Uporabno
3088 ogledov

Kako sta lahko električni avtomobil in sonce najboljši par?

Energija plus Energija Plus
Bi imeli električni avtomobil, a vas je strah stroškov polnjenja? Kaj pa, če mu dodate lastno sončno elektrarno ter poskrbite za življenje skoraj brez stroškov?

Električni avtomobili so v modi, hkrati pa so tudi najbolj učinkovit korak do bolj zelene prihodnosti. Pa vendar se pred njihovim nakupom poraja pomemben pomislek: koliko denarja bomo plačali za elektriko, s katero bomo polnili naš avtomobil in koliko časa nam bo to vzelo. Naj vam odvzamemo skrbi in predstavimo nekaj uporabnih informacij, ki vam bodo morda olajšali odločitev in vas tako spodbudimo, da tudi sami napravite korak v smer trajnostne e-mobilnosti.

Polniti v mestu ali doma?

Prva možnost za polnjenje so javne električne polnilnice, ki jih je na Štajerskem precej, že samo v Mariboru pa jih pod imenom NaPolni plus najdemo več kot 10. Kmalu se nam jih obeta še več. S pridobljenim razpisom na Mestni občini Maribor je Energija plus pridobila pravico do postavitve še šestih polnilnih postaj. Tako bodo v letu 2021 pod blagovno znamko NaPolni plus na 13 lokacijah upravljali 18 polnilnih postaj. Izpostaviti velja zanimiv pristop k plačevanju – kupec lahko plača kar preko aplikacije EasyPark, kar pomeni, da za uporabo polnilnih postaj ni potrebnih nobenih predhodnih in zamudnih sklepanj pogodb in RFID kartic.

Polniti … s soncem?

Energiji plus nas peljejo še korak dlje ter nas vprašajo, kaj dobimo, če doma združimo polnilno postajo ter sončno elektrarno. Odgovor navdušuje: polnjenje električnega avtomobila skoraj brez stroškov!

Sončna elektrarna za samooskrbo predstavlja lasten brezplačen vir energije za pokritje domačih potreb po električni energiji v njeni predvideni življenjski dobi 30 let in več. V tem času bo gospodinjstvo precej prihranilo pri stroških električne energije. Kdor se odloči za sistem samooskrbe z električno energijo, bo mesečno plačeval le strošek obračunske moči in prispevek OVE + SPTE. Podatki kažejo, da se v povprečju naložba v domačo sončno elektrarno povrne v približno 8 letih. Sama gradnja ni zapletena, saj veliko ponudnikov že ponuja rešitve na ključ. V Energiji plus vam poleg svetovanja, načrtovanja, pridobivanja soglasij, gradnje in strokovnega prevzema, pomagajo tudi pri pridobitvi ekološke subvencije. Tako ste lahko popolnoma brez skrbi in svoje misli že usmerite k nadgradnji – polnjenju električnega avtomobila v zavetju doma.

V praksi je tako, da bomo električni avto prek navadne vtičnice polnili 12 ur, z na primer 11 kW polnilno postajo Energije plus pa le 3 ure, kar je ogromna razlika.


Pri polnjenju električnega avtomobila doma je osnova polnilna postaja. Baterije električnega avtomobila zahtevajo višjo polnilno moč, hkrati pa mora polnjenje potekati hitro, učinkovito in nemoteče za uporabo drugih naprav v domačem okolju. S tem namenom se razvijajo vedno naprednejši dinamični polnilniki. V praksi je tako, da bomo električni avto prek navadne vtičnice polnili 12 ur, z na primer 11 kW polnilno postajo Energije plus pa le 3 ure, kar je ogromna razlika. Napredne hišne polnilne postaje Energije plus omogočajo tudi prednastavitve časa polnjenja (nižja tarifa, v primeru več tarif). Postaja se lahko nadgradi z dodatnim senzorjem za upravljanje z močjo – vse to pa se lahko upravlja in nadzoruje prek aplikacije. Domača sončna elektrarna in električni avto sta vsekakor dober par, ki pozitivno vplivata tako na okolje kot na vašo denarnico.

Pri Energiji plus najdete celo električni avtomobil

Električna vozila in električne polnilnice niso le okolju prijaznejše, ampak tako za posameznika kot za podjetja prinašajo vrsto ekonomskih prednosti – zdaj že vemo, da lahko pri Energiji plus dobimo električno polnilnico, seveda pa je pri njih mogoče dobiti tudi električni avtomobil MG ZS EV SUV, katerega baterija kapacitete 44,5 kWh nudi doseg do 335 km (dejanski doseg bo odvisen od hitrosti, načina vožnje, vremena in razmer na poti) oziroma 263 km (WLTP).

S hitrim enosmernim polnjenjem bo baterija od 0 do 80% polna v vsega 40 minutah, z izmeničnim tokom pa jo boste »do vrha« napolnili v 7,5 ure. Model MG ZS EV Model Luxury je za kupce Energije plus na voljo že za 27.990 EUR.