Uporabno
1417 ogledov

Kaj turizem prinaša meščanom?

Visit Ljubljana Andrej Tarfila
Kljub temu, da množice obiskovalcev v poletnih dneh res naredijo Ljubljano še bolj živahno kot običajno, pa turizem prinaša mestu mnogo več koristi, kot je morda opazno na prvi pogled.

Visit Ljubljana | Avtor: Siniša Kanižaj, arhiv Extrema Siniša Kanižaj, arhiv Extrema

Ljubljana je polna življenja, barvita in trajnostna destinacija. In ravno trajnost je eden ključnih vidikov strateškega razvoja Ljubljane, ki ni osredotočen le na obiskovalce mesta, temveč tudi na lokalne prebivalce, prve in ključne ambasadorje vsake destinacije.

V Ljubljani lahko uživate v obsežnih površinah za pešce in kolesarje, večina javnih površin pa je tudi dobro prilagojenih osebam z oviranostmi in si prizadeva omiliti ali odpraviti arhitekturne in komunikacijske ovire. Ljubljana je tudi mesto, ki živi z naravo in ponuja številne možnosti za aktivni oddih v naravi. Naša prestolnica je med drugim tudi svetovno znana po svoji uspešni strategiji »nič odpadkov« (zero-waste). Tukajšnja kulinarična ponudba stavi na ustvarjalno igranje s tradicijo in na sestavine lokalnega izvora.

Vse omenjene aktivnosti oziroma prednosti mesta pa so tako ali drugače sofinancirane tudi z namenskimi sredstvi od turizma.

Visit Ljubljana | Avtor: Blaž Pogačar Blaž Pogačar

Ljubljana, zeleni čudež

Ljubljana je človeku prijazno mesto in omogoča odlično kakovost življenja. Trajnostna vizija mestnih oblasti ter ozaveščeno delovanje številnih akterjev v mestu prispevata k temu, da jo ohranjamo zeleno. Ljubljana se tako ponaša kar s 542 m2 zelenih površin na prebivalca. Otroška igrišča in parki so prostor, kjer meščani radi preživljajo proste urice. Pitniki, Tičistan, urejene pešpoti in zelene površine lepšajo vsakdan marsikaterega meščana.

Turizem Ljubljani med drugim prinaša sofinanciranje urejanja številnih zelenih površin, priljubljene projekte in dogodke. Eden od odlično sprejetih projektov med domačini so zagotovo KoloParki, ki so namenjeni igri in urjenju spretnostnih veščin s kolesi, skiroji, rolerji, kotalkami in poganjalčki. Na njih je vedno polno vrveža, tako s strani obiskovalcev kot ljubljanskih otrok in mladine, ki si želijo zabavnega in aktivnega preživljanja prostega časa.

Sobote so v Ljubljani že tradicionalno rezervirane za obisk glavne mestne tržnice. Njen utrip in lokalni pridelki skrbijo za to, da so naša kosila bolj zdrava in naši dopoldnevi bolj družabni. Turizem Ljubljana je vključen tudi v projekt zelenih nabavnih verig, ki skrbi za to, da je pot pridelkov od lokalnih pridelovalcev do naših krožnikov čim krajša.

Visit Ljubljana | Avtor: Nea Culpa Nea Culpa

Da je mesto čisto in urejeno, poskrbijo vsakoletne čistilne akcije. V Mestni občini Ljubljana vsako leto ob svetovnem dnevu voda poteka enomesečna akcija Za lepšo Ljubljano, v okviru katere potekajo številne aktivnosti, ki spodbujajo skrb in aktivnosti za čisto, zeleno in urejeno mesto.

Tradicionalno okoljsko akcijo zaključijo s čiščenjem Ljubljanice v sodelovanju s potapljači Društva za podvodne aktivnosti Vivera in drugih društev Slovenske potapljaške zveze. Odpadki iz reke so zbrani na Čevljarskem mostu, v opomin, da reka ni smetišče. Prizadevanja za zeleno mesto so stalnica dela in aktivnosti Turizma Ljubljana, kjer so zanje prejeli že več pomembnih mednarodnih nagrad.

Velike spremembe v središču mesta

Da je Ljubljana danes svetovni urbanistični fenomen, ima zasluge sloviti arhitekt Jože Plečnik. On je tisti, ki je zasnoval današnjo značilno podobo mesta ob reki, ki se vije skozi staro mestno jedro s slikovitimi mostovi in tržnico. To očarljivo podobo je mesto do danes ohranilo in poudarilo tudi z vizijo trajnostnega razvoja Ljubljane.

