Uporabno
1488 ogledov

Kako okrepiti imunski sistem?

Donat Mg Donat Mg
Zdravje – nikoli nam ni bilo tako pomembno kot v trenutnih razmerah. Zato je tudi izjemno pomembno, da poskrbimo za trden imunski sistem. Pri tem pa odločilno vlogo igra tudi zdrava prehrana.

Samokarantena in ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa so nas prisilili, da že en mesec veliko večino dneva preživljamo doma. To pa nikakor ne pomeni, da lahko pozabimo na zdrav življenjski slog. "Dejstvo, da morajo ljudje zdaj ostati doma, še ne pomeni, da jim ni treba skrbeti za imunski sistem, zdravo prehrano in podobno ter da bivanje doma že samo po sebi zadostuje za obrambo pred okužbo," opozarja specialistka družinske medicine Jelena Rakić Matić, dr. med.

Zato moramo zavedno delati na krepitvi imunskega sistema, ki nas brani pred vsemi virusi, bakterijami in drugimi patogeni. Močnejši je naš imunski sistem, bolje se bomo lahko borili proti morebitni okužbi. Pomembno vlogo pri izboljšanju zdravja in imunskega sistema ima tudi zdrava prehrana, ki blagodejno vpliva tudi na naša prebavila."Z ohranitvijo zdravega prebavnega sistema namreč vplivamo na celotno zdravje," poudarja nutricionistka Mr. Sc. Kristina Aralica Tušak.

Donat Mg | Avtor: Donat Mg Donat Mg

Zdrava živila, ki podpirajo naše zdravje

Če tudi vaš jedilnik ni popoln brez žitaric, se odločite za polnovredna žita, kot so proso, polenta, ajda in ješprenj. So odličen vir prehranskih vlaknin, ki ugodno vplivajo na našo prebavo, in odlična alternativa testeninam, krompirju in kruhu. Polnovredna žita so tudi bolj nasitna kot druge različice žitaric in tako poskrbijo, da ne bomo prekmalu želeli poseči po prigrizku.

Živilo z dolgoletno tradicijo v slovenski domači kuhinji je kislo zelje, ki je naravni probiotik. Kislo zelje je eden najbogatejših virov vitamina C, vsebuje pa tudi zelo redek vitamin K. Izjemno blagodejno vpliva na naše debelo črevo, saj s pomočjo mlečne kisline varuje in izboljšuje delovanje črevesne flore ter s tem celotnega organizma.

Kdor želi prebavi še dodatno pomagati, lahko v svoj vsakdan zjutraj in zvečer vključi po 0,2 litra naravne mineralne vode Donat Mg. Donat Mg klinično dokazano blagodejno vpliva na delovanje prebave in tako skrbi za izboljšanje zdravja in počutja.

stročji fižol | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Tudi stročnice so pomembna sestavina zdravega jedilnika. Med bolj priljubljenimi sta leča in stročji fižol. Stročnice vsebujejo veliko prehranskih vlaknin, ki blagodejno vplivajo na prebavo. So tudi odličen vir vitaminov skupine B, ki podpirajo normalno delovanje živčnega sistema. Stročnice so na volje vse leto, saj so na voljo posušene, zamrznjene in vložene.

Tedensko naj bi pojedli kar dva do tri obroke rib, bogatih z omega 3 polinenasičenimi maščobnimi kislinami. Omega 3 kisline so izjemno pomembne za naše možgane, poleg tega so ribe tudi zdrav vir lahko prebavljivih beljakovin. Med najboljše ribe za pripravo slastnih obrokov štejemo tudi sardele, ki so vsem dostopne in so med drugim bogat vir kalcija in vitamina D.

Okusne in zdrave recepte z naštetimi živili in še veliko več uporabnih nasvetov za zdravo prehrano in izboljšanje prebave najdete na spletni strani Donat Mg.

Donat Mg | Avtor: Donat Mg Donat Mg