Uporabno
2806 ogledov

Katerim računovodstvom se obeta dolga življenjska doba?

Pixabay Pixabay
Samo trdo delo je tisto, ki prinese rezultate. Tega se zavedajo tudi najuspešnejši podjetniki tega sveta, ki so si svoj status skozi leta pošteno prigarali. Čeprav se mnogim, ki niso navdušeni nad ekonomijo, računovodstvo zdi precej dolgočasna stroka, temu niti najmanj ni tako. Kako dobro pravzaprav poznamo zgodovino računovodstva in računovodske storitve nasploh? Nekaj zanimivih dejstev vas lahko pošteno preseneti tudi, če se s tem ukvarjate že vrsto let.

Unsplash | Avtor: Unsplash Unsplash

Oče računovodstva je prijateljeval z da Vincijem

Da ta naš članek ne bi bil brez glave in repa, začnimo pri glavi, torej na začetku. Kdaj smo ljudje prvič slišali za računovodstvoSucces Tax Professionals navaja za očeta računovodskih storitev Luco Paciolija. Bil je italijanskega rodu, specializiral pa se je v matematiki. Pacioli je bil frančiškanski brat, ki je med drugim sodeloval tudi s prijateljem Leonardom da Vincijem, ki se je, kot zanimivost, pri Pacioliju učil matematike. Leta 1494 je Pacioli napisal delo, ki je za vedno spremenilo računovodski svet. Summo de Arithmetico, Geometria, Proportioni et Proportionalita oziroma slovensko Zbrano znanje o aritmetiki, geometriji, proporciji in sorazmernosti je med drugim tudi 27 strani dolga razprava o knjigovodstvu.

Največji vpliv Luce Paciolija se skriva v izjemno kratkem poglavju v njegovem pregledu matematike, kjer modrec podrobno opiše računovodski sistem, ki je kasneje svojo slavo žel pri beneških trgovcih. Paciolijeva dela so bila kaj kmalu prevedena v številne jezike, danes pa veljajo za biblijo računovodskih storitev.

Kakšen je dober računovodja?

Charles Darwin, največji naravoslovec vseh časov, je zapisal: »Ne preživijo najmočnejše vrste, niti najbolj inteligentne ne, ampak tiste, ki so najbolj prilagojene spremembam.« Enako velja tudi za računovodske storitveAce Cloud Hosting razkriva, da je računovodstvo vedno cvetoč poklic. Potreba po računovodjah bo verjetno ostala do konca sveta. Pa vendar bodo v tem poslu preživeli le najboljši. Kaj pomeni biti dober računovodja?

Unsplash | Avtor: Unsplash Unsplash

1. Komunikacija

Ena temeljnih veščin, ki jo ima vsak uspešen računovodja, je dobra komunikacija. Ta velja za gonilo sveta, brez katere ne moremo nič ustvariti. In če računovodstvo potencialni stranki ne zna jasno predstaviti svojih strategij, obstaja zelo malo možnosti, da ji bo stranka zaupala z vodenjem svojega posla. Zatorej računovodje: številke, podatke, grafikone in tabele oblikujte v lahko razumljivo pripoved, ki bo zadovoljila zanimanje strank.

Pixabay | Avtor: Pixabay Pixabay

2. Zavedanje

Sposobnost zavedanja je postala povsem samoumevna, kar niti ni tako dobra stvar, kot bi si sprva morda mislili. Računovodske storitve so znane po številnih napredkih, zato mora biti vsak dober računovodja na tekočem z aktualnimi spremembami. Če strokovnjaki niso seznanjeni z najnovejšimi posodobitvami, lahko neznanje ovira vzpostavitev verodostojnosti in zaupanja med računovodjo in stranko, česar pa si ne želimo. Redno izobraževanje o tehnoloških, gospodarskih, družbenih in političnih spremembah, ki vplivajo na računovodsko industrijo, je ključnega pomena za uspešen posel.

