Uporabno
79 ogledov

Kaj vam nudijo najboljše zimske pnevmatike?

Ceneje.si Ceneje.si
Danes je življenje brez avtomobila praktično nepredstavljivo. Avtomobili so nam močno olajšali vsakdanja opravila, od vožnje v službo do vožnje na športne aktivnosti, ali pa za vožnjo do najbližjega nakupovalnega centra za nakup živil.

Težko si predstavljamo, da so ljudje še pred nekaj več kot dvajsetimi leti bili na avtobusih s polnimi vrečkami živil s tržnice ali trgovin. Danes je ob vse hitrejšem življenjskem tempu avtomobil nepogrešljiv za vsakogar. Zgolj redki posamezniki se lahko brezskrbno predajo življenju brez avtomobila. Predpogoj za to je seveda dobra lokacija bivanja, saj morajo imeti taki ljudje na dosegu roke vse kar potrebujejo.

Za vse ostale pa zaenkrat edino uporabno rešitev predstavlja osebni avtomobil. Za tega pa je potrebno dobro in ustrezno skrbeti, sicer si boste nakopali kopico sivih las in skrbi v kolikor ne boste primerno poskrbeli za svojega jeklenega konjička. Poleg rednega servisa in pregledov v kategorijo zadovoljive skrbi za vozilo sodi tudi redna menjava oziroma premontaža pnevmatik.

V Sloveniji je za vsa motorna vozila obvezna uporaba zimske opreme med 15. novembrom in 15. marcem oziroma vedno v slučaju zimskih razmer ne glede na datum. Pravilnik o napravah in opremi vozil v cestnem prometu določa lastnosti zimske opreme, kjer imajo glavno vlogo zimske pnevmatike. Te morajo biti nameščene na vseh kolesih. Dezen oziroma profil kanalov pnevmatik, ki sodijo v zimsko opremo, morajo biti globoki najmanj 4 milimetre. Zimske pnevmatike pa boste brez težav prepoznali po oznaki “M+S” na boku. Črka M ustreza angleškemu izrazu za blato (mud), črka S pa pomeni sneg (snow). Na priobalnem področju med zimske pnevmatike sodijo tudi letne pnevmatike, ki imajo dezen globlji od dveh milimetrov.

V primeru, da voznik ali voznica uporablja zimsko oprema, ki je neprimerna je zagrožena kazen v višini 40 evrov. Med pogostejšimi razlogi za kazen najdemo predvsem neprimerne zimske pnevmatike. Te pa so lahko tudi zelo nevarne za vse udeležence v prometu. Neustrezne zimske pnevmatike lahko resno ogrozijo vse, v primeru, da je zaradi vaše napake onemogočen promet vas bo doletela kazen v višini 500 evrov in za povrh še pet kazenskih točk. Ampak, ker je človeško življenje mnogo bolj pomembno od vseh denarnih kazni je potrebno poskrbeti za ustrezno in pravočasno menjavo pnevmatik. Na kaj pa morate biti pozorni pri nakupu novih zimskih pnevmatik?

V zimskih razmerah je cestišče, tako kot ozračje, ohlajeno. Zaradi nizkih temperatur je tudi oprijem pnevmatike mnogo slabši. Če k tej enačbi dodamo še padavine v obliki snega, dobimo recept za katastrofo. Najpomembnejša lastnost vsake zimske pnevmatike je v tem, da mora zagotavljati dober oprijem. Prav boljši oprijem predstavlja garancijo za krajšo zavorno pot. Zimske pnevmatike v primerjavi z letnimi zagotavljajo tudi do petino krajšo zavorno pot. To pa lahko pomembno okrepi vašo varnost in tako zaščiti tudi druge udeležence v prometu.

Varnost v avtomobilu je torej povsem odvisna od oprijema. Ta pa je močno pogojen z vremenskimi razmerami in razmerami oziroma stanjem na cesti. Univerzalnih pravil ni, ampak nekako splošno sprejeto dejstvo je, da so zimske pnevmatike priporočene v kolikor je temperatura nižja od sedmih stopinj celzija. Kot že omenjeno je zimska oprema v večjem delu države obvezna v hladnejšem delu leta. Zimske pnevmatike je potrebno redno pregledovati in ob pretirani porabi profila poskrbeti za ustrezno menjavo. Vulkanizerji vam bodo z velikim veseljem svetovali in pomagali. Pri pnevmatikah pa je predvsem pomembno, da jih ustrezno skladiščite v času počitka. Neprimerno skladiščene pnevmatike predstavljajo veliko tveganje za voznika ali voznico motornega vozila, posledično pa tudi za vse ostale udeležence v prometu.

Pred nakupom zimskih pnevmatik je potrebno preveriti hitrostni razred, širino, presek in premer. Te podatke najdete tudi na že nameščenih pnevmatikah na vašem motornem vozilu. Za lažje iskanje najboljših pnevmatik je priporočena uporaba hitrega iskalnika pnevmatik, kjer lahko v iskalni niz vpišete vse relevantne podatke, od širine do premera. Brez težav pa se lahko v primeru dvomov posvetujete tudi z nasveti, ki so jih za vašo lažjo izbiro pripravili naši strokovnjaki. Na naši spletni strani boste zagotovo odkrili najbolj primerne zimske pnevmatike za vaše vozilo.