Uporabno
218 ogledov

Kateri podpultni hladilnik kupiti?

enaa Enaa
Podpultni hladilniki so lahko prostostoječi ali vgradni. Prostostoječe lahko postavimo kamor koli želimo pod kuhinjski pult, medtem ko so vgradni vgrajeni v kuhinjski element, zato videz kuhinje ostane enoten. Poznamo še tretjo kategorijo, to so mini hladilniki, ki niso nujno vezani na kuhinjo in jih lahko namestimo kjerkoli (npr. v pisarni, delavnici …). Vsak od njih ima svoje značilnosti in prednosti.

Podpultni hladilniki so manjši od prostostoječih, kar omogoča boljšo izrabo razpoložljivega prostora v kuhinji, še zlasti, če je ta majhna. Odločitev za tak tip hladilnika je odvisna tudi od velikosti vašega gospodinjstva. Če živite sami ali v majhnem gospodinjstvu, morda ne potrebujete velikega hladilnika za shranjevanje hrane. Podpultni hladilnik, kot je na primer VOX KS 1530 F, 135 l, razred F, bel, vam lahko ponudi dovolj prostora za osnovne potrebe.

Podpultni hladilniki so lahko postavljeni pod kuhinjskim otokom, ob delovni površini ali kjerkoli drugje v kuhinji, kar vam omogoča večjo prilagodljivost pri načrtovanju razporeditve kuhinje. Navadno porabijo manj energije kot večji prostostoječi hladilniki, kar lahko pomeni nižje stroške električne energije.

Prostostoječi podpultni hladilniki

Prostostoječi podpultni hladilniki so postavljeni pod delovno površino kuhinjskega pulta, vendar niso vgrajeni v kuhinjsko omaro. Gre za samostojne aparate, ki se lahko postavijo kamor koli v kuhinji, kjer je na voljo dovolj prostora. So enostavni za namestitev in premikanje.

Prostostoječi podpultni hladilnik, ki vam bo zavzel malo prostora, je model VOX KS 1430 F, 105 l + 17 l, razred F, bel, s 105-litrskim hladilnim in 17-litrskim zamrzovalnim delom.

enaa | Avtor: Enaa Enaa
Vgradni podpultni hladilniki

Vgradni podpultni hladilniki so del kuhinjske opreme, saj so vanjo vgrajeni. Zasnovani so tako, da se popolnoma zlijejo s kuhinjskimi omaricami in delovnimi površinami. So bolj diskretni in estetsko privlačni, saj so skriti za kuhinjskimi vrati. Ti hladilniki običajno zahtevajo strokovno namestitev in so bolj statična oz. stalnejša rešitev. Primerni so za tiste, ki želijo dosleden videz kuhinje, medtem ko so prostostoječi bolj prilagodljivi in enostavnejši za namestitev.

Če iščete manjši vgradni podpultni hladilnik, priporočamo model Gorenje RBI409FP1 s 104-litrskim hladilnim in 14-litrskim zamrzovalnim delom.

Mini hladilniki

Mini hladilniki imajo manjšo kapaciteto v primerjavi s podpultnimi, saj so zasnovani za kompaktnost in prenosljivost. Pogosto se uporabljajo za shranjevanje pijač ali manjših količin hrane. So primernejši za manjše kuhinje, pisarne, delavnice, garaže, vikende ali prostore za zabavo.

Za manjše prostore je izjemno priročen model, kot je First, 30 l, 22 dB, energijski razred E, mat črn, ki je izredno tih in ima 30 litrov bruto prostornine.

Podpultni ali mini hladilnik ­– kaj izbrati?

Podpultni hladilniki so nadvse primerni npr. za manjše domače kuhinje ali čajne kuhinje v pisarnah. Velikokrat jih najdemo tudi na vikendih, v počitniških hiškah in apartmajih. Tudi mini hladilniki lahko imajo funkcijo podpultnega hladilnika, vendar so praviloma še nekoliko manjši.