Pixabay | Avtor: Pixabay Pixabay

Vodstvene sposobnosti

Vodja je po podatkih Slovarja slovenskega knjižnega jezika nekdo, ki z zgledom in nasveti nekoga usmerja. Vodja je torej oseba, ki svoje sodelavce in stranke v težkih časih vodi tako, da jih motivira k enotnemu cilju. Vsak pravi vodja je lahko dostopen, še posebej kar se tiče članov svoje ekipe. Vsak uspešen računovodja mora imeti razvite vodstvene sposobnosti, saj le tako lahko svojim strankam ponudi dolgoročne načrte in svetovalne storitve. Prvi vtis je izjemno pomemben in nič ni boljšega od samozavestnega vodje.

Unsplash | Avtor: Unsplash Unsplash

Analitične sposobnosti

Stranke se med seboj razlikujejo in vsaka ima svoje finančne potrebe. Te so odvisne od velikosti podjetja ter panoge, v kateri delujejo. Računovodja mora zato imeti vrhunske analitične sposobnosti, da lahko na podlagi vpogledov v davčne podatke podjetij ter osebne davčne podatke preteklih let zagotovi optimalne strategije glede na zahteve svojih strank. Tovrstno ubrane strategije strankam pomagajo prihraniti več finančnih sredstev, kar dolgoročno poveča verodostojnost in dobro ime računovodskega servisa.

Unsplash | Avtor: Unsplash Unsplash

Upravljanje časa

Ne glede na poklic je upravljanje časa ključnega pomena, tako pri pravočasnem dokončanju nalog kot tudi pri mentalnem zdravju. Računovodje opravljajo več strank hkrati, zato bi morali biti sposobni opravljati več opravil in tako optimizirati čas za povečanje produktivnosti, ne da bi s tem ogrozili svojo učinkovitost. Spretnost upravljanja časa se najbolje kaže predvsem v davčni sezoni, ko je računovodstvo preobremenjeno s strankami, za piko na i pa so še vezani na stroge roke.

Unsplash | Avtor: Unsplash Unsplash

Če se tudi sami spopadate s časovno stisko ali premajhno količino znanja, kar se tiče računovodskih storitev, se lahko obrnete na spletni portal Moja dejavnost, kjer je računovodstvo eno od področij, ki ga zajemajo, in kjer imate na enem mestu združenih mnogo uspešnih strokovnjakov s tega področja.

Unsplash | Avtor: Unsplash Unsplash

Ali so računovodje res dolgočasne osebe?

Računovodski poklici se na prvi pogled mnogim zdijo kot dolgočasno zapravljanje časa. Osemurni delavnik, suknjiči in kravate, poslovne mape in zvrhan koš papirja. Pa vendar ni vse tako sivo, kot se zdi. Računovodske storitve so lahko izjemno zabavne, če o njih razmišljamo na pravilen način. Ali ste vedeli, da so včasih v računovodstvu delali tudi slavni Mick Jagger, Robert Plant iz Led Zeppelina ter komik Eddie Izzard? To so le nekatera od znanih imen, ki jih navaja Boox, medtem ko se razpiše tudi o aferi čikaškega kriminalca Al Caponea, katerega naj bi dokončno razkrinkale prav računovodje.

Unsplash | Avtor: Unsplash Unsplash

Še ena mnogih zanimivosti, ki govori o tem, kako ustvarjalni so lahko računovodje, je zgodba o nastanku žvečilnega gumija. Tega naj bi leta 1928 izumil računovodja Walter Diemar. Žvečilka naj bi bila svetlo rožnate barve, saj je bilo to edino barvilo, ki ga je Diemar takrat imel pri roki. 

Mnogi računovodski problemi niso primerni, da jih rešujete sami. Nepravilno soočanje s tovrstnimi težavami kaj hitro lahko pripelje do finančnega kolapsa. Da se takšnim nevšečnostim izognete, obiščite spletni portal Moja dejavnost, kjer vas čaka malo morje odličnih ter uspešnih računovodij in ostalih računovodskih storitev z ustreznim znanjem in izkušnjami.