Uporabno
1114 ogledov

Kako opremimo predsobo?

Lagea Lagea
“Predsobe” se navadno vedno lotimo na koncu z mislimi, ko opremljamo svoje stanovanje ali hišo. Je velikokrat spregledan prostor, pa čeprav ga opazimo najprej, ko vstopimo v hišo.

S Tilnom,  ki je lastnik spletne trgovine “Opremisidom” in bloga, ki uči kako do pasivnega zaslužka, smo se pogovarjali o dizajnu naše predsobe, na kaj moramo biti pozorni in kaj je kvalitetna predsoba.

V spletni trgovini Opremisidom zastopamo dva proizvajalca in sicer Jela ter Germania. Oba imata svoje prednosti in mogoče tudi kakšno pomanjklivost.

Na kaj moramo biti pozorni, ko opremljamo predsobo?

So določene usmeritve, ki jih navadno predlagamo svojim strankam pri nakupu pohištva za predsobo. Te usmeritve so naslednje:

Barve

Pohištvo kot so omarice za čevlje, obešalne stene, omare za predsobo in ogledala, naj v barvnih kombinacijah ne izstopajo. Zlato pravilo pri oblikovanju je, da v posameznem prostoru ne bo prisotno preveč barv (več, kot 2-3).

Predsobe naj bodo odprte proti kuhinji ali dnevni sobi in v kolikor so barve premočne, lahko hitro iznakažemo celoten izgled.  

Nekaj kontrasta ne škodi

Pri opremi predsobe včasih nekoliko prekršimo pravilo in se odločimo kakšen del nekoliko poudariti. Vsekakor priporočam da se tudi pri tem držimo pravila “manj je več”. Odličen primer, kako popestriti vaše pohištvo a kljub vsemu ne pretiravati z barvam, je obešalna palica Colorado proizvajalca Germania.

Lagea | Avtor: Obešalna palica Colorado Obešalna palica Colorado

Palica je zelo modernega izgleda, kvalitetne izdelave (MDF- mediapan) in nadvse inovativna rešitev. Obešalne kljukice so vzmetene in so odprte samo takrat, kadar je nekaj obešeno.

Zunanji izgled

Zunanji izgled je prav tako zelo pomemben pri opremljanju predsobe. Če je rdeča nit vašega stanovanja ali hiše rustikalen videz, je nespametno predsobo zasnovati po bolj modernem izgledu. Nekateri proizvajalci, kot je Jela, ponujajo možnost naročila enakega dizajna za vse prostore, da na koncu deluje vse skupaj bolj enotno. Primer je predsoba Evergreen, ki jo vidite na slikah spodaj.

Lagea | Avtor: predsoba Evergreen predsoba Evergreen
 Možno naročilo dizajna tudi za “Kuhinje” ali dnevne sobe.

Funkcionalnost je zelo pomembna

Predsoba je navadno del hodnika, v katerega jo moramo maksimalno prilagoditi. Iz tega razloga je zelo pomembno, da je prostor v omaricah zelo dobro izkoriščen. Omarice za čevlje naj bodo polne polic tako kot primer Neapelj proizvajalca Germania na sliki spodaj.  S tem bomo poskrbeli, da bo vsa obutev, ki jo dnevno uporabljamo, tudi pospravljena.

Lagea | Avtor: Omarica Neapelj Omarica Neapelj

Kot vse drugo, tudi ogledalo igra zelo pomembno vlogo pri načrtovanju in v predsobi je še kako pomembno. Ima namreč tudi dvojni pomen:

1. Navidezno poveča prostor – to nam pride še posebej prav, če imamo ozek prostor oziroma hodnik in ga želimo optično povečati.

2. Poskrbi za zadnje popravke – naš življenjski ritem je zelo hiter in če se zgledujem po sebi, si velikokrat v vsej naglici pozabim urediti pričesko pred odhodom. Ogledalo na izhodu me spomni, da sem nekaj pozabil in na hitro poskrbim, da si popravim izgled.

Kvaliteta

Na trgu lahko najdemo pohištvo različne kvalitete in različnega cenovnega razpona. Kot kupec si vedno želim najti tisto pravo razmerje med ceno in kvaliteto.

Vem, da navadno pri cenejšem pohištvu ne morem pričakovati izjemne kvalitete, mehkega zapiranja, MDF ličnic, itd…..

Po drugi strani pa sem mnenja, če plačam višjo ceno, pričakujem vse našteto in si ne želim, da bi me nekdo imel za norca in mi prodajal mačka v žaklju.

Pri slabši kvaliteti predsobe pričakujte:

- folijo kot zaščito

- vodila slabše kakovosti

- najverjetneje ne bo mehkega zapiranja

- debelina iverne plošče je navadno zelo majhna

Pri boljši kvaliteti predsobe pričakujte:

- vsaj melamin zaščito, MDF mediapan, furnir ali masiven les

- odlično kvaliteto vodil

- mehko zapiranje vrat in predalov

- debelino iverne plošče vsaj 16 mm ali več

Upam, da so vam napotki vsaj malo pomagali in se boste lažje odločili, kateri dizajn vam ustreza ter predvsem kakšno kvaliteto želite za svojo predsobo. Kot zanimivost – Jela je cenovno zelo ugodna, a vsebuje vse kvalitetne lastnosti, ki sem jih naštel za proizvajalce boljše kvalitete. Priporočam, saj so odzivi izjemni!