Uporabno
123 ogledov

Kako bo 5G spremenila potovanja in turizem

Potovanje, letalo, pasuš Profimedia
Omrežje pete generacije (5G) prinaša hitro, zanesljivo in stabilno povezljivost tudi v najbolj odročne kraje. Zato bo imela vpliv tudi na spodbujanje razvoja novih turističnih in potovalnih storitev. Pričakujemo lahko tako inteligentna letališča kot robotske pomočnike.

Kljub velikim težavam v zadnjem letu zaradi pandemije, potovanja in turizem ostajajo ena največjih svetovnih gonilnih sil gospodarske rasti in razvoja. Tik preden je svet ustavil virus, so k svetovnemu gospodarstvu namreč prispevala rekordnih 7,5 milijona evrov in predstavljajo več kot 319 milijonov delovnih mest.

Zato so analitiki prepričani, da se bo rast kmalu nadaljevala, največji vpliv pri tem pa naj bi imela cepiva in razvoj 5G. Po izkušnji s covidom-19 se bodo namreč razmahnile vse vrste zanesljive in varne brezstične uporabe, od plačil do uvedbe tako imenovanih patruljnih robotov za pomoč in nadzor na letališčih ali zelo obiskanih krajih. Tako bo 5G bistveno prispeval k izboljšanju kakovosti storitev kot tudi k zmanjšanju števila neposrednih stikov ter s tem k ustvarjanju zdravega ter varnega okolja.

Lažja potovanja

Za začetek - milijon sočasno povezanih naprav na kvadratni kilometer in praktično nični zakasnitveni čas, ki ju prinaša omrežje 5G, utirata pot razvoju in uporabi več milijonov senzorjev, povezanih v splet. Kar bo najpomembnejše in največje spremembe sprožilo prav v prometu. Kakšne? Senzorji, nameščeni na vagonih in tirih, bodo inženirje lahko obveščali o obrabi oziroma nastajanju napak, še preden bodo le-te vidne ali povzročile večje težave. Kar bo brez dvoma zmanjšalo zamude pri potovanjih ter hkrati operaterjem prihranilo denar ter čas zaradi dolgih popravil. Prihranek pa bodo prinesli tudi potnikom in turistom, saj jih bodo senzorji, povezani z omrežji 5G, v realnem času na mobilne naprave obveščali o najnovejšem stanju na poti ter predlagali najučinkovitejšo izbiro prevoza ter s tem pomagali učinkovito in varno načrtovati potovanje do izletniške točke ali počitniške destinacije ter pri tem obvladovati neizogibna presenečenja.

Ženska, potovanje, korona, COVID - 19 | Avtor: Profimedia Profimedia

Pametna letališča

Kot na vlakih, bodo senzorji interneta stvari (IoT), povezani v omrežje 5G z veliko večjo pasovno širino, potnikom tudi na letališčih pomagali transferje opraviti z minimalnimi čakalnimi dobami in morebitnimi nevšečnostmi. Kot eno prvih takšnih letališč na svetu je londonski Gatwick, na katerem je nameščenih okoli 2000 različnih senzorjev, ki potnikom nenehno posredujejo osvežene informacije, od zasedenosti parkirišča na letališču pa vse do spremembe leta, vkrcavanja na letalo in navigacije do iskanih terminalov.

Ob tem bo 5G na letališčih omogočila še nekaj bistveno bolj temeljnega - množično izmenjavo in analizo podatkov, ki zagotavljajo celosten pregled nad letališkim poslovanjem in delovanjem ter kompleksno načrtovanje dela naprej. Pri tem imamo v mislih širok spekter kompleksnih in obsežnih letališki operacij, naj gre za transport prtljage, letališke avtobuse ali vlačilce letal, ki bodo z zanesljivo tehnologijo pete generacije, ki prinaša večje in stabilnejše hitrosti prenosa podatkov, več sočasnih naprav v omrežju in krajši zakasnitveni čas, bistveno lažje in hitreje odgovorne obveščali o potrebnih prilagoditvah, popravilih, zamenjavah ali nadgradnjah. Ti podatki bodo skupaj z orodji za umetno in poslovno inteligenco neprecenljivi pri spodbujanju k novim izboljšavam operativnih zmogljivosti letališč.

