Uporabno
1288 ogledov

Kako na kavo ali na šoping v Trst, brez čakanja v kolonah?

Slovenske železnice
1/4
Slovenske železnice
V poletnih dneh, ko nas vročina večkrat prežene v senco in hlad, se še kako prileže odlična kava, pa tudi izlet z nakupi v času razprodaj. In Trst, ki velja za prestolnico kave in je najpomembnejše pristanišče za kavo v Evropi, lahko popotniku ali naključnemu gostu ponudi najboljšo od najboljših kav. Samo čas za potep si je treba vzeti. In kako priti do omenjenega severno jadranskega mesta, ki je bilo nekdaj dolgoletna množična nakupovalna meka številnih z druge strani meje?

Če se želite izogniti dopustniški gneči na cesti, je najbolj preprosta pot z direktnim vlakom Crossmoby iz Ljubljane do Trsta ali z vlakom do mejne postaje Opčine in od tam z mestnim avtobusom do Trsta s kombinirano vozovnico Connect2Cee, ki jo enostavno kupite preko spleta. Tako se boste izognili dolgim kolonam pločevine po avtocesti, se zapeljali s prostornim in prijetno ohlajenim vlakom ter okolju prijazno prispeli v središče Trsta, ki je v poletnih dneh s svojimi malimi in malo večji kavarnicami in gostilnicami, še kako vabljiv.

Vsak dan 10 povezav med Slovenijo in Italijo

Vsak dan Med Slovenijo in Italijo zapeljejo štirje Crossmoby vlaki. Dva zapeljeta na relaciji Ljubljana -Trst in nazaj, dva pa od Trsta še naprej do letališča Trst (Ronke) in Vidma (Udine)  ter nazaj. Kar šestkrat na dan pa se lahko zapeljete z direktnim vlakom iz Ljubljane do Opčin in naprej z avtobusom do središča Trsta z vozovnico CONNECT2CE in nazaj. Za obe povezavi velja cena enosmerne vozovnice Ljubljana-Trst le 8 evrov. 

Marca letos se je namreč začelo testno obdobje prodaje CONNECT2CE vozovnice  - integrirane čezmejne vozovnice s katero lahko potujete do Trsta in nazaj. Najprej z vlakom do Opčin, od tam pa z avtobusom tržaškega avtobusnega podjetja Trieste Trasporti do središča mesta (liniji 2 ali 4). Več o voznem redu in CONNECT2CE vozovnici si oglejte na spletni strani Slovenskih železnic. CONNECT2CE vozovnico so na Slovenskih železnicah razvili skupaj z italijanskimi partnerji CEI in Trieste Trasporti v okviru evropskega projekta CONNECT2CE, INTERREG Srednja Evropa. Del sredstev je zagotovljenih iz evropskih skladov.

S spletnim nakupom vozovnice CONNECT2CE se zapeljete z vlakom do mejne postaje Opčine, tam pa prestopite na lokalni avtobus in se z isto vozovnico zapeljete do Trsta.

CONNECT2CE vozovnico lahko kupite le preko spleta, katero si natisnete ali naložite na svoj pametni telefon.  Vozovnica velja za vstope ali izstope na vlake Slovenskih železnic na vseh železniških postajah na relaciji med Ljubljano in Opčinami, ter za vstope ali izstope na avtobuse podjetja Trieste Trasporti (linij 2 ali 4) na vseh avtobusnih postajališčih med železniško postajo na Opčinah in Trstom Piazza Oberdan ali Piazza Tommaseo.  Vozovnico ne morete uporabiti za Crossmoby  vlak, ki vozi do Trsta in Vidma ter nazaj. Vozovnice za Crossmoby vlak lahko zaenkrat kupite le fizično na prodajnih mestih Slovenskih železnic ali drugih tujih prevoznikih ter na vlakih.

Slovenske železnice | Avtor: Slovenske železnice Slovenske železnice

S klimatiziranim in prostornim rdečim vlakom Slovenskih železnic se zapeljete do mejne postaje Opčine, tam pa prestopite na lokalni avtobus in se z isto vozovnico kupljeno preko spleta, CONNECT2CEE, zapeljete do Trsta.

Ko imate v žepu vozovnico (ali naloženo na pametnem telefonu) in ste že v Trstu lahko poiščete najprimernejšo kavarnico in si seveda privoščite najboljšo kavo! Lahko pa se prepustite tudi poletnemu vrvežu in si ogledate  kakšno od številnih znamenitosti  -  Canale Grande, Rimsko gledališče, grad San Giusto, Morski muzej - Museo del Mare in drugih, ki jih v Trstu nikakor ne manjka. Lahko pa v Trstu sedete na katerega od hitrih vlakov Freccarossa in nadaljujete svoj potep  po  Italiji. Za poletno popestritev je zelo zanimiva Padova, Milano, Torino, Bologna, Firence, Rim … to so italijanska mesta, ki nikogar ne pustijo ravnodušnega.

Slovenske železnice | Avtor: Slovenske železnice Slovenske železnice

Z vlakom Crossmoby se lahko zapeljete štirikrat dnevno med Slovenijo in Italijo. Vozovnico za ta vlak lahko kupite na vseh prodajnih mestih Slovenskih ali Italijanskih železnic, tudi na vlaku. Na klimatiziranem in prostornem vlaku je tudi okoli 30 mest za prevoz koles.