Podpultni hladilniki so prostornejši od mini hladilnikov, zato omogočajo shranjevanje večje količine živil. Ustvarjeni so za to, da jih namestimo pod kuhinjski pult oz. v kuhinjo. Mini hladilnik je odlična izbira, če že imate navaden ali podpultni hladilnik. Namestite ga lahko v drug prostor, kjer vam ne bo zavzel veliko prostora. Nekatere modele, kot je mini hladilnik XO CZ002, rožnato zlat, lahko uporabljate tudi v avtomobilu. V njem lahko hladite vse, kar želite imeti vedno pri roki, npr. pijače in manjša živila (sadje, jogurte, salame …).

Tako podpultni hladilniki kot mini hladilniki lahko imajo tudi zamrzovalni del (pri mini hladilnikih je ta del zelo majhen, npr. 5-litrski, pri podpultnem pa občutno večji, npr. 15-litrski).

V nadaljevanju preverite primerjavo nekaterih ključnih lastnosti vgradnih, prostostoječih in mini hladilnikov.

enaa | Avtor: Enaa Enaa

Dimenzije

Dimenzije prostostoječih in vgradnih podpultnih hladilnikov ter mini hladilnikov se lahko zelo razlikujejo med različnimi proizvajalci in modeli.

Podpultni hladilniki (prostostoječi in vgradni) imajo povprečno širino med 50 cm in 60 cm, čeprav obstajajo tudi širši modeli. Ponavadi so visoki približno 80 cm do 90 cm, standardna globina pa se giblje med 55 cm in 65 cm. Dimenzije vgradnih hladilnikov so navadno zasnovane tako, da se popolnoma prilegajo običajnim dimenzijam kuhinjskih omaric.

Mini hladilniki so majhni, kompaktni in običajno zasnovani za enostavno prenašanje. Njihova povprečna širina se giblje med cca 40 cm do 50 cm. Višina je med 40 cm in 60 cm, standardna globina pa od približno 35 cm do 50 cm.

Hladilni del – kapaciteta

Prostostoječi podpultni hladilniki imajo povprečno kapaciteto hladilnega dela od približno 100 do 250 litrov ali več, odvisno od velikosti in modela. Večji prostostoječi hladilniki imajo običajno večji hladilni prostor.

Vgradni podpultni hladilniki imajo kapaciteto hladilnega dela podobno prostostoječim hladilnikom, torej 100–250 litrov, vendar je odvisna od velikosti in modela kuhinjske opreme.

Mini hladilniki imajo kapaciteto hladilnega dela od približno 15 do 100 litrov, odvisno od velikosti in modela. Manjši mini hladilniki so primerni za shranjevanje nekaj pijač ali manjših živil, medtem ko lahko večji mini hladilniki sprejmejo večjo količino hrane in pijače.

Zamrzovalni del – kapaciteta

Nekateri modeli prostostoječih in vgradnih podpultnih hladilnikov vključujejo manjši zamrzovalni del, ki je lahko v obliki predala ali dodatnih vrat. Povprečna kapaciteta zamrzovalnega dela je lahko od 10 do 50 litrov, odvisno od modela.

Mnogi mini hladilniki nimajo ločenega zamrzovalnega dela, zlasti če so zelo majhni. Tisti z ločenim zamrzovalnim delom imajo zmogljivost med cca 5 in 20 litri, kar je dovolj za zamrzovanje manjših prigrizkov ali shranjevanje ledu.

Hladilniki na Enaa

Na Enaa vas čaka pestra izbira hladilnikov, med katerimi so prostostoječi hladilniki, vgradni hladilniki, mini hladilniki, ameriški hladilniki in vinske vitrine, na voljo pa so tudi dodatki za hladilnike. Nakupujte po odličnih cenah in izbirajte med najboljšimi modeli priznanih blagovnih znamk.