Uporabno
163 ogledov

Kako opremiti dnevno sobo za maksimalno udobje?

dnevna soba Mega pohištvo
Dnevna soba vsekakor spada med prostore, v katerih preživimo največ časa. Prav zato je ključnega pomena, da jo opremimo z kakovostnim, všečnim in praktičnim pohištvom. Običajno dnevno sobo opremimo z sedežno garnituro ali kavčem, dnevnim regalom ali TV omarico ter klubsko mizo. V manjših stanovanjih običajno dodamo še kakšen praktičen kos za shranjevanje, bodisi manjšo omarico ali pravo garderobno omaro. Izbira prave opreme je še bolj pomembna v primeru, če živimo v modernem stanovanju, ki ima vse dnevne prostore združene v enoten prostor.

Kakšno sedežno garnituro izbrati?

Sedežna garnitura je največji in verjetno tudi najbolj pomemben kos pohištva v dnevni sobi. Ponudba garnitur na trgu je ogromna, cenovni razponi pa so tako veliki, da se je težko odločiti, kaj je prava izbira. Prav zato je pomembno, da si za izbiro sedežne garniture vzamemo čas in se nakupu zares posvetimo.

Na izbiro imamo različne tipe kavčev, izbira pa je odvisna predvsem od velikosti prostora, ki nam je na voljo, ter od naših potreb. Najpogostejša izbira so kotne sedežne garniture. Le-te ponujajo dober izkoristek prostora in nudijo dovolj prostora za sedenje celotne družine. V primeru, da imamo na voljo manj prostora, je pogosto prava rešitev, da namesto kotne garniture izberemo trosed. V primeru, da imamo občasno tudi obiske, ki pri nas tudi prespijo, je pametno razmisliti o trosedu z ležiščem. Za večje prostore oziroma za družine z več člani je odlična rešitev tudi sedežna garnitura v obliki črke U. Le-ta je običajno večjih dimenzij, zato je pomembno, da imamo na voljo dovolj velik prostor.

dnevna soba | Avtor: Mega pohištvo Mega pohištvo

Za še večje udobje ter večjo praktičnost lahko poskrbimo z nakupom garniture, ki je opremljena z dodatnimi funkcijami. Med najbolj pogosto dodatno funkcijo spada ležišče. To je običajno pomožne narave. Najpogostejša je izvlečna izvedba z Dolphin mehanizmom. Ležišče sedežne garniture je lahko oblečeno v originalno tkanino sedežne garniture ali pa je izdelano iz pomožnega materiala. Ležišče v originalnem materialu je še posebej priročno v primeru, če dodatno ležišče ne uporabljamo za spanje, ampak kot dodatno površino pri gledanju televizije.

Med najpogostejše materiale za izdelavo sedežnih garnitur spadajo tkanina, mikrotkanina, usnje ter umetno usnje. Seveda ima vsak material svoje prednosti in slabosti. Ker gre za obsežno temo, se bomo v to področje spustili v kakšnem izmed sledečih člankov.

Kakšen dnevni regal izbrati?

Najpomembnejša odločitev pri izbiri dnevnega regala je izbira stila, ki nam ustreza. Če se nam dopadejo moderne, minimalistične oblike, je prav, ta izberemo takšen regal. Za tiste, ki iščejo bolj klasične oblike ali pa celo rustikalne linije, pa so na trgu seveda na voljo tudi takšne opcije.

Poleg stila je izjemno pomembno tudi to, da izberemo regal primernih dimenzij. Premajhen regal se bo v prostoru izgubil, prevelik pa se bodisi ne bo prilegal v prostor, ali pa nam bo prostor preveč utesnil in nas bo oviral pri vsakodnevnih opravilih. Dimenzija, ki jo pred nakupom pogosto pozabimo preveriti, pa je prostor, ki nam je na voljo za postavitev televizijskega sprejemnika. TV sprejemniki so namreč iz leta v leto večji, določeni proizvajalci dnevnega pohištva pa se temu trendu še niso dovolj prilagodili, zato nas lahko dnevni regal tudi ovira pri namestitvi večjih televizij.