Uporabno
689 ogledov

Kako učinkovito obvladati psihosomatska stanja v novih življenjskih situacijah

Depresija Profimedia
“Zaradi neprijetnih informacij okrog nas smo neprestano v notranjem kaosu, ki ga produciramo s plitkim dihanjem, ki je vzrok za črne misli,” opozarjata sogovornici iz podjetja SITA.

Živimo v povsem novem svetu, ki ga je sooblikovala pandemija novega koronavirusa. Stvari, ki so se nam še pred enim letom zdele samoumevne, so postale zdaj nemogoče. Številni se soočajo s socialno in duševno stisko, mnogi trepetajo pred negotovim jutri, vse več je takšnih oseb, ki jih stres ter preobremenjenost razžirata dan in noč.

Ga. Blanka Seliškar (Gašperlin), SITA | Avtor: Ga. Blanka Seliškar (Gašperlin), SITA Ga. Blanka Seliškar (Gašperlin), SITA
Številni starši so postali tudi učitelji in trenerji, mnoge družine so morale vzpostaviti čisto nov način bivanja, številni se vdajajo samoti. Pandemija koronavirusne bolezni je še kako posegla v naše življenje, posledice pa se vse bolj odražajo tudi na počutju ljudi. "Žalovanje, izolacija, izguba prihodka in strah so povzročali različne duševne bolezni ali poslabšali obstoječa stanja, številni so verjetno začeli pretirano uživati alkohol in droge, se soočajo z nespečnostjo in tesnobo," opozarjajo tudi pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO).

Prav zato je zdaj zadnji čas, da se naučimo učinkovito obvladati psihosomatska stanja v novih življenjskih situacijah. V javni tribuni na forumski platformi Med.Over.Net smo se o tem pogovorili z višjo medicinsko sestro ga. Blanko Seliškar (Gašperlin) in univ. dipl. sociologinjo iz podjetja SITA ga. Sandro PreradovićMetoda Sita® s katero delata že dolga leta, se ukvarja z opolnomočenjem človeških potencialov na različnih področjih, med drugim tudi pri preprečevanju stresa in odpravljanju psihosomatskih težav.

Z dihanjem do miru

Velik poudarek pripisujeta učenju pravilnega dihanja, saj je: “Dihanje edini mehanizem našega telesa, s katerim lahko zavestno vplivamo na avtonomni živčni sistem, ki zavira in spodbuja posamične organe k delovanju. Z zavestnim dihanjem najprej vplivamo na umirjen srčni ritem, ki pomaga umiriti tudi možganski ritem in tako vse ritme v telesu.” 

To imenujemo po njunih besedah stanje koherence, kjer se naši možgani in telo regenerirajo. Pozitivne posledice tega so dober fokus, zbranost, umirjenost … Ko je pa dihanje plitvo in površinsko, to onemogoča zadostno oskrbo s kisikom: “Tako se posledice tesnobe, nemira, strahu, stiske, agresije odrazijo na vegetativnem živčevju.”

Rešitev, da v teh težkih časih preženemo črne misli je po njunih besedah torej dihanje, s katerim ustvarimo notranji mir.

“Sicer smo zaradi neprijetnih informacij okrog nas neprestano v notranjem kaosu, ki ga produciramo s plitkim dihanjem. Tako dihanje pa je vzrok "črnim" mislim. Način je enostaven in prijeten. Metoda, ki jo uporabljamo, nas zelo hitro dvigne in naše življenje ponovno obvladujemo,” pojasnjujeta in dodajata, da imajo s tovrstnimi problemi 40-letne izkušnje.

Sogovornici pojasnjujeta, da lahko na stres vplivamo zavestno, le naučiti se moramo doseganja koherence med srcem in možgani. Metoda SITA ima merljiva orodja za hitro preprečevanje stresa, odpravo stresnih hormonov, ki jih nadomestijo hormoni dobrega počutja,” opisujeta.

Opolnomočenje na tak način po njunih besdah omogoča drugačen odziv na stresne situacije. Kljub ogromno dnevnim zadolžitvam, se s to metodo sproti regenerirate, odstranite možgansko napetost in se zjutraj spočiti zbudite.

Glede na trenutno situacijo opozarjata na negativen vpliv pretiranega kopičenja stresnih hormonov. “Pomembno je, da stresnih hormonov ni preveč. Da jih sproti "odstranjujemo" iz telesa. Preveč stresnih hormonov slabo vpliva na našo mentalno kondicijo, poslabšujejo spominsko kapaciteto in povzročajo številne psihosomatske težave in bolezni,” sta našteli. Ob tem dodajata, da ni problem kratkotrajen stres: “Težava nastane, da se stresni hormoni nalagajo v nedogled. Osnova metode SITA je preprečevanje vsega tega.”

