Uporabno
1144 ogledov

Katere gume imamo Slovenci najraje?

Zimske gume, zimska guma, pnevmatike, pnevmatika Profimedia
Bolj kot se približuje 15. november, bolj se govori o pnevmatikah. Od tega datuma je namreč vsako leto obvezna uporaba zimske opreme, ki velja do 15. marca prihodnje leto in vedno v primeru zimskih razmer. Slovenci se najpogosteje odločamo za gume proizvajalcev Sava in Continental.

Če kupujete zimske gume, ne spreglejte priročnega iskalnika na Enaa, kjer lahko po novem izbirate gume tudi glede na izkoristek goriva, oprijem in kotalni hrup.

enaa | Avtor: Enaa Enaa
Zimske pnevmatike morajo imeti globino profila najmanj 3 mm. Za zimsko opremo se sicer štejejo tudi letne pnevmatike z zimskim profilom. V tem primeru moramo imeti v priboru tudi snežne verige. Vendar pa strokovnjaki priporočajo uporabo zimskih pnevmatik, ki zaradi svoje sestave in zgradbe omogočajo varno vožnjo v času zimskih razmer, ko je vozišče zasneženo ali poledenelo oziroma se ga med sneženjem oprijema sneg. V Sloveniji lahko med 15. 11. in 15. 3. vozimo z letnimi gumami s profilom globine minimalno 3 mm samo na priobalnem območju (od Sečovelj do Črnega Kala).

Zimske pnevmatike prepoznamo po oznaki proizvajalca M+S ali M&S. Ta oznaka pomeni blato in sneg (angl. mud and snow). Te pnevmatike so posebej zasnovane za dobro delovanje na spolzkem terenu. Zaradi globokega profila nudijo boljši oprijem na cesti v slabih razmerah. Prav tako pomagajo ohraniti oprijem pri nižjih temperaturah, saj njihova sestava ostane prožna v mrazu. Za razliko od letnih in celoletnih pnevmatik so namenjene oprijemu pri temperaturah pod 7 stopinj Celzija. Obstajajo tudi zimske pnevmatike z oznako 3PMSF in simbolom snežinke v gori s tremi vrhovi. Gre za pnevmatike za težke snežne razmere, ki so opravile zahteven test ISO2.

Najbolj znane znamke pnevmatik

Pnevmatike Sava imajo dolgo tradicijo in so sinonim za kakovost, zanesljivost in trpežnost. Prodajajo jih po celem svetu. Ponujajo širok spekter gum, ki so odličen nadomestek za pnevmatike višjega cenovnega ranga. Izdelane so s preverjeno tehnologijo, ki poskrbi za njihovo trpežnost in zmogljivost. Mnogi vozniki so vzljubili pnevmatike Sava, saj so naprodaj po razumni ceni in jih ne pustijo na cedilu. Izjemno priljubljene so tudi med slovenskimi vozniki.

Pnevmatike Continental spadajo med štiri največje proizvajalce gum na svetu. Ponujajo izredno kvalitetne gume, ki se dobro oprijemajo cestišča in nudijo maksimalno udobje med vožnjo. Vzljubili so jih tudi slovenski vozniki, tako osebnih avtomobilov kot 4x4 in drugih vozil. Znamka Continental je ponekod znana pod imeni Barum, Euzkadi ali General.

enaa | Avtor: Enaa Enaa

Pnevmatike Michelin slovijo po kakovosti, dobrem oprijemu cestišča in vzdržljivosti. Podjetje letno izdela več kot 150 milijonov pnevmatik, kar predstavlja okrog 20-odstoten tržni delež. Izdeluje pnevmatike za osebna, tovorna in poltovorna vozila.

Pnevmatike Kleber se uvrščajo v srednjo cenovno kategorijo in ponujajo odlično razmerje med kakovostjo in ceno. Na novih avtomobilih Volkswagen, Renault, Suzuki, Opel in Peugeot so vgrajene prav Klebrove gume. Podjetje je znano po svoji inovativnosti – ena od njihovih iznajdb je popolnoma nov sistem odvajanja vode izpod kolesa.

Pnevmatike Goodyear so primerne tudi za najzahtevnejše kupce, saj imajo izvrstne lastnosti in več kot 110-letno tradicijo. Te pnevmatike so visoko zmogljive in premium razreda. So sinonim za varnost in inovativnost, zato so primerne za voznike, ki prisegajo na udobje in varno vožnjo. Pnevmatike Goodyear izdelujejo tudi v Sloveniji.

Pnevmatike Fulda so izdelane z namenom povečanja varnosti pri vožnji tudi v najbolj ekstremnih razmerah. Podjetje Fulda izdeluje letne in zimske pnevmatike za osebna vozila, 4x4, tovornjake in poltovornjake ter za kmetijsko mehanizacijo.

Pnevmatike Dunlop so vrhunske in visoko zmogljive gume, primerne za dinamične voznike. Dunlop prenaša svoje bogate izkušnje iz avto-moto športa tudi v vsakodnevno vožnjo.

Pnevmatike Bridgestone spadajo med največje svetovne proizvajalce pnevmatik. Nudijo vzdržljivost in udobje pri vožnji – primerne so za osebna vozila, 4x4 in lahka tovorna vozila.

Pnevmatike Pirelli, tako letne kot zimske, se na različnih testih vedno vrhunsko odrežejo. Priljubljene so pri lastnikih luksuznih avtomobilov.

Po nove gume na Enaa

Če kupujete nove pnevmatike za svoje vozilo, lahko na Enaa najdete točno tisto, kar iščete. Gume so razvrščene v kategorijah:

  • Letne gume
  • Zimske gume
  • Celoletne gume
  • Moto gume

Gume za lahka tovorna vozila

Izbirate lahko med različnimi cenovnimi razredi in najboljšimi znamkami pnevmatik na tržišču. Uporabite lahko iskalnik, ki omogoča filtriranje ponudbe gum glede na: želen izkoristek goriva, oprijem, kotalni hrup, letni čas, širino, višino, cole, indeks teže in indeks hitrosti.

Kaj še čakate? Poiščite svoje nove gume s hitro dostavo in preverite akcijske ponudbe po najbolj vročih cenah. Na Enaa je na voljo tudi hitri kredit od 10 € mesečno naprej.