Uporabno
496 ogledov

Kako glasen je vaš pralni stroj?

Enaa Enaa
Mnogi radi perejo perilo v nočnem času, ko je elektrika najcenejša. Zato je dobro kupiti tih pralni stroj. Raven hrupa pralnega stroja se v povprečju giblje med 47 in 67 decibelov (dB). Pralni stroji med navadnim pralnim ciklom običajno proizvedejo več kot 50 dB hrupa. Vsi modeli z glasnostjo, nižjo od te, veljajo za tihe. Vendar pa je treba upoštevati tudi glasnost ožemanja, ki je lahko bistveno višja od glasnosti pri navadnem pranju.

Cikel ožemanja (centrifuga) je včasih tako glasen, da se zdi, da bo pralni stroj poletel. To je lahko še posebej nadležno, če živite v bloku. Na (pre)glasno centrifugo sicer vplivajo tudi dejavniki, kot so neravna podlaga, prepoln ali neenakomerno napolnjen boben … Vendar pa se glasnost normalnega pranja in centrifuge že v osnovi lahko konkretno razlikuje, kar preverite v specifikacijah pralnega stroja.

Če je glasnost, ki nastane pri ožemanju, zelo visoka, potem nakup pralnega stroja, ki je tih le pri navadnem pranju, niti ni smotrna. Zato se je veliko bolje ozreti na vrsto motorja – kot je na primer inverterski.

So pralni stroji z inverterskim motorjem boljši?

Enaa | Avtor: Enaa Enaa
Pralni stroji z inverterskim motorjem povzročajo manj vibracij in manj hrupa, zlasti v fazah pranja in ožemanja. Pralni stroji z inverterjem zmagujejo tudi pri učinkovitosti: ta inovativni motor zagotavlja maksimalno moč ob minimalni porabi električne energije in dosega do 40 % nižjo porabo.

Kako pa pravzaprav deluje inverterska tehnologija? Za svoje delovanje uporablja močne magnete, ki zmanjšujejo trenje v motorju. Tak stroj deluje z več hitrostmi, zato pride do več kombinacij gibanja bobna, kar ima za posledico boljšo učinkovitost pranja.

Zakaj je pomemben energijski razred pralnega stroja?

Leta 2021 je začela veljati nova lestvica za določanje energijskega razreda gospodinjskih aparatov. Energijski razred, označen na energijski nalepki, da potrošniku informacijo o tem, kako varčna je neka naprava. Pred prenovo lestvice so bile v veljavi oznake s plusi (npr. A+, A++), ki so bile za marsikoga premalo jasne.

Enaa | Avtor: Enaa Enaa
Staro lestvico je zato nadomestila nova, v kateri so energijski razredi označeni s črkami od A do G, ki imajo tudi barvne oznake (zelena, rumena, oranžna, rdeča). Aparati z oznako energijskega razreda A (zelena barva) so najbolj varčni, vendar jih je na trgu še relativno malo. Naprave z oznako G (rdeča barva) so najbolj potratne, zato je njihov nakup odsvetovan.

Če potegnemo črto: pri nakupu se je najbolje orientirati po barvi črkovnih oznak. Če se nahajajo na predelu, označenem z zeleno ali rumeno barvo (to so oznake A, B, C, D), potem je naprava energijsko varčna. Napravam z oranžno (E, F) in rdečo oznako (G) se izogibamo.

Na energijski nalepki je označena tudi poraba električne energije, ki je zapisana v kilovatnih urah (kWh) na leto, na 1000 ur ali 100 ciklov. Na starih nalepkah se je porabo navajalo na letni ravni, kar je bilo za mnoge potrošnike neustrezno. Pri napravah, kot so pralni stroji, se porabo meri predvsem v ciklih.

Če se boste pri nakupu pralnega stroja in drugih gospodinjskih aparatov orientirali po energijski nalepki, boste na letni ravni lahko konkretno privarčevali.

Učinkovitost ožemanja

Enaa | Avtor: Enaa Enaa
Pri pralnih strojih je na energijski nalepki naveden tudi podatek o učinkovitosti ožemanja. Razredi ožemanja so razvrščeni od A do G, glede na to, koliko obratov ožemanja omogoča stroj. Oznaka A pomeni najboljše, G pa najslabše ožemanje. Za boljši občutek: perilo, oprano v stroju z učinkovitostjo ožemanja »B«, bo imelo po ožemanju še 50 odstotkov vlage. Najbolj priporočljiv je nakup pralnega stroja, ki ima 1200–1400 vrtljajev na minuto.

Pralni stroji s sprednjim polnjenjem

Na trgu je največ pralnih strojev, ki imajo sprednje polnjenje perila. Za stroje z zgornjim polnjenjem, ki so ožji, se navadno odločimo, če imamo res malo prostora v kopalnici. Pralni stroji s sprednjim polnjenjem ponujajo številne programe za pranje in ohranjanje ter nego oblačil – npr. program za hitro pranje, za pranje športnih oblačil, antialergijski program, program s paro, poseben program za srajce itd.

Zamik pranja uredite kar prek aplikacije

Najboljši pralni stroji ponujajo tudi druge možnosti upravljanja, kot je npr. zamik pranja, kar lahko pri nekaterih modelih uredite celo na daljavo – prek mobilne aplikacije. Kako to deluje? Svoj pametni telefon samo pridržite ob pralnem stroju in v aplikaciji se vam bodo pojavile številne možnosti pranja perila, vi pa boste lahko izbrali najustreznejšo. Delovanje pralnega stroja boste imeli ves čas pod nadzorom in sistem vas bo obvestil v primeru napak. Prek aplikacije boste lahko vnaprej načrtovali čas pranja in določili, kdaj naj se pranje začne ali konča.

Enaa | Avtor: Enaa Enaa