Uporabno
125 ogledov

Katere vrste postelj poznamo?

Mega Pohištvo Mega pohištvo
Postelja je osrednji element v naši spalnici. Prav od izbire postelje je odvisno, kako bo naša spalnica izgledala, poleg tega pa izbira vpliva tudi na kakovost našega spanja in s tem na naše počutje. Ponudba postelj je zares velika, dostopni pa so različni tipi postelj in različne dimenzije. Pred odločitvijo za nakup moramo zato premisliti, kakšen stil in tip postelje se bo najlepše podal v naš prostor ter kakšna dimenzija postelje bo najbolj ustrezala našim potrebam.

Oblazinjena ali lesena postelja?

V preteklosti je bila velika večina postelj izdelanih iz lesa. Sprva je bil to masiven les, z leti pa so v ospredje vedno bolj prihajale postelje, izdelane iz iverne plošče. Postelje iz iverne plošče so enostavnejše za izdelavo, možna je serijska proizvodnja, material pa je lažje dostopen in zato tudi cenejši. Prav zato so postelje izdelane iz iverne plošče običajno mnogo cenejše od masivnih postelj. V nasprotju z splošnim prepričanjem pa postelje iz iverne plošče niso nujno tudi šibkejše ali manj vzdržljive – vse je odvisno od konstrukcijske zasnove ter od uporabljenih materialov.

V zadnjih letih v ospredje vedno bolj prihajajo oblazinjene postelje. Le-te imajo kar nekaj prednosti. Izgled je veliko bolj mogočen in bolj modern, zaradi mehkih površin je postelja bolj udobna za uporabo, izognemo pa se tudi neprijetnim brcam v rob postelje. V grobem poznamo dva tipa oblazinjenih postelj – takšne, ki imajo vzmetnico že vgrajeno v samo posteljo in le-te ni mogoče menjati, ter oblazinjene posteljne okvirje, v katere lahko postavimo poljubno vzmetnico in jo lahko čez nekaj let, ko je le-ta izrabljena, tudi zamenjamo. V zadnjih letih so vse bolj popularne tudi hotelske oziroma boxspring postelje, katerih značilnost je, da ima vzmetnica rob izdelan iz enakega materiala kot je uporabljen na postelji, pogosto pa so tudi dvojno vzmetene (vzmetnica je postavljena na vzmeteno osnovo).

Mega Pohištvo | Avtor: Mega pohištvo Mega pohištvo

Dvižna postelja – da ali ne?

Določeni modeli postelj so opremljeni tudi s prostorom za shranjevanje. Obstajajo različni sistemi dostopa do prostora. Najpogostejši sistem je dvižna postelja. Takšen tip postelje je opremljen z posebnim posteljnim podom, ki ima običajno kovinski okvir, ter z dvižnim mehanizmom, ki je opremljen z vzmetjo ali plinskim amortizerjem, ki pomaga pri dvigu. Z dvigom ležišča tako dostopamo do prostornega zaboja za shranjevanje. Takšne postelje so odlična rešitev predvsem za manjša stanovanja, saj pridobimo dodaten prostor za shranjevanje brez da bi dodatno utesnjevali spalnico. Druga možnost so predali za shranjevanje, ki so od modela do modela različno razporejeni okoli postelje. Takšen sistem je mogoče bolj priročen za dostop do shranjenih stvari, ponuja pa mnogo manj prostora za shranjevanje.

Katero dimenzijo postelje izbrati?

Postelje glede na dimenzijo lahko ločimo na dva segmenta – na postelje, ki so namenjene spanju ene osebe in jih lahko poimenujemo enojne ali samske postelje, ter na postelje, ki so namenjena za spanje dveh oseb in jih običajno poimenujemo zakonske postelje. Najpogostejša dimenzija samske postelje je 90x200 cm, vse bolj pa postajajo popularne nekoliko širše postelje dimenzije 120x200 cm. Najpogostejši dimenziji zakonskih postelj sta 160x200 cm ter 180x200 cm. Pogoste so tudi postelje dimenzije 140x200 cm, ki pa se uporabljajo tako za posameznike kot tudi kot zakonska postelja, zato jih je težko umestiti v eno izmed kategorij.