Uporabno
435 ogledov

Kakšna oprema je potrebna za varno delo na višini?

Červa Červa
Ne glede na to, ali delate na višini vsak dan ali le občasno, mora varno delo vedno ostati glavna prednostna naloga. Lahko je le ena napaka pa se rutinsko opravilo spremeni v resno poškodbo ali smrt. Zaščititi je potrebno svoje zaposlene vsakič, ko bi lahko bili izpostavljeni nevarnosti padca.

Kaj je delo na višini?

Delo na višini se nanaša na vsako delo, pri katerem bi lahko človek padel in se poškodoval. Lestev, rob strehe ali odprtina na tleh - vse to se lahko štejejo za delo na višini.

Červa | Avtor: Červa Červa

Za vas imamo pripravljene nekaj varnostnih nasvetov, ki bodo pomagali zmanjšati tveganje pri delu na višini:

1. Uporabite ograjo

Kadar lahko, uporabite ograjo. Ograja je oblika pasivne zaščite, najpreprostejši in najbolj priporočljiv način, da zaščitite svoje delavce in hkrati dosežete skladnost. Ne potrebujejo usposabljanja ali dodatne opreme, ker ne potrebujejo ničesar, kar bi dejansko morali storiti, da bi bili varni.

2. Izberite ustrezno osebno zaščitno opremo

Če boste uporabljali sisteme za preprečevanje padca morate zagotoviti, da izberete ustrezno opremo. Vsi pasovi za celotno telo, ki ustrezajo standardom, bodo kljub svoji ceni delovali enako. Vendar pa vam lahko ta razlika v ceni prinese nekaj dodatnega.

Seveda je včasih samo ime, včasih pa pridobite ali žrtvujete njegovo funkcionalnost, kot so dodatni D-obročki, ognjevarni material ali oblika. Včasih dražji pas stane več, ker je narejen tako, da je udobnejši. Udobje je pomembno, vendar mora biti glavna skrb zmožnost prilagajanja pasu, tako da se pravilno prilega uporabniku in zagotavlja, da deluje, kot je zasnovano.

Varnostne vrvi je treba tudi pravilno izbrati. Glede na višino, na kateri delate, vrv z napravo za upočasnitev morda ne bo zaščitila vašega delavca. Namesto tega bo morda potrebna zložljiva vrv. Vsaka situacija je drugačna, zato morate oceniti svoje delovne pogoje in nalogo, ki jo morate opraviti, da boste zaposlenim dali nekaj, kar jih bo dejansko zaščitilo.

3. Preglejte svojo osebno zaščitno opremo

Imate opremo, ki jo potrebujete za zagotavljanje zaščitenega delovnega okolja. To ne bo pomembno, če so sistemi obrabljeni do te mere, da odpovejo. Pasove in vrvi mora letno, če ne pogosteje, pregledati pristojna oseba.

Vendar pa mora uporabnik pred vsako uporabo pregledati osebno zaščitno opremo. Preverjanje pred uporabo ne vzame veliko časa, mora pa biti temeljita. Ta korak je lahko razlika med življenjem in smrtjo.

4. Uporabite ustrezno opremo za delo na višini

Tako kot pasovi niso univerzalni, prav tako niso rešitve za zaščito pred padcem. V nekaterih situacijah bo oder najboljša rešitev za delo na višini. To je lahko za barvanje hiše ali pranje nizkih oken. Če je tako, opremite oder z ograjo. V drugih primerih boste uporabljali lestev, pri čemer postanejo zahteve za zaščito pred padcem bolj zapletene. Na koncu je pomembno, da prepoznate situacijo in kakšen tip višinskega sistema je potreben, naj bo to lestev, oder, zračno dvigalo, sistem zaščite stopnišča ali katera koli druga rešitev.

Kakšna osebna zaščitna oprema je potrebna za delo na višini?

