Uporabno
65 ogledov

Kako so pomivalni stroji izrinili ročno pranje posode

Bosh Bosch
Pranje posode je nujno po vsakem obroku, a včasih najtežje dejanje. Ko se namreč najemo in umirimo, se po kosilu ali večerji težko spravimo še pomiti posodo in jo zložiti nazaj v omare. A ravno to je najhuje. Če odlašamo s pomivanjem posode, se madeži na posodi zasušijo, mi pa bomo imeli pri pranju posode več dela.

V zadnjih nekaj letih so ročno pranje posode nadomestili pomivalni stoji. Tudi če je posode malo ali ne morete do konca napolniti pomivalnega stroja, imajo sodobnejši pomivalni stroji že vgrajene programe, ki prilagodijo količino vode glede na količino posode v njem. S tem ne le prihranite pri električni energiji, temveč tudi pri času, predvsem pa pri količini porabljene vode. Najvarčnejši pomivalni stroji namreč za eno pomivanje porabijo le 0,8 kilovatne ure električne energije in samo deset litrov vode (kar v povprečju zadostuje za deset pogrinjkov). Nizka poraba vode je rezultat prečiščevanja vode, filtracije ter ponovne uporabe vode, medtem ko bi bila količina porabljene vode pri ročnem pranju tudi več kot dvakrat večja.

Na tržišču lahko najdete različne modele pomivalnih strojev, izbirate pa lahko med vgradnimi in prostostoječimi pomivalnimi stroji. Vgradni pomivalni stroji se prilegajo pod kuhinjski pult ali drugo delovno površino, s čimer boste v kuhinji zagotovili enoten in estetski videz ter prihranili na prostoru. Ker so priključeni neposredno na vodovod, delujejo tudi takrat, ko uporabljate pipo. Prostostoječe pomivalne stroje lahko postavite kamorkoli in v nasprotju z vgradnimi niso permanentno vgrajeni, zato lahko stroj v primeru selitve na primer brez težav odpeljete s seboj ali ga v primeru prenove prestavite na drugo mesto. Prednost prostostoječih strojev je, da omogočajo dodaten prostor za shranjevanje, saj ne zavzamejo prostora pod pultom, vrhnji del pomivalnega stroja pa lahko uporabite kot dodatno kuhinjsko površino za rezanje ali pripravo hrane. So pa vseeno žal manj primerni za majhne kuhinje, saj na splošno zavzamejo preveč prostora.

Electolux | Avtor: Electrolux Electrolux
Pomivalni stroji ponujajo različne prednastavljene programe pomivanja in druge uporabne funkcije, med katere na primer sodijo začetek s časovnim zamikom (pomivalni stroj se zažene kasneje, na primer ponoči, ko je električni tok cenejši), program polovičnega polnjenja (ko morate oprati manj posode), program za kozarce (program, ki pride prav, ko je posoda manj umazana ali perete lepše, dragocenejše in občutljivejše kozarce), higienski program za čiščenje posode, kot so rezalne deske ali otroške stekleničke, ali ekološki program (okolju še prijaznejše pranje, ki ponuja daljše pranje pri nižji temperaturi).

Pomivalni stroji so tudi izredno tihi, zato lahko posodo mirne vesti perete ponoči. Današnji pomivalni stroji so izdelani tako, da delujejo veliko tišje kot starejši modeli, nekateri so med delovanjem komaj slišni, zasluga za to pa gre vgrajenemu sistemu za blaženje zvoka.

Med kvalitetnejšimi pomivalnimi stroji so stroji znamke Bosch, ki so izjemno varčni, za kar je v veliki meri zaslužen inverterski motor EcoSilence Drive, ki obenem prispeva tudi k tišjemu delovanju. Pomivalne stroje Bosch lahko dobite v različnih dimenzijah in velikostih, za lažji nadzor nad nastavitvami pa lahko stroj upravljate prek aplikacije Home Connect. Skrb glede morebitnega izliva vode je pri teh pomivalnih strojih odveč, saj jih odlikuje zaščita AquaStop, večina pa se jih lahko pohvali tudi z nastavljivo zgornjo košaro in s sistemom za zaščito kozarcev.

Gorenje | Avtor: Hisense Hisense
V zadnjih nekaj letih, ko je tempo življenja postal bistveno hitrejši in nam velikokrat primanjkuje časa za kvalitetno druženje z bližnjimi, se čedalje več gospodinjstev poslužuje uporabe pomivalnega stroja. Ročno pranje posode namreč ni najbolj varčno, saj v primerjavi s pranjem posode v pomivalnem stroju porabimo še enkrat toliko vode. Ker večina pomivalnih strojev omogoča tudi časovni zamik začetka programa, lahko posodo peremo ponoči, zato bomo prihranili tudi pri električni energiji, kar vsekakor ni zanemarljivo dejstvo, ko se odločamo za nakup pomivalnega stroja. Pa tudi bolj higienični so, saj so krpice in gobice za ročno pranje posode lahko pravo gojišče bakterij in jih je treba redno menjati, tovrstnih skrbi pa pri pomivalnemu stroju ne boste imeli. Zakaj bi torej po kosilu čas porabljali še za pranje posode, če jo lahko namesto vas opere pomivalni stroj?