Uporabno
1463 ogledov

Kako ločiti sobe v modernem stanovanju?

Lestur Lestur
V današnjem sodobnem svetu prostora postaja vse manj. To še posebej velja, ko gre za stanovanja v središčih mest. Ljudje, ki živijo v majhnem stanovanju, težko ustvarijo ločene prostore za različne dejavnosti. Vendar pa lahko z malo ustvarjalnosti in skrbnim načrtovanjem ustvarijo ločena področja v stanovanju, ki so funkcionalna in estetsko prijetna.

Veliko stanovalcev se odloči tudi za bivanje v garsonjerah, tipu stanovanja, v katerem ni ločenih prostorov, z izjemo kopalnice. Za mnoge je to odločitev posledica njihovega proračuna, saj so cene najemnin za stanovanja z eno ali več spalnicami na nekaterih območjih lahko v nebo visoke. Drugi cenijo lokacijo in bi raje imeli garsonjero v družinski soseski, kot večje stanovanje nekje na obrobju mesta, v katerem bivajo. Ali pa si preprosto želijo okolju prijazen prostor, katerega ogrevanje, opremljanje manj obremeni finančni proračun.

Ne glede na posameznikov razlog za izbiro modernega stanovanja pa obstaja ena velika resničnost, lahko predstavljajo nekaj resnih oblikovalskih izzivov. Kaj hitro lahko neurejena dnevna soba zlahka poseže v spalni prostor ali pa so določeni natrpani prostori vidni s skoraj vseh mest v vašem stanovanju. Iskanje načinov za razdelitev stanovanja v različne "sobe" ali cone je lahko ključnega pomena in pogosto je to mogoče storiti z le nekaj arhitekturnimi triki pri načrtovanju stanovanjske postavitve.

Predstavljamo nekaj nasvetov za razdelitev prostorov v modernem stanovanju. Morda vam ne bodo pridobili nič kvadratnih metrov, vendar bodo vašemu prostoru dali povsem drugačen vizualni občutek.

Lestur | Avtor: Lestur Lestur

Pred začetkom načrtovanja bivalnega prostora, je bistveno določiti, kateri deli stanovanja bodo služili različnim funkcijam. Ali gre za poseben prostor za delo, zabavo ali sprostitev?

Kot prvo se svetuje, da se pametno umesti pregrade za prostor. Pregrade za prostore so lahko odličen način za ustvarjanje ločenih območij v vsakem stanovanju. Z njimi se ločuje spalnico od dnevnega prostora, lahko se ustvari majhen pisarniški prostor znotraj večje sobe. Na voljo je veliko vrst pregrad za prostore, ki pa v modernih stanovanjih vključujejo steklene ali lesene predelne stene.

Predelne stene so idealna oblika za razdelitev odprtega prostora na posamezne dele. Končno je na voljo veliko raznolikosti, pri katerih so na izbiro različni slogi, barve in oblike, ki se popolnoma prilegajo stanovanju.

Lestur | Avtor: Lestur Lestur

Trenutni trend modernega tipa stanovanja so steklene predelne stene, med tem ko se v stanovanju z večjo željo po zasebnosti običajno svetujejo lesene predelne stene. Kar pa vedno pušča prostor pot mnogim oblikovalcem in arhitektom. Kombinirajo lahko lesene predelne stene z steklenimi krilnimi, nihajnimi ali drsnimi vrati. Kombinacij je ogromno, pri čemer pa je pomemben izbor pravega drsnega sistema. V trgovini podjetja Lestur ponujajo vrsto načinov odpiranja in vam tehnično svetujejo pri izbiri idealnega drsnega sistema. V primeru želje po celotni izvedbi pa nudijo svetovanje, tehnične rešitve, izmere, proizvodnjo po merah in željah stranke, kar pripelje do končnega zadovoljstva kupca in podjetja.

Tudi osvetlitev ima lahko pomembno vlogo pri ločevanju različnih prostorov stanovanja. Pravo osvetlitev je najlažje doseči s steklenimi predelnimi stenami ali steklenimi vrati. S tem prihranimo pri energiji, nakupu luči in električnih delih.

Lestur | Avtor: Lestur Lestur

Zaradi nereda lahko majhen prostor postane še manjši. Ustvarjanje rešitev za shranjevanje je bistvenega pomena za organiziranost in funkcionalnost modernega stanovanja, ki želi ohraniti čistost in eleganco. Vgraditev lesene predelne stene lahko predstavlja tudi vhod v skrite prostore ali skrito omaro. V podjetju Lestur po željah strank izdelajo tudi notranja vrata, ki predstavljajo vhod v skrite prostore ali skrito knjižno polico oziroma polico za shranjevanje. Poigravanje s postavitvijo v prostoru zagotovo pričara poseben ambient in pusti pozitiven vtis na vsakem gostu, ki je sprejet v vaš dom.

Lestur | Avtor: Lestur Lestur

Kadar je večja želja po zasebnosti v prostoru svetujemo izbor ločevanja prostora z lesenimi vrati. Les pričara naravni ambient in prostor, ki diha skupaj z naravnim lesom. V podjetju Lestur najdete tip notranjih vrat za vsak prostor in okus. Za piko na i pa poskrbi pravilno izbrano okovje za vrata in pohištvo. V njihovi spletni ponudbi boste našli različne modele kljuk, ročajev ali drugih dodatkov za vsak okus.

Lestur | Avtor: Lestur Lestur

Skratka, ustvariti ločene cone v sodobnem stanovanju je lahko zahtevno, vendar je mogoče z nekaj ustvarjalnosti in načrtovanja. Določite različne cone, ki jih potrebujete, uporabite barvo, razsvetljavo, rešitve za shranjevanje, prostorske pregrade iz lesa in stekla in s tem se poveča prostor, da ustvarite popoln bivalni prostor, ki ustreza vašemu življenjskemu slogu. S temi nasveti lahko ustvarite funkcionalen in lep življenjski prostor in rešite veliko problematiko v svojem domu.