Uporabno
1332 ogledov

Kako do dobro izkoriščenega prostora v mansardi

IZI mobili
1/4
IZI mobili
V današnjih časih je pot do lastnega doma še posebno težavna. Zato je preureditev mansard vedno bolj pogosta rešitev stanovanjske problematike. Zaradi svoje posebne zasnove, ki lahko ustvari čisto drugačno občutenje prostora kot klasična etaža, zahteva tudi bolj premišljeno in natančno načrtovanje, da doseženo dobro izkoriščenost, dovolj svetlobe in prijeten ambient.

V podjetju IZI mobili smo s pohištvom opremili že več tisoč mansard v Sloveniji in sosednjih državah. Zbrali smo nekaj nasvetov in usmeritev za vse, ki morda razmišljate o preoblikovanju najvišje etaže.

Priprava prostora

Preden uredimo notranje prostore, so potrebni gradbeni posegi. Za mansardo je primerna samo podstreha, ki ima dovolj stojne višine – na vsaj dveh tretjinah tlorisa mora biti stojna višina vsaj 230 do 240 centimetrov. Najbolj primerne so strehe z naklonom od 35 do 55 stopinj, pri večjem naklonu pa je ena od rešitev, da stanovanje uredimo v dveh etažah – v zgornji si na primer lahko uredimo galerijo ali delovni kotiček. Preden se lotimo del, se je dobro posvetovati s statikom, ki bo preveril, ali bosta nosilna plošča in streha prenesli obremenitve.

IZI mobili | Avtor: IZI mobili IZI mobili
Usmeritev prostorov

Svetujemo, da so veliki in odprti prostori na jugu, servisni na severu, spalni pa na vzhodu ali zahodu. Seveda je idealno usmeritev prostorov velikokrat težko doseči, saj se mora prostorska postavitev pogosto prilagajati obstoječim inštalacijam v spodnji etaži ter se hkrati prilagajati stojni višini.

Svetloba

Za prijetno bivanje, naj bo to v pritličju ali mansardi, potrebujemo dovolj svetlobe in zraka. Po slovenskih tehničnih predpisih naj bi bilo v bivalnih prostorih vsaj 20% okenskih površin glede na tloris. To je seveda minimum, mi svetujemo, da ta odstotek še povečate. Z velikim napredkom v izdelavi oken, pa naj gre to za klasična, panoramska ali strešna, imamo izbire več kot dovolj.

Toplotna izolacija

V podstrešnih prostorih je v poletnih mesecih temperatura višja kot drugje, pozimi pa je lahko precej nižja. Še tako dober ogrevalni ali ohlajevalni sistem samostojno namreč ne more zagotoviti ustreznih mikroklimatskih razmer, če so površine stropov tolpe, hladne ali vlažne. Zato je za ugodno bivalno bivanje nujna dobra toplotna izolacija.

Strešno konstrukcijo je potrebno toplotno izolirati, preprečiti toplotne mostove ter zagotoviti ustrezno prehajanje vodne pare.

IZI mobili | Avtor: IZI mobili IZI mobili

Pohištvo

Prostor s toliko posebnostmi in nepravilnimi oblikami bomo najbolje izkoristi s pohištvom po meri. Pohištvo po meri nam omogoča načrtovanje z domiselnimi prostorskimi rešitvami.

IZI mobili | Avtor: IZI mobili IZI mobili
V mansardnih stanovanjih je malo prostora za velike omare, zato je potrebno poševnine stropov izkoristiti za funkcionalne vgradne omare z drsnimi vrati, ki nudijo veliko prostora za shranjevanje različnih stvari. S pohištvom po meri lahko izkoristimo tudi nizke kolenčne zidove za izvlečne predalnike in nizke omarice.

Pri večjih odprtih prostorih lahko z odprtimi knjižnimi omarami različnih višin ločimo prostor in s tem pridobimo manjšo domačo pisarno, prostor za branje, igralnico ali jedilnico.

Pohištvo po meri omogoča, da se izognemo prenatrpanosti prostorov s pohištvom. Daje nam možnost, da je stanovanje zračno, prostorno, in ima hkrati veliko shranjevalnega prostora.

Strokovnjaki iz vodilnega slovenskega podjetja na področju izdelave pohištva po meri IZI mobili imamo več desetletij izkušenj z opremljanjem mansard različnih velikosti in oblik. Ponudimo vam lahko celovito rešitev – od svetovanja, izrisa, izdelave do finalne montaže. Obiščite naša salona v Mengšu ali Mariboru in stopite na pot do sanjskega doma.

IZI mobili | Avtor: IZI mobili IZI mobili