Uporabno
1626 ogledov

Kako izbrati popolno darilo za malčka?

Unsplash
Naši malčki so že pridno začeli pisati seznam želja za dobre može. Otroci, ali veste, da tudi ti trije dobrosrčneži včasih ostanejo brez idej, kaj vam kupiti za praznike? Ker tudi sami dobro vedo, da je igra nepogrešljiv del otroštva, se pogosto odločijo za nakup igrač. Pa vendar letos te igrače lahko izgledajo nekoliko drugače.

Dobrodošli v Čudoviti svet igrač

Pozdravljeni v neskončnem svetu igrač! Na prodajnih policah je na voljo na tisoče izdelkov. Izbira takšnega, da bo otroku všeč in da bo obenem tudi dobro vplival nanj, je za marsikoga zahtevna naloga, še posebej, če zraven prištejemo praznično naglico. Naj vam priskočimo na pomoč: letos izberite igrače, ki spodbujajo domišljijo otrok in jim učenje prikažejo v zabavni luči. Ali ste vedeli, da igrače vplivajo na razvoj motoričnih in komunikacijskih sposobnosti ter da spodbujajo otroško domišljijo, ki jo imamo tako zelo radi?

Izberite igrače, ki so dobre za kognitiven razvoj otroka

Ob neskončni ponudbi igrač, s katero smo zlasti zasuti v predprazničnem času, starši resnično težko razberemo, katere so tiste, ki spodbujajo otroški razvoj. Spletni vir Educate navaja nekaj igrač, ki so dobre za otrokov kognitivni razvoj. Vir trdi, da niso zgolj starši eni najbolj pomembnih dejavnikov, kar se tiče njihovega razvoja. Tudi učitelji morajo biti izjemno premišljeni glede igrač, ki jih ponujajo otrokom, ne glede na to, ali so narejene doma ali kupljene v trgovini.

 | Avtor: Unsplash Unsplash

Kocke 

Igra je mehanizem, s pomočjo katerega se učimo. Skozi igro otroci dobijo prvi pogled na svet. Takrat se prvič srečajo z reševanjem problemov. Kocke, na primer, so odlična izbira za otroke vseh starosti (starost lahko vpliva na velikost igrače). Otroci lahko s kockami raziskujejo, jih premikajo, začnejo seštevati, tvorijo preproste strukture ali pa nekoliko bolj zapletene modele. Albert Einstein je nekoč dejal, da je domišljija pomembnejša od znanja. Kocke so kot nalašč za grajenje domišljije, saj odpirajo vrata številnim možnostim in kombinacijam. Otrok se pri igranju sreča z načrtovanjem, grajenjem, nenazadnje tudi z reagiranjem. Kocke so potemtakem popolno darilo za božič, saj predstavljajo zabavno, a še vseeno poučno igro.

 | Avtor: SPAR Slovenija SPAR Slovenija

V Sparove trgovine so z 10. 11. prispele nove Točke zvestobe za izbrane Lego kocke. Za vsakih 10 evrov nakupa v trgovinah Spar, Interspar in Spar Partner prejmete le te v obliki nalepk. Nato jih zbirate v zbirnem kartončku, ko pa je ta poln, so vam na voljo izbrani seti Lego kock kar za 40 % ceneje. Zbirajo se do 31. 12., unovčijo pa vse do 15. 1. 2022.

Sestavljanka

Že preprost pekač za mafine, opremljen s predmeti, ki se prilegajo v vdolbine, je lahko izjemna prva uganka za malčke. Ponudite jim predmete, ki se zlahka prilegajo v notranjost, ali še bolje, takšne, ki se komaj prilegajo. Takšne in drugačne sestavljanke otrokom prvič predstavijo občutek uspeha. Če pa ste željni ugank z večjimi izzivi, pobrskajte po Sparovem katalogu, ki za božično-novoletne praznike ponuja malo morje sestavljank tako za najmlajše kot tudi za starejše in odrasle. Dobra stran sestavljank je ta, da z njimi lahko rastemo in napredujemo. 

 | Avtor: Unsplash Unsplash

Lego kocke

Lego kocke med otroci svojo slavo žanjejo že več kot deset let. Kdo bi jim zavidal, ko pa so tako pisane, zanimive in lahke za igranje. Tovrstne kocke so zelo podobne sestavljankam, saj morajo otroci dobro razmisliti, kaj je njihov cilj in potemtakem tudi, kako jih sploh zložiti skupaj. Popularne so postale prav zaradi svojega sistema, ki omogoča, da se med seboj lahko sestavljajo katerekoli kocke, z njimi pa lahko ustvarimo neskončno število kombinacij. Toliko o razvijanju otroške domišljije in koncentracije, kajne? Če so tudi vaši malčki obsedeni s tovrstnim sestavljanjem, se v prazničnem času ustavite v SPAR poslovalnicah, kjer nudijo izjemne ugodnosti.

 | Avtor: SPAR Slovenija SPAR Slovenija

Mesec december je najbolj čaroben čas v letu. Da pa bo vesel prav za vse, je SPAR združil moči s svojimi dobavitelji. Skupaj bodo obdarili malčke, katerih starši jim zaradi finančne stiske ne morejo privoščiti daril. Vsa darila bodo varno prispela do Društva Križemrok, Junakom iz 3. nadstropja ter Društvu Viljem Julijan.

Lutke

Zagotovo ste že opazovali otroka med igro. Še posebej zanimiv je način, kako se pogovarja z igračami, kako vsak dan sklepa nova prijateljstva in kako si vedno znova zamisli neverjetne dogodke. Otroci lutke uporabljajo za pripovedovanje zgodb. In medtem ko se pretvarjajo, da so nekdo drug in medtem ko se poskušajo vživeti v različne vloge, se v njihovih možgančkih odvijajo miselni procesi. Lutke so vodilo k bujni domišljiji. Ta kasneje otročkom lahko pride še posebno prav v šoli ali pri reševanju vsakodnevnih problemov. S pomočjo lutk jih pripravljamo na odraslo dobo, da dodobra razvijejo svoje sposobnosti in zmožnosti.

 | Avtor: SPAR Slovenija SPAR Slovenija

Sparov katalog Čudovitega sveta igrač je poln igrač, tako za deklice kot tudi za dečke. Fantje si za božič tako lahko zaželijo različne avtomobile, figure superjunakov ter robote, medtem ko se deklice na božično jutro lahko razveselijo barbik, kuhinj in magnetnih tabel.