Uporabno
81 ogledov

Kako opremiti spalnico za maksimalno udobje?

spalnica Mega pohištvo
Spalnica spada med najpomembnejše prostore v našem domu. Gre za oazo sprostitve in miru, v postelji pa preživimo skoraj tretjino našega življenja. Prav zato je izjemno pomembno, da spalnico opremimo s kakovostnim in vizualno privlačnim pohištvom. Seveda moramo pri tem paziti tudi na praktičnost in prilagoditi samo opremo našim potrebam in navadam.

Izbira prave postelje

Izbira postelje se morda ne zdi pretirano zahtevna naloga. Vseeno pa zares široka ponudba na trgu zahteva določen čas za premislek in analizo naših želja in potreb. Prva odločitev, ki jo moramo sprejeti, je glede dimenzije postelje. Glavni faktor, ki vpliva na to odločitev je seveda sama velikost prostora, ki nam je na voljo. Poleg tega pa moramo pomisliti tudi na svoje potrebe (spimo v sobi sami ali s partnerjem, kakšne so naše spalne navade itd.).

Druga odločitev je sama vrsta postelje. V osnovi poznamo lesene postelje iz iverne plošče ter postelje iz masivnega lesa. V zadnjem času pa so vse bolj priljubljene tudi oblazinjene postelje, predvsem boxspring postelje. Prednost boxspring postelj je veličasten videz, višje ležišče pa omogoča lažje vstajanje. Poleg tega nakup kompletne postelje vključno z vzmetnico običajno ponuja tudi ugodno ceno.

V primeru manjšega stanovanja je pametno izbrati tudi posteljo s prostorom za shranjevanje. Prostor za shranjevanje se običajno nahaja v zaboju, do katerega dostopamo z dvigom ležišča. Določeni modeli postelj pa so opremljeni tudi s klasičnimi izvlečnimi predali.

spalnica | Avtor: Mega pohištvo Mega pohištvo

Izbira prave vzmetnice

Vzmetnica je izredno pomemben element spalnice, saj odločilno vpliva na kakovost našega spanca in na to, kako se počutimo zjutraj, ko se zbudimo. Izbira vzmetnice je zelo velika, prav tako pa je velik tudi cenovni razpon.

V osnovi poznamo tri vrste ležišč – ležišča iz pene, ležišča z bonnell vzmetmi in ležišča z žepkastimi vzmetmi. Vsako ležišče ima svoje prednosti in slabosti. Naša izbira je odvisna predvsem od proračuna, ki nam je na voljo za nakup ležišča, naših telesnih značilnosti in naših preferenc pri spanju. Vzmetnice z žepkastimi vzmetmi so običajno najbolj kakovostne in nudijo najboljšo oporo telesu. Sestavljene so iz množice vzmeti, ki so vsaka zapakirane v tekstilne žepke. Takšna sestava omogoča neodvisno delovanje vzmeti, s tem pa popolno prilagoditev telesu. Ponudba žepkastih vzmetnic na trgu je široka, kar pomeni, da lahko najdemo tudi kakovostne in cenovne ugodne modele.

Izbira prave garderobne omare

Izbira garderobne omare močno vpliva na praktičnost naše spalnice. Pri izbiri omare moramo seveda biti prvotno pozorni predvsem na dimenzijo prostora, ki nam je na voljo. Ker je stvari vedno preveč, je pametno, da se omara čim bolj prilega prostoru in s tem čim bolj izkoristi prostor. Pozorni moramo biti tudi na višino – cenejše omare so pogosto namreč zelo nizke, kar pomeni slab izkoristek prostora.

Omare v grobem delimo na dve vrsti – na omare s klasičnimi vrati in na omare z drsnimi vrati. Omare s klasičnimi vrati odlikuje praktičnost, dolga življenjska doba in ugodna cena. Drsne omare so odlična rešitev za ožje prostore, ker potrebujejo malo prostora za odpiranje. Poleg tega drsna omara nudi spalnici modern videz.

Vkolikor želimo prostor res dobro izkoristiti, je pametno, da se odločimo za vgradno omaro. Vgradna omara se izdela točno po meri našega prostora in se le-temu tudi popolnoma prilega. Opremo notranjosti nam proizvajalec prilagodi našim potrebam. Na voljo so tako omare s klasičnimi vrati kot vgradne omare z drsnimi vrati. Glavna slabost vgradnih omar je višja cena ter daljši dobavni rok.