Uporabno
172 ogledov

Kateri aparat bele tehnike ne sme manjkati v nobenem gospodinjstvu?

pralni stroj Enaa
Pralni stroj je eden tistih aparatov bele tehnike, ki ne sme manjkati v nobenem gospodinjstvu. Sploh v večjih družinah z majhnimi otroki ali pa v gospodinjstvih s kosmatimi hišnimi ljubljenčki je zagotovo najboljši pomočnik, ki dela neprestano. Je pa na tržišču kar velika izbira različnih modelov, ki imajo posebne funkcije, zato izbira pralnega stroja zagotovo ni lahka.

Kakorkoli se boste odločili, vam svetujem, da premislite o tem, koliko perete in kakšne vrste oblačil najpogosteje perete. Če gre za oblačila z bolj zasušenimi ali trdovratnejšimi madeži, se zagotovo splača izbrati bolj zmogljiv pralni stroj z več naprednejšimi funkcijami, nasprotno pa je za oblačila, ki potrebujejo le pranje na nizkih temperaturah, dovolj že osnovni model pralnega stroja.

Pralne stroje s sprednjim polnjenjem bi torej priporočila tistim, ki perete bolj pogosto, imate majhne otroke ali hišne ljubljenčke, imate več prostora v stanovanju ali hiši in tistim, ki bobna ne napolnijo vedno do konca. Takšni pralni stroji namreč količino vode prilagodijo teži bobna, iz oblačil pa bolj učinkovito odstranijo trdovratne madeže. Prednost pralnih strojev s sprednjim polnjenjem je tudi pri centrifugiranju, saj zaradi hitrejšega vrtenja bobna izločijo več vode, zato boste tudi pri sušenju oblačil porabili manj časa. Med najboljšimi pralnimi stroji s sprednjim polnjenjem so zagotovo pralni stroji znamke Vox, pri katerih lahko izbire kar med 15 različnimi programi pranja, med katerimi najdete tudi program za športna oblačila, program za srajce in eko program, ki vodo segreje le na 20 °C. Izbirate lahko med številnimi modeli in velikostmi, na voljo imate na primer manjše pralne stroje s prostornino bobna do pet kilogramov ali pa večje pralne stroje s prostornino bobna do deset kilogramov.

pralni stroj | Avtor: Enaa Enaa

Pralni stroj z zgornjim polnjenjem je na primer bolj priporočljiv za gospodinjstva z manj prostora, saj so navadno ožji in manjši, ali za gospodinjstva s starejšimi osebami, saj se pri polnjenju stroja ni treba sklanjati. Njihova prednost je v tem, da lahko perilo dodajate v stroj tudi sredi pralnega cikla ali takoj po začetku cikla, pa tudi sicer mehčalec načeloma bolje razporedijo kot pralni stroji s sprednjim polnjenjem. Je pa njihova pomanjkljivost ta, da žal z njimi ne morete prati velikih kosov tkanin, kot so razne posteljnine ali rjuhe, saj se ne bodo popolnoma potopile v vodo. Kar se tiče pralnih strojev z zgornjim polnjenjem, priporočamo stroje znamke Lord in Electrolux, povprečno imajo prostornino bobna okoli sedem ali osem kilogramov, njihov invertni motor pa zagotavlja tiho, varčno in učinkovito delovanje.

Če pa bi radi pranje in sušenje združili v eni napravi, pa vam seveda vsekakor priporočam pralno-sušilni stroj, ki vam prihrani čas in prostor v stanovanju. Cenejše boste tudi v oddelku poceni pralni stroji. A bodite previdni, saj se zmogljivost pranja velikokrat razlikuje od zmogljivosti sušenja, kar pomeni, da stroji z večjo zmogljivostjo lahko operejo več perila naenkrat, a boste žal morda morali pred sušenjem iz stroja odstraniti nekaj perila in ga po potrebi dodati kasneje. Ker sušilni stroj za učinkovito sušenje potrebuje več prostora v bobnu, priporočam, da stroja ne napolnite preveč, to pa pomeni, da kasneje tudi perila ne boste imeli preveč zmečkanega. Med pralno-sušilnimi stroji priporočamo aparate znamke Gorenje, Bosch in Samsung. Pri večini gre za sprednje polnjenje, tudi tu pa lahko izbirate med različnimi velikostmi, vse do prostornine bobna do deset kilogramov. Tudi pralno-sušilne stroje odlikuje invertni motor, ki pripomore k daljši življenjski dobi aparata, nekateri stroji pa imajo vgrajen tudi samočistilni program, ki poskrbi za razkuževanje bobna, zato je tudi čiščenje takšnega stroja enostavno in hitro.

Kot rečeno, smiselno je, da pred nakupom premislite, katere vrste perila perete najpogosteje, saj vam to lahko bistveno pomaga pri končni izbiri pralnega stroja. Pomislite tudi, ali imate v stanovanju oziroma hiši dovolj prostora za sušenje perila, saj je v nasprotnem primeru elegantna rešitev pralno-sušilni stroj, ki združuje dva aparata v enem, vam prihrani denar, čas, predvsem pa prostor. Prepričana sem, da boste med pestro in raznoliko izbiro najboljših pralnih strojev zagotovo našli primernega zase in za svoje bližnje!