Uporabno
4242 ogledov

Kako dolgo boste lahko živeli od svojih prihrankov?

Finančna hiša Finančna hiša
Živimo v času, ko se soočamo z mnogimi skrbmi in strahovi. Eden od pogostejših je tudi finančna negotovost, skrb o prihodnosti nas in naših otrok, še posebej v teh čudnih in res nepredvidljivih razmerah. Morda imate nekaj prihrankov, pa bi želeli od njih več, kot da zgolj ležijo na banki, kjer realno celo izgubljajo svojo vrednost. Morda bi želeli privarčevati za brezskrbno starost, a pri tem ne preveč tvegati?

Vsi se ukvarjamo z mislijo na finančno neodvisnost in si želimo priti čim bliže temu cilju, poti do njega pa so lahke tvegane in dolgotrajne. Zato se je za nasvet dobro obrniti na strokovnjake, ki imajo poleg dolgoletnih izkušenj tudi najboljše informacije in projekcije za prihodnost, na podlagi katerih se argumentirano odločajo in nam svetujejo.

Na banki vaš denar izgublja vrednost!

evro denar padec bdp | Avtor: Profimedia Profimedia
Vzemimo na primer, da ste privarčevali 20.000 EUR, ki vam ležijo na banki. Banke danes za depozite v povprečju nudijo zgolj 0,2% obresti letno. Ob upoštevanju 2% inflacije to pomeni, da vaši prihranki na banki letno izgubijo1,8% vrednosti. Torej boste po enem letu na banki imeli približno 360,00 EUR manj prihrankov, kot bi jih imeli pri drugačnem varčevanju!

 

Kakšno varčevanje se torej sploh splača?

Vedno več varčevalcev se tako sprašuje, kam sploh z denarjem v teh negotovih časih, da bi vsaj malo oplemenitili svoje prihranke, ne da bi pri tem tvegali velike izgube. Možnosti za tovrstne naložbe je več. Katera je prava za vas, je odvisno od tega, koliko donosa želite ter kako dolgo in na kakšen način želite vlagati svoj denar in ustvarjati prihranke za kasnejša leta.

Ker sami redko poznamo vse možnosti in tveganja, se lahko za oseben, individualen nasvet obrnemo k strokovnjakom.

Izkušeni finančni svetovalci Finančne hiše so vam na voljo za poglobljen in podroben pogovor o vaših željah - bodisi pri vas doma ali v eni izmed njihovih poslovalnic.

Finančna hiša | Avtor: Finančna hiša Finančna hiša

Skladi ali naložbena polica? Kakšna je razlika?

Ena od možnosti za plemenitenje denarja so vzajemni skladi, ki pa jih ljudje večinoma slabo ali sploh ne poznajo in se jim zato zdijo preveč tvegani. Dejansko pa se naložbeno tveganje na daljše obdobje, desel let ali več, popolnoma izniči.

Na primer nekdo, ki je letos vložil v sklad, ki vlaga v tehnologijo, je imel 27,02% donosa v 9 mesecih! To pomeni, da je iz 10.000 EUR v 9 mesecih naredil 12.702 EUR oz. zaslužil skoraj 3.000 EUR! Ostali skladi so v tem obdobju dosegali nekje 15% do 17% donose. Celo obveznice, ki sodijo med najbolj konzervativne naložbe in so primerne za tiste, ki ne želite tveganja, so dosegle 2,23% donos, kar je še vedno enajstkrat več kot na banki!

Finančna hiša | Avtor: Finančna hiša Finančna hiša

Druga možnost je donosno naložbeno varčevanje. T.i. naložbena polica je primerna za vse, ki imate »na strani« določen znesek, ki ga dalj časa ne boste potrebovali in želite dolgoročno mesečno varčevati. Naložbena polica pomeni donosno vlaganje v tuje, svetovno priznane sklade, kar prinaša tudi potencialno višje donose in možnost garancije na kapital.

Naložbena polica je primerna za čas vlaganja od 10 let naprej. Je tudi davčno ugodnejša, saj je po desetih letih oproščena davka na kapitalski dobiček. Na koncu obdobja pa se lahko namesto izplačila v enem znesku odločite za izplačevanje neobdavčene (!) mesečne rente do konca življenja.

Pri sklenitvi naložbene police bodite pozorni in se obrnite po strokoven nasvet, saj morate vedeti, koliko je dejanskih stroškov, da se vam ne bo zgodilo, da boste sklenili predrago naložbeno polico, kjer vam bodo stroški požrli dobičke!

Brezplačen izračun donosov naložbene police

Finančna hiša | Avtor: Finančna hiša Finančna hiša

Na spletni strani Finančne hiše vam je na voljo enostaven in popolnoma brezplačen izračun naložbene police, kjer lahko sami določite, koliko bi želeli mesečno vlagati in koliko bi vam to na koncu prineslo.

