Uporabno
1043 ogledov

Kako v otroški sobi pričarati spodbudno učno okolje?

Profimedia Profimedia
Vsak konec je začetek nečesa novega. In če otroci še ne razmišljajo o začetku novega šolskega leta in so z mislimi prepuščeni še zadnjim brezskrbnim počitniškim dnem, pa starši že odštevamo. Priprave so v polnem teku – od skrbi, da bo imel otrok v šolski torbi vse, kar potrebuje za šolsko delo, do pogovorov, katere obšolske dejavnosti bo obiskoval. Želja, da bi bil naš otrok uspešen in zadovoljen s svojimi ocenami, je vedno prisotna. Velikokrat pa ob tem pozabimo, kako pomembno vlogo ima pri tem domače okolje.

Otroška soba je prostor, v katerem se otrok mora dobro počutiti. In dobro se bo v njej počutil, ko bo tudi sam prispeval kakšno idejo, sodeloval pri preurejanju in ko bodo seveda uresničene njegove želje. Zatikati pa se začne, ko je treba skrbeti in vzdrževati red v sobi. Da bi bilo to čim lažje in da bo imel vaš otrok igralnico in prijeten učni prostor v enem, pa je smiselno upoštevati nekaj smernic.

Otrokova želja: Čim več prostega časa in zabave!

Profimedia | Avtor: Profimedia Profimedia
Otroštvo mora biti zabavno – in kaj je boljšega, kot imeti svojo sobo, v kateri so lahko kakšne stvari urejene čisto po tvoje? In kamor lahko povabiš prijatelje ali pa se igraš z najljubšimi igračami? Tako razmišljajo otroci – in tako smo razmišljali odrasli, ko smo bili mlajši. Prostor za igro je ključnega pomena, seveda pa mora biti ta varen in udoben. Ko so otroci majhni, starši razmišljamo o igralnih kotičkih, ki omogočajo varno igro – preproge, blazine in mehke podlage so tiste, na katerih najmlajši preživijo večino svojega časa.

Zgodba pa dobi popolnoma novo poglavje z otrokovim vstopom v šolo. Način igre se spremeni, domišljija išče nove načine za preživljanje prostega časa, krog prijateljstev se razširi. Načinov, kako otroku urediti nov zanimiv kotiček, je več, vsi pa so seveda povezani z željami, financami in prostorom, ki ga lahko namenimo ideji. Če iščete rešitev, ki bo pokrila več vaših dilem naenkrat, potem so stilski trosedi imenitna rešitev.   

Profimedia | Avtor: Profimedia Profimedia

Zakaj?

♦  Nudijo udoben prostor za prebiranje otrokovih najljubših kniig.
♦  Kje je crkljanje vašega otroka najbolj prijetno kot v zavetju njegove sobe?
♦  Idealna rešitev, ko pridejo k otroku na obisk prijatelji in se lahko družijo v njegovi sobi.
♦  Najstniki so presrečni, če lahko prespijo pri prijatelju – z raztegljivim trosedom boste dobili eno do dve dodatni ležišči.
♦  Dodatna postelja v hiši ali stanovanju vedno pride prav.

Ob trosed lahko postavite knjižno omarico, v kateri ima otrok ves čas zložene knjige, revije, albume. Da bo ta kotiček še bolj udoben, poskrbite za prijetno osvetlitev.

Številne študije so pokazale, da naravna svetloba v učnem okolju povečuje učinkovitost, dobro počutje in ustvarjalnost. Več kot je naravne svetlobe, bolj je okolje ugodno za učenje. Če naravne svetlobe ne morete zagotoviti, poskrbite, da bo prostor vseeno svetel. Namizna svetila so prava rešitev za vsak kotiček v otroki sobi. Majhna, velika, nastavljava, raztegljiva, solna, LED – v paleti čudovitih svetil ne dvomimo, da ne boste našli nekaj zase in svojega otroka! Pester nabor namiznih svetilk boste našli TUKAJ.


