Uporabno
1353 ogledov

Kalcinacija rame – kaj je, kako jo prepoznamo in kako jo zdravimo?

Medicofit Medicofit
V Kliniki za fizioterapijo in telesno pripravo Medicofit obravnavamo paciente s športnimi in drugimi poškodbami, med enega pogostejših vzrokov, ki osebe, željne rehabilitacije, pripeljejo k nam, pa gotovo šteje kalcinat oziroma kalcinacija rame.

Kaj je kalcinacija rame?

Kot napeljuje že samo ime, gre za nalaganje kalcijevih soli na mesta, kjer se ustvarja trenje, običajno v sklepih in mehkih tkivih na območju kit rotatorne manšete. V tem pogledu so najbolj izpostavljena ramena, saj ta veljajo za najgibljivejši sklep, a se pogosto pojavlja tudi v kolku in ahilovi tetivi, v obliki trna pa celo na petnici.

Kljub vsemu kalcinat ni v neposredni povezavi z uživanjem kalcija, zato se hrani z visoko vsebnostjo tega ni treba odreči. Prav nasprotno, saj kalcij sodi med pomembnejše minerale.

Vzroki za nastanek kalcinata v resnici niso znani. A podatki kažejo, da se z njim srečujejo pretežno ženske (raziskave navajajo, da se kalcinacija pojavlja v spolnem razmerju 70:30), na kar naj bi vplivale hormonske spremembe.

Medicofit | Avtor: Medicofit Medicofit

Kalcinacija zato najpogosteje prizadene ženske v menopavzi in tiste s ščitničnimi težavami. Na splošno velja, da ta nastopi pri med 2 in 22 % populacije, stare med 40 in 65 let, ter je lahko povezana z obremenitvami, vnetji, poškodbami in degenerativnimi spremembami. V povezavi z obrabo je denimo znano, da prihaja do nadomeščanja mišičnega tkiva z vezivnim. Kalcij se tako nalaga v kite, kar sčasoma povzroči bolečine, zaradi česar svetujemo redno obiskovanje fizioterapije.

Kljub zdravemu načinu življenja in rednemu uživanju raznovrstnega sadja ter zelenjave in polnozrnatih živil, kalcinata ni mogoče preprečiti. V vsakem primeru pa se svetuje izogibanje maščobam (še posebej transmaščabam in maščobam omega 6), soli, sladkorju in, še pomembneje, kajenju.

Kako prepoznati kalcinacijo rame?

Kalcinacija ne sodi med življenjsko ogrožajoče težave, vendar jo spremljajo bolečine in zmanjšana gibljivost sklepa. Slednjo je z ustreznim rehabilitacijskim postopkom in fizioterapijo, ki jo v kliniki Medicofit prilagodimo vsakemu pacientu, mogoče povrniti.

Na ta način se kakovost življenja izboljša, kajti kalcinacijo rame lahko spremlja huda bolečina, ki pa se javlja v valovih. Kalcinat namreč zaradi vnetne reakcije boli izključno v času nastajanja in izginjanja, medtem ko v mirovanju bolečine ni. Tako denimo ne preseneča, če posamezni pacienti nad bolečino tožijo dva tedna, zatem pa več mesecev ne, kot tudi ne dejstvo, da majhen kalcinat povzroča hude bolečine, velik pa sploh ne.

Fizioterapija se med drugim priporoča zaradi omejitev pri dvigovanju roke nad glavo ali upogibanjem te za hrbet, oteženim nameščanjem rok v ustrezno lego med spanjem in splošno oviranostjo gibanja ramenskega obroča, kar v določenih primerih pripelje celo do simptoma zamrznjenega ramena. V kolikor pride do slednjega, se pacient sooči s tremi fazami: z vnetjem, ki povzroči bolečino, s slabo gibljivostjo in z odtajevanjem rame.

Medicofit | Avtor: Medicofit Medicofit

Prav zaradi vsega naštetega je individualno prilagojena fizioterapija ključnega pomena. V kliniki Medicofit, ki jo tvorimo izkušeni fizioterapevti in kineziologi, osebam s poškodbami nudimo celovito obravnavo. Na prvem srečanju pacienta natančno pregledamo, se posvetimo interpretaciji že opravljenih preiskav, testiramo pa tudi njegove gibalne sposobnosti, na podlagi česar pripravimo njemu prilagojen rehabilitacijski proces.