Visit Ljubljana | Avtor: Nea Culpa Nea Culpa

Kar sedem Plečnikovih del je vpisanih na Unescov seznam svetovne dediščine. Z novimi tehnologijami in inovativnimi doživetji pa Turizem Ljubljana dosega tudi mlajše generacije in tako z njimi deli ljubezen do naše skupne kulturne dediščine.

V zadnjem desetletju je center mesta doživel vidne spremembe, ki so sofinancirane tudi s prihodki od turizma: mestno središče je tako zaprto za motorni promet, prenavljajo se pomembna arhitekturna dela, ob nabrežjih Ljubljanice so nastale promenade in kotički za počitek, ulice pa utripajo v ritmu kavarniške kulture. Ne smemo pozabiti niti na lično urejene parke ter številne pohodne in kolesarske poti v Ljubljani in regiji.

Živa in živahna – to je naša Ljubljana

Zakaj imamo radi Ljubljano? Kaj na njej je tako edinstvenega in privlačnega? Zagotovo je to kombinacija sproščenosti in živahnosti, ki jo prestolnica ponuja skozi svoje številne prireditve. Brezplačne prireditve se na ulicah in trgih odvijajo skozi celo leto. Prihod pomladi naznanja Zmajev karneval z velikim pustnim sprevodom po mestnih ulicah. Pustne povorke se vsako leto udeleži več kot 800 mask, v sprevodu pa sodelujejo vrtčevske in šolske skupine iz Mestne občine Ljubljana, ki jih pospremijo tradicionalne etnološke maske iz Slovenije in tujine.

Visit Ljubljana | Avtor: Luka Dakskobler, arhiv Ane Desetnice Luka Dakskobler, arhiv Ane Desetnice

Za uvod v živahno poletje poskrbi festival Junij v Ljubljani. Sledi mu veliko število kulturnih dogodkov, med njimi festival uličnih gledališč Ana Desetnica, Festival Ljubljana, jazz koncerti in plesni večeri, filmi na Kongresnem trgu, Noči v stari Ljubljani in drugi. Ne samo željni kulture,  na svoj račun v Ljubljani pridejo tudi ljubitelji športa, kulinarike, modni navdušenci in otroci.

Kmalu se bomo spet razvajali na festivalu kulinarike November Gourmet Ljubljana, kjer se vsako leto zvrstijo raznovrstne kulinarične prireditve. Festival poteka pod okriljem blagovne znamke Gourmet Ljubljana, ki povezuje pestro dogajanje na področju kulinarike v Ljubljani in Sloveniji. "Festivalski program je izbor najboljšega, kar lahko domači in tuji gostje okušajo pri nas. Sodelujoči slovenski kuharji predstavljajo tako na novo oživljene tradicionalne jedi naših prednikov kot inovativne kreacije, ki so jih pogosto navdihnile njihove izkušnje doma in v svetu," opisujejo pri Turizmu Ljubljana.

Visit Ljubljana | Avtor: Sous Chef, Chef Jorg Zupan, Restavracija Atelje Sous Chef, Chef Jorg Zupan, Restavracija Atelje

Prireditve v Ljubljani se vsako leto zaključijo s tradicionalnim adventnim dogajanjem v prestolnici, ki ga zaznamujeta praznični sejem in pester program festivala December v Ljubljani.

Meščani lahko torej vse leto tudi po zaslugi uspešnih turističnih sezon uživajo v živahnem mestnem utripu, obenem pa soustvarjajo zgodbo o vedno bolj prepoznavni prestolnici, ki s svojo trajnostno in zeleno podobo navdušuje obiskovalce s celega sveta. O mednarodnem ugledu Ljubljane pričajo tudi številna osvojena priznanja in nagrade, tudi letošnji naziv 'Najboljša destinacija Evrope 2022'.

"Smo največji na področju zgodb, srčnosti, trajnosti, varnosti, prijaznosti, kakovosti življenja, kulture. In prejeta nagrada dokazuje, da nas tudi svetovna javnost prepoznava kot takšne. Smo najbolj zaželena destinacija letošnjega leta, ne samo za obiskovalce iz Evrope, ampak iz celega sveta. Vsaka nagrada nam zelo veliko pomeni, ampak nagrada, ki predstavlja glas ljudstva, pa je še toliko bolj neprecenljiva," dodaja direktorica Turizma Ljubljana mag. Petra Stušek.