Želja staršev: Čim bolj urejen učni kotiček

Profimedia | Avtor: Profimedia Profimedia
Urnik, red, rutina. Otroci še ne poznajo ustvarjalnega kaosa, zato je dobro, da jih opozarjamo na red v sobi. Različne študije kažejo, da se otroci najbolje učijo v urejenih in pospravljenih prostorih, kjer nič ne more zmotiti njihovih misli in ukrasti pozornosti. Najboljši učni kotiček zagotovo nudi pisalna miza, ki mora biti dovolj velika, da ima na njej otrok zvezke in potrebščine, ki jih potrebuje za učenje. Prav tako mora biti dovolj prostorna, da je na njej svetilka – namizna svetila so med pomembnejšimi elementi, saj morajo biti dovolj močna, da zagotavljajo primerno svetlobo, ki jo učenec nujno potrebuje za šolsko delo. Če vam prostor dopušča, sodijo med najboljše izbire kotne pisalne mize, saj ima otrok na njej lahko poleg delovne površine še prostor za računalnik, predalniki in police pa skrbijo, da vsaka potrebščina, zvezek in knjige najdejo svoje mesto. Super ideja za lažjo organizacijo in večjo vestnost zlasti pri mlajših učencih so nalepke, s katerimi lahko označite posamezne predalnike. S tem boste otroka navadili na red – če ima vsaka stvar svoje stalno mesto, jo je težje izgubiti ali založiti.

profimedia | Avtor: Profimedia Profimedia

Kako izbrati dober pisarniški stol?

Če boste vprašali otroka, vam bo rekel, da bi imel tak stol, ki se vrti in je v njegovi najljubši barvi. Barva je zagotovo pomembna, a preden se odločite za odtenek, ki bo sodil v otroško sobo, namenite več pozornosti temu, da bo stol:

►  oblikovan tako, da nudi dobro oporo,
►  nastavljiv, kar pomeni, da ga lahko prilagodimo otrokovi višini,
►  omogočal otroku pravilno držo,
►  imel naslonjalo za hrbet in roke,
►  udoben (zračen, s polmrežnim ali mrežnim materialom na hrbtišču),
►  varen (vrtljivi stoli niso primerni za mlajše otroke, ki z nogami še ne dosežejo tal).

Kje vas torej čakajo najboljši pisarniški stoli?

Profimedia | Avtor: Profimedia Profimedia

TUKAJ jih boste našli. Zakaj? Ker boste na enem mestu našli veliko različnih modelov in barv, prav tako vam bodo v primeru različnih vprašanj in nasvetov pomagali prijazni strokovnjaki. Vprašanje, kateri pisarniški stol kupiti otroku, je zelo pogosto in velikokrat pred nakupom niti ne pomislimo, na kaj vse moramo biti pozorni. Pri odločitvi naj vam zato pomagajo najboljši.


V idealnem učnem prostoru vladata red in dobra klima. Če imate doma prvošolčka, mu pomagajte pri organizaciji in zlaganju šolskih potrebščin – če so te zložene na nizkih policah, so mu vedno dostopne in za njihov red lahko skrbi sam. Tudi pisalna miza naj bo urejena in pospravljena, pri čemer so v veliko pomoč lahko lončki za pisala, stojala za listke, škatlice za shranjevanje itd.


Učenje ali igra? Dovolj prostora za oboje!

Organiziran prostor za učenje otrokom olajša tudi odločitev, s čim se igrati. Če boste poskrbeli, da se bo otrok v svoji sobi lahko motivirano učil, opravljal naloge in srečno preživljal svoj prosti čas, ste naredili izjemno delo. Ideje, ki vam lahko pomagajo pri odločitvah in bodo prijazne tudi do vaše denarnice, pa boste našli TUKAJ.

Profimedia | Avtor: Profimedia Profimedia