  • Čelada – morate jo nositi pri skoraj vseh fizično zahtevnih opravilih in delo z višine ni izjema. To je zato, ker se morate zaščititi pred padajočimi predmeti ali izstrelki, ki lahko povzročijo resne poškodbe glave. Čelade so eden najpomembnejših kosov osebne zaščitne opreme, ki ga lahko nosite, saj so poškodbe lahko življenjsko nevarne in lahko popolnoma spremenijo življenje.
  • Zaščita oči - nosite zaščitna očala. Tako se lahko zaščitite tudi pred izstrelki in padajočimi predmeti ali snovmi.
  • Obutev - ko delate na višini, potrebujete dobro obutev, da se izognete nenamernim zdrsom in spotikom, ki bi lahko privedli do padca. To je najpogostejši vzrok poškodb na tovrstnem območju. Potrebujete tudi močan podplat, če nameravate plezati po lestvah ali drugo podobno opremo. Delovna mesta so lahko mokra in spolzka, še posebej pri delu z višine, kjer ste prepuščeni vremenu.
  • Zaščitne rokavice – morajo biti fleksibilne, vendar oprijemljive. To ne bi smelo vplivati na vašo sposobnost, da zgrabite in držite orodje ali plezalno opremo. Če je tako, je res nevarno za delo na višini. Dobre rokavice zagotavljajo, da se vaše roke ne bodo rezale, kar vpliva tudi na vašo sposobnost držanja stvari.
  • Pasovi ali karabini - pasovi zagotavljajo, da lahko varno opravljate svoje delo, če morate popraviti telekomunikacijsko opremo ali očistiti okna. Držali vas bodo na mestu, varno dvignili in dol ter preprečili padce. To je del tako imenovanega "sistema za zaustavitev padca", kjer osebna zaščitna oprema preprečuje, da bi nekdo padel na tla.

Morda mislite, da so ti predmeti omejujoči ali neprijetni, vendar so za vašo varnost. Proti zakonu je zavrniti osebno zaščitno opremo, če vaša organizacija meni, da jo potrebujete.

Červa | Avtor: Červa Červa

Ne samo, da so posamezni kosi pomembni, ampak je ključnega pomena, da so predmeti kompatibilni z drugimi delovnimi oblačili, kajti tako se zagotovi največja zaščita. Ti segajo od bolj splošnih kosov osebne zaščitne opreme do bolj specializiranih. Ta vrsta dela je seveda zelo nevarna, zato morate sprejeti vse ustrezne varnostne ukrepe, ki so vam na voljo. Uporaba osebne zaščitne opreme, ki vam je dana, je del vaših zakonskih dolžnosti kot zaposlenega v skladu z uredbo o delu na višini.

Poškodbe pri delu je mogoče preprečiti s preventivnimi ukrepi

Kot so na primer:

  • vzpostavitev varnih delovnih praks na delovišču,
  • nošenje osebne zaščitne opreme, pasovi,
  • spoznavanje in uporaba vrst opreme za zaščito pred padci, potrebne za različna dela v gradbeništvu,
  • prepoznavanje nevarnosti na delovišču,
  • učenje o padcih z velike višine – možni vzroki,
  • učenje o padcih z velike višine – metode preprečevanja,
  • orodje za oceno tveganja padca,
  • sodelovanje delavcev pri zmanjševanju tveganja padca.

Varno delo na višini zahteva ustrezno usposabljanje, osredotočenost in ustrezne varnostne ukrepe. Uporaba bližnjic in samozadovoljstvo lahko povzroči resne poškodbe ali smrtne nesreče. Ne samo, da je usposabljanje obvezno po zakonu, ampak je preveč prostora za napake in zmedo, ko gre za osebo, ki se poskuša zaščititi na višini brez ustreznega znanja.

Padci so iz leta v leto vodilni morilec v gradbeništvu. Vendar ne samo v gradbeništvu. Veliko ljudi v različnih drugih panogah umre tudi zaradi nesreč pri padcu. Svoje zaposlene oborožite z znanjem, ki ga potrebujejo, da se zaščitijo.