Lahko pa se naročite tudi na brezplačen pogovor. Uveljavljeni finančni svetovalci vam bodo brezplačno svetovali in podali vse potrebne informacije za najboljšo opcijo, brez skritih stroškov in neprijetnih presenečenj.

 

 

Ali vam bodo prihranki omogočili varno starost?

Svetovno znana finančna družba Fidelity je izračunala, da bi moral ob upokojitvi vsak imeti prihranjenih vsaj 10 letnih plač! Ob mesečni plači 1.500 EUR to pomeni, da naj bi ob upokojitvi imeli za dostojno življenje na strani vsaj (!) 180.000 EUR pokojninskih prihrankov!

Analize pa kažejo, da je stanje v Sloveniji alarmantno! Večina prebivalcev naj bi se namreč že ob vstopu v pokoj znašla na pragu revščine (dohodek, nižji od 703 EUR na mesec), saj nimajo prihrankov, ki bi jim poleg državne pokojnine omogočali normalno življenje. Statistični podatki (SURS 2018) kažejo, da znaša povprečni mesečni znesek, ki ga dvočlansko gospodinjstvo potrebuje za normalno življenje brez odrekanja, 1.448 EUR (ali povprečno 724 evrov na osebo).

Finančna hiša | Avtor: Finančna hiša Finančna hiša

Ob povprečni neto starostni pokojnini, zaokroženi na 640 evrov, in če bi v pokoju živeli s partnerjem, bi vam torej vsak mesec v gospodinjstvu zmanjkalo 168 evrov. Kaj šele, če se pojavijo dodatni stroški (zaradi bolezni, potrebne oskrbe na domu ipd.) ali celo ostanete sami (stroški pa se ne prepolovijo)?

Zato je nujno, da na to mislite že zdaj! Dlje ko čakate, težje bo prihraniti znesek, ki vam bo nudil dovolj za brezskrbno starost.

Vzemimo, da ste do zdaj že nekako prihranili določen znesek denarja. Ti prihranki vam bodo morda zadostovali za 10 let po upokojitvi. Poglejmo:

  • Če ste prihranili 20.000 EUR, pomeni, da ste morali v zadnjih 15 letih vsak mesec na stran dajati 100 EUR. Iz teh 20.000 EUR si boste lahko izplačevali 170 EUR mesečno v obdobju 10 let.
  • Če ste s pomočjo mesečnega varčevanja prihranili 30.000 EUR, pomeni, da ste zadnjih 20 let varčevali po 100 EUR mesečno. Iz tega kupa prihrankov boste lahko prejemali v desetih letih približno 250 EUR mesečne rente, v petnajstih letih pa 170 EUR mesečno.

Ti prihranki bodo torej pošli v roku desetih ali petnajstih let. Po tem boste pristali na javni državni pokojnini, ki pa, kot smo ugotovili, ne bo omogočala niti doseganja praga revščine! Upoštevajte tudi to, da se s starostjo življenjski stroški žal ne manjšajo, ampak so kvečjemu še večji.

Če ste torej finančno uredili prvih deset let po upokojitvi, je treba misliti tudi na kasnejše obdobje. Poskrbite za to še danes, da ne bo prepozno. Hitro in enostavno si izračunajte, koliko in kako varčevati za mirno starost!

Naložbena polica za lažjo prihodnost

Če ste za svojo varno in udobno starost poskrbeli, ste naredili ogromno zase in za svoje otroke. Morda jim želite omogočiti čimprejšnjo osamosvojitev in ureditev lastnega gnezda. V tem primeru lahko naložbena polica pomeni dobro odskočno desko in popotnico v odraslost. Lahko jo sklenete vi za svoje otroke in jim tako po desetih letih omogočite neobdavčeno darilo pri vstopu v svet odraslih. Oplemenitena sredstva jim podarite v enkratnem znesku ali pa določite, da se jim kot »štipendija« izplačujejo v mesečnih obrokih. Verjemite, hvaležni vam bodo! 

Finančna hiša | Avtor: Finančna hiša Finančna hiša

Strokovni nasveti, ki jim lahko zaupate

Nujnosti vlaganja oz. plemenitenja sredstev se zavedamo vsi. Res pa je, da smo med vsemi temi številkami, izračuni, odstotki in tabelami pogosto izgubljeni in nas to odvrne. Zato je dobro vedeti, da se lahko obrnemo po brezplačno pomoč in zanesljiv nasvet. Strokovnjaki podjetja Finančna hiša, ki je svetovalna ustanova z najvišjo bonitetno oceno že vrsto let, so vam vedno na razpolago.

Rezervirajte si brezplačen termin pri njih ali pri vas doma, da se v miru pogovorite, poveste svoje zmožnosti in želje, oni pa vam bodo podrobno predstavili in izračunali vse opcije ter svetovali pri izbiri tiste, ki je najboljša za vas.