Javna tribuna za obvladovanje stresa

Objavljamo še nekaj zanimivih vprašanj Javne tribune na forumski platformi Med.Over.Net: “Kako učinkovito obvladati psihosomatska stanja v novih življenjskih situacijah”

V: Sem študent in lahko rečem, da je precej težko vse skupaj. Veliko med nami jih že posega po antidepresivih, saj enostavno nimamo življenja. Kaj lahko še storim, da si misli preusmerim?

O: Imamo zelo učinkovite rešitve in 40 letne izkušnje. Metoda omogoča, da telo začne izločati lastne "antidepresive", endrofine in melatonin. S tem "napolnimo" notranjo baterijo, kar vam omogoča, da delujete iz lastne moči. Ta notranja moč vam omogoča, da lahko misli preusmerjate - koherenca med srcem in možgani! Bistveno je doseganje koherence.

žalost, depresija | Avtor: Profimedia Profimedia
V: Situacija v kateri živimo je za nekatere izredno težka. Sem samozaposlena, še kar nekako shajam, vzdržujem še dva družinska člana. Vse bi še nekako vzdržala, vkolikor me zet ne bi sramotil in poniževal, ker pač verjamem v virus in ko grem na sprehod ali v mesto, se mi zdi samoumevno, da uporabljam masko. Glede tega se dela iz mene norca, ponižuje celo pred vnuki. Dobesedno sem se odstranila, čeprav živimo nekaj metrov narazen. Ne razumem pa takšnega obnašanja do mene. Že od nekdaj je bilo življenje v naši družiini težko, saj sta bila pohlep in denar na prvem mestu. Sedaj pa še norčevanje iz bolezni in mask.

O: Največja moč vsakega posameznika je v tem, da se je sposoben distancirati od mnenja okolice. Vaše vedenje bo spremenilo vedenje svaka. Samo tako lahko uspete. Tega se iz izkušenj lotimo tako, da najprej poskrbimo za vaše dnevno doseganje koherence, ki spremeni vaš odziv na situacijo. Namesto borba-beg, lahko preidemo k kreativnemu odzivu. Zato ne izgorevamo, ne trpimo, ampak lahko sledimo svoji viziji, ki so jo zasluži vsak človek.

V: Ali priporočate meditacijo ali kaj drugega?

O: Meditacija je dober način za sprostitev, ne pa za globoko regeneracijo in fokus. Za dobre učinke potrebujemo ogromno časa. Razlika med meditacijo in metodo SITA je, da vam omogoča merljivost vaše sprostitve, doseganja koherence in umirjanja. Unikatna dodana vrednost je harmonizator dihanja, ki omogoča vašo regeneracijo, skozi stimulacijo pinealne žleze - epifize s ciklično svetlobo. Na ta način telo ustvarja lastne antistresne hormone in polni našo notranjo baterijo (endorfini, melatonin). Tega skozi meditacijo ne moremo doseči.

V: Sem mama dveh otrok in kakšen dan sem popolnoma izmučena, oba me rabita pri šoli, hkrati še delam, seveda tudi kuham in vse ostalo. Nimam niti pol ure zase. Kako naj preklopim in si vzamem čas zase?

O: Ženska fiziologiija ni najbolje adaptirana na stres in stresne hormone. Me moramo ustvariti dovolj hormona ljubezni (oksitocin), ki ga izloča srček, ko smo umirjene. Z metodo SITA je vaša regeneracija bistveno hitrejša. Dnevno jo vzdržujete. Za to potrebujete minimalno časa. Pridobite pa veliko energije in bistveno hitreje se spočijete. Tako so odzivi na situacije, ki jih imate, kreativni in umirjeni.

Harmonizator dihanja, SITA | Avtor: Harmonizator dihanja, SITA Harmonizator dihanja, SITA

V: Omenili ste dihanje, nisem pa nekako razbrala, kakšno naj bi to dihanje bilo? Ker nekateri učijo dihanje s prsnim košem, drugi da se naj bi izdihovalo skozi usta, tretji, da dihamo s trebuhom .... Hvala za opis.

O: Vi govorite o tehnikah dihanja, ki jih je nešteto. Dihanje, ki nam ga je dala narava ob rojstvu je vdih skozi nos in dvigovanje trebušne prepone ter izdih skozi nos, da izpraznimo "balonček". Nosna sluznica ima največ živčnih receptorjev, ki možganom sporočajo, da se umirjamo. Otrok do cca.10. leta to počne "naravno". Odrasli pa potrebujemo merljivost in pripomoček (harmonizator dihanja), s pomočjo česar vzpostavimo fiziološko dihanje, ki ga potrebujemo vsaj 2x po 30min. Tako smo čez dan lahko umirjeni, zbrani,...