Pri tem upoštevamo tako mehanizem nastanka poškodbe kot pacientovo stopnjo fizične pripravljenosti, specifike operativnega ali neoperativnega zdravljenja in psihofizične omejitve. Vadba sicer temelji na povečanju moči, izboljšanju kakovosti mišic in optimizaciji gibalnih vzorcev, temelj rehabilitacije pa ni le zmanjšati bolečino, temveč mišicam ter sklepom povrniti polno funkcionalnost.

Marsikdo s kalcinacijo rame se gibanju izogiba, čeprav je to v resnici zaželeno. Res pa je, da se priporoča nadzor strokovnjaka, ki pacientu pokaže neškodljive gibe in vaje ter tiste, za katere je bolje, da se jim izogiba.

Fizioterapija je zagotovo temelj rehabilitacijskega postopka, se je pa treba zavedati, da kalcinat enako naglo kot se pojavi tudi izgine. Cikel rasti in izginevanja v povprečju traja pet let, v primeru težav s ščitničnimi hormoni sedem ali celo osem, pri čemer za najuspešnejšo pri odkrivanju kalcinatov velja ultrazvočna preiskava (z njeno pomočjo se ugotovi kar 99 % kalcinatnih soli), primeren pa je tudi rentgen (70 % odkrivanje kalcinatov).

Kako zdraviti kalcinacijo rame?

Obstaja več načinov zdravljenja kalcinata, pri čemer za najslabše velja tisto s protibolečinskimi tabletami. To namreč odpravlja posledice, ne pa tudi vzroka, kar težave podaljšuje. Za učinkovite zato veljajo:

  • lokalno protivnetno zdravljenje (fizioterapija),
  • terapija udarnih globinskih valov (ESWT oziroma extracorporeal shock wave therapy),
  • razbijanje s pomočjo ultrazvočnega aparata in po potrebi, vendar izključno v primeru, da se kalcinat vrašča v kost,
  • ortroskopska operacija.

Od vseh naštetih oblik zdravljenja za najuspešnejše veljajo udarni globinski valovi. Gre za instrumentalno tehniko fizioterapije, ki se uporablja že več kakor dvajset let in je izredno neinvazivna, varna ter učinkovita, čeprav še ni v celoti pojasnjena.

Poleg kalcinacij v rami, se ta uporablja za zdravljenje t.i. teniškega in golf komolca ter skakalnega kolena, patologij kosti in tudi kože. Terapija na osnovi udarnih globinskih valov na mehka tkiva učinkuje protibolečinsko in protivnetno, prav tako pa pospešuje samozdravljenje celic oziroma spodbuja aktivnost matičnih celic.

V Kliniki za fizioterapijo in telesno pripravo Medicofit, kjer premoremo specialiste različnih strok, pa tudi sodobno opremo ter prostore, terapijo izvajamo v kombinaciji s specialno terapevtsko vadbo, HiTop elektroterapijami in Summus visoko energijskim laserjem. Na ta način kalcinate razbijemo na manjše dele, kar spominja na odstranjevanje ledvičnih kamnov. Za razliko od tega pa razbijanje kalcinata s pomočjo ultrazvočnega aparata in dveh igel ter fiziološke raztopine daje nekoliko slabše, 50 % rezultate.

Poslužujemo se torej najnaprednejših dognanj in opreme, s pomočjo katerih pacientom vračamo gibljivost ter kakovost življenja, kakršno so poznali pred pojavom kalcinacije rame, pred katero se žal ni mogoče zaščititi.

Fizioterapevti in kineziologi klinike Medicofit smo na telefonski številki 041 410 360 in elektronskem naslovu info@medicofit.si na voljo za vsa vprašanja o nastanku, simptomih ter zdravljenju kalcinatov. Vabimo vas tudi, da se naročite na pregled, na osnovi katerega sestavimo vam, vašim težavam in življenjskemu slogu prilagojeno fizioterapijo.