Letališče Amsterdam | Avtor: Profimedia Profimedia

Roboti

Podatek, da je v zadnjem letu na zelo obiskanih in prometnih območjih, kot so letališča, železniške in avtobusne postaje, podzemne železnice ali trgovski centri, močno naraslo število najrazličnejših robotov, prav tako ne preseneča. V mislih imamo avtonomne samovozeče stroje, ki jih po potrebi upravljamo na daljavo. V luči epidemije za zdaj sicer prevladujejo takšni, opremljeni z infrardečimi termometri, ki lahko sočasno skenirajo temperaturo 10 ljudi v polmeru 5 metrov.

A lahko pričakujemo, da nam bodo kmalu pomagali tudi poiskati in nesti prtljago, rezervirati vstopnice za najljubši muzikal in med ogledom popazili na naše otroke ter še marsikaj drugega. Letališče v Helsinkih, denimo, je že decembra 2018 postalo prvo "pametno" 5G letališče na svetu, z robotskim "agentom" za pomoč strankam, ki so ga poimenovali Tellu.

Tellu pa ne pomaga le potnikom, da se znajdejo na poti in dobijo informacije o svojih letih, njegove vgrajene kamere v realnem času pošiljajo tudi posnetke varnostnim

skupinam, da zagotovijo pregled nad živahnim letališkim dogajanjem. Visoka pasovna širina in doseg omrežja 5G bosta še dodatno spodbudila povečanje števila takšnih robotskih pomočnikov, tako na letališčih in hotelih kot v storitvenih podjetjih.

Pameten robot | Avtor: Profimedia Profimedia

Povezana mesta

Popotniki vse pogosteje zahtevamo tudi visoko stopnjo povezljivosti, kamor koli gremo in pametnejše je mesto, bolj privlačno je za tehnološko podkovane potnike. Omrežja in tehnologije 5G bodo takšnim dopustnikom pomagala raziskovati destinacije, omogočila hitrejše in enostavnejše rezervacije "po meri" kar iz mobilnih naprav ter jim odkrivala skrite zaklade izven poti.

Sprožila pa bo tudi razvoj manjših podeželskih turističnih skupnosti in podjetij, ki so povezana s turizmom, saj bodo lahko ponudili enako raven izkušnje kot v večjih pametnih mestih. Ob plačilu taksija ali sladoleda nam tako ne bo treba več brskati za gotovino, saj se bodo prvič povezali v omrežje in nudili plačila s karticami, podobno bodo lahko storile tudi vaške trgovine in znamenitosti, ki trenutno plačujejo pristojbine za uporabo kartic, z veliko cenejšimi mobilnimi bralniki.

Živahna družbena izmenjava

Objavljanje popotniških in dopustniških utrinkov zadovoljnih obiskovalcev v WhatsApp, nalaganje fotografij in videoposnetkov na Instagram Stories, Facebook ali na katero drugo družabno omrežje so danes zagotovo najpomembnejši in najmočnejši načini promocije vseh turističnih destinacij. A so mogoči le z zanesljivo mobilno povezavo, brez katere se sodobni nomadi verjetno ne bodo več vrnili k vam na počitnice, zagotovo pa boste zamudili organski pritok strank, ki se lahko izkaže za zelo pomembnega pri gradnji ugleda.

Socialna omrežja, fant in punca | Avtor: Profimedia Profimedia

Toda 5G ne bo pomenil le, da se bodo na seznam najbolj všečkanih in fotogeničnih turističnih destinacij, ki jih je treba čim prej obiskati, končno vpisali tudi najbolj oddaljeni in skriti turistični kraji. Omogočila bo tudi, da bomo lahko kjer koli povezani z gigabitnimi hitrostmi, kar bo pomenilo enako kakovost povezljivosti, kot bi bili doma na optičnih povezavah. V dobi hibridnih delovnih mest, ko sodelujemo z ekipami z vsega planeta, bo tako pomemben korak, ki bo podpiral prenos in obdelavo vse večjih količin podatkov, ki se pretakajo v omrežjih.

Tako bodo lahko turistična podjetja bolje poznala svoje stranke, njihove značilnosti, okuse, želje, interese. Prav tako bomo lahko informacije o muzejski eksponatih, znamenitostih, krajih in podobno pridobivali na nove, interaktivne načine, ki z obogateno/razširjeno resničnostjo prinašajo še bolj doživeto izkušnjo, če izpostavimo smo nekaj večjih vplivov 5G na turistično industrijo. Zato bo vsaka država, ki bo v tej ponudbi zaostala, močno šepala tudi v razvoju turizma.