Depresija | Avtor: Profimedia Profimedia
V: Pozdravljeni. Sem v zgodnjih 30-ih, neporočena, brez otrok. Vse od marca dalje, odkar se je začela korona, vsi v podjetju delamo od doma, kar pomeni da sem po cele dneve samo doma. Dela je veliko, zato dostikrat delam do poznih popoldanskih ur. Stikov s sodelavci imam minimalno, saj je moje delo neodvisno od drugih. Poleti in jeseni sem še lahko šla ven na pozen sprehod, zdaj ko je tako hitro tema, žal ne morem (ni javne razsvetljave in se ne počutim varno). Kar hočem povedati je, da se počutim ujeto in depresivno. Praktično cel dan sem zaprta v majhnem stanovanju, brez družbe, z družino se slišim po telefonu čez vikend in to je to. Ne vem kako naj si pomagam, bojim se da bom popolnoma izgubila občutek za komunikacijo in druženje z ljudmi ... Nimam niti več volje in motivacije, da bi skrbela za svoje fizično zdravje. Občutek imam, kot da počasi propadam. Kako si lahko sploh pomagam?

O: Ta trenutek je še bolj pomembno, da dobro poskrbimo zase. Tudi, če smo sami. Ob dnevnem vzpostavljanju koherence med srčkom in možgani, boste presegli dnevno rutino. Negativnih misli in občutkov bo bistveno manj. Kreativno boste pričeli krepiti svojo osebnost in potenciale, na katere ste v tej situaciji pozabili. Ker vam metoda SITA omogoča ustvarjanje dovolj "ljubečih" hormonov, boste iz tega bazena črpali optimizem in energijo.

V: Pozdravljeni, mene zanima, ali imate kaj izkušenj s tem tudi pri otrocih? Kako uspešno je? Za koliko stare otroke, da bi se jih dalo učit? Hvala vam lepa za odgovor.

O: Naše izkušnje so zelo dobre. Metoda SITA je primerna za otroke od desetega leta dalje, ko sproščenost ni več naravna. Ta način jim omogoča zbranost, fokus, koncentracijo in hitrejše pomnenje.

V: Kaj pomeni koherenca? Kako to dosežemo?

O: Koherenca pomeni skladnost naših notranjih ritmov (srčni, žilni, živčni, hormonski). Dosežemo jo z zavestnim trebušnim (fiziološkim) dihanjem. Do 10. leta smo na tak način dihali "samodejno". Kot odrasli pa dihamo plitko in naša koherenca se spremeni v kaos. Z metodo SITA merljivo in učinkovito dosegamo koherenco za obvladovanje našega življenja in dela.

V: Omenili ste merljive metode, pa me zanima kakšne so to? Ali imate opcijo to uporabiti na daljavo?

O: Metoda ima harmonizator dihanja, ki merljivo spremlja naše dihanje, ga preoblikuje v ciklično svetlobno nihanje. To je namenjeno polnjenju našega hormonskega "bazena" (cirkadialni ritem) in sprotni povratni informaciji, če dihamo fiziološko. Harmonizator dihanja je namenjen lastni uporabi in ga imate doma.

V: Zakaj dihanje? Kako s to metodo preverjate pravilen ritem dihanja?

O: Znanstveno je dokazano, da je dihanje "pred besedo". Kaj to pomeni? Ko dihamo fiziološko vsaj 2x30min na dan, je naša reakcija na situacije kreativna, ne destruktivna. Zavestno trebušno dihanje je edini način, da vzpostavimo stik z centralnim živčnim sistemom, preko katerega imamo sploh sposobnost umirjanja, počitka. Harmonizator dihanja je namenjen spremljanju pravilnega ritma dihanja. Ob našem dihanju se izmenjujeta svetloba in tema, kar je pokazatelj zavestnega dihanja. Hkrati pa na ta način "polnimo notranjo baterijo" z prijetnimi hormoni, da lahko obvladujemo naše življenje.

V: Pogledal sem vašo spletno stran in me zanima, ali učite tudi tuje jezike in kako?

O: Seveda. Učenje po metodi SITA je brez psiholoških ovir. Učite se, kot ste se učili materinega jezika. Omogoča vam, da se merljivo sprostite z harmonizatorjem dihanja, kar vaše možgane pripravi na lažje in hitrejše učenje. Vaša sposobnost pomnjenja se poveča, aktivira se dolgoročni spomin, zato se 3-4 krat hitreje učimo. Hkrati se skozi proces prikliče vaše morebitno pasivno predznanje, če ga imate. Obenem je to učinkovit način dnevne regeneracije vaših možganov.

V: Spoštovani, ali se lahko naučimo tudi mirnega odziva na stresne dogodke, ki nas v življenju še čakajo? Je to tudi dokazano? Hvala za odgovore.

O: Znanstveno je dokazano, da ko dnevno dosegate stanje koherence vsaj 2x30min, se lahko vaši odzivi iz borba-beg spremenijo v kreativen odziv. Na ta način naš živčni sistem deluje usklajeno. Porabimo bistveno manj energije, hitreje se spočijemo in regeneriramo.