Uporabno
4446 ogledov

Kaya Solo: Tehnologijo želim približati ženskemu občinstvu

Huawei Huawei
Malokdo danes ne pozna simpatične Velenjčanke, ki z nasmehom ustvarja zabavane vsebine na svojih digitalnih kanalih, YouTubu in TikToku. V svojih videih se dotakne različnih tem, od mode in ličenja do medosebnih odnosov. Veliko strast pa goji tudi do sodobne tehnologije.

 Z letošnjim letom je sklenila tudi partnerstvo z znamko Huawei in, kot nam je zaupala v kratkem pogovoru, je navdušena nad vsemi njihovimi napravami. Preberite, kaj vse Kaya počne danes in kakšni so njeni načrti za prihodnost … 

Kaya, zaupaj nam, kaj trenutno počneš, s katerimi projekti se ukvarjaš in kaj še vse načrtuješ za pomlad in poletje?

Trenutno sem popolnoma pripravljena zajeti svežo pomlad z vso močjo! V planu imam vse in še več, najprej se želim osredotočiti na nekaj zanimivih epizod mojega življenja “Ta teden” in na ocene zanimivih filmov, ki se trenutno vrtijo v kinu. Bolj resno sem vzela tudi video igre in ustvarila nov YouTube kanal: Kaya Solo Games. 

Planiraš v bližnji prihodnosti kakšen izlet?

Tudi meni se je svet končno odprl, saj je moj oče voznik in lahko velikokrat z njim obiščem kakšno evropsko prestolnico, a imam konec aprila plan obiskati tudi Kubo, kjer bom na žalost, ali pa na veselje, kakšnih 10 dni popolnoma odklopljena od interneta. Najprej pa me ta vikend čakajo Benetke …

Huawei | Avtor: Huawei Huawei

S čim oziroma s kakšno opremo najraje ustvarjaš?

Lani sem dobila nov fotoaparat, ki je moja najljubša igračka za snemanje gaming in “statičnih” videev. Z roko v roki z njim pa uporabljam svoj novi telefon Huawei P50 Pro, ki ima v svojem DNK zapisano fotografijo in video.  

Si tudi tehnološka navdušenka. Katera je tvoja najljubša naprava?

Naj naj najljubša stvar v moji celotni kolekciji bo najbrž kar moj novi telefon Huawei P50 Pro, od katerega se sploh ne ločim. Na njem imam namreč vse, kar rabim, od aplikacij, ki jih najpogosteje uporabljam, do mojih najljubših igric, prav tako pa z njim ustvarjam svoje vsebine.

Kako si prišla do ideje za testiranje in recenziranje naprav?

Moje pravilo je vedno bilo to, da delam, kar me veseli. Ker me že od nekdaj veseli najnovejša tehnologija, sem torej na svoj YouTube kanal objavljala tehnologijo, ki jo uporabljam vsak dan. Začelo se je s telefoni, kasneje s konzolami, kamorkoli me je pač zanesla zmožnost moje denarnice. Zelo rada sem gledala Unbox Therapy in iJustine, zato sem tudi sama začela ustvarjati podobne videe.

Huawei | Avtor: Huawei Huawei

Kako je biti ženska v svetu 'moške' tehnologije?

Dejstva, da sem v »moškem« svetu, sem nekako že navajena od malih nog, saj sem kot otrok očeta spremljala na motociklističnih dirkah in sem vajena, da me nikoli niso vzeli enako resno. Imam enako znanje kot moji moški kolegi, tudi sama imam izobrazbo v računalništvu. Velikokrat dobim kakšen komentar v smislu, "Kaj pa ona ve o tehnologiji' in razumem, saj počnem veliko stvari – med drugim tudi modo in ličila. A se na te komentarje ne oziram preveč. Ko me vprašajo, zakaj rečem, da je nek telefon najboljši, sedaj v šali odgovorim, da je zgolj zaradi barve.

Kaj te pri tehnologiji najbolj navdušuje?

Najbolj mi je všeč, kadar ne rabim razmišljati o tehnologiji, ker je avtomatski podaljšek moje roke. Dolga leta nismo resnično dosegli tega občutka, a mi je sedaj tako v veselje, ko lahko vse enostavno deluje.

Za kaj vse uporabljaš svoj telefon?

Ko sem nazadnje preverila čas, ki ga preživim na telefonu, sem kar dobro ukrepala in sedaj svoj telefon uporabljam “zgolj” za Instagram, neskončne pogovore s svojimi prijatelji, brskanje po TikToku do treh zjutraj, igranje igric, za ustvarjanje fotografij in seveda za snemanje vlogov. Za vse ostalo pa uporabljam še računalnik. 

Brez katerih aplikacij si ne predstavljaš dneva?

Instagram. Ne toliko zaradi gledanja fotografij vseh ljudi na tem svetu, ampak zaradi pogovorov s prijatelji. Rada sem v stiku z njimi in si ne predstavljam sveta brez tega, da jim vedno pokažem, kaj jem za kosilo. Sem pač tipična instagramerka… Veliko sem pa tudi na TikToku, kjer rada objavljam, prav tako pa najdem ideje, inspiracijo, morda celo nova znanja ali kuharske veščine, predvsem se pa veliko nasmejem ob vsebinah drugih ustvarjalcev.

Vrata v svet aplikacij

Huawei P50 Pro je opremljen z inovativnimi mobilnimi storitvami HMS, ki nudijo pametnejšo, bogatejšo, priročnejšo in varno uporabniško izkušnjo. Uporabniku so na voljo trgovina z aplikacijami AppGallery, zmogljiv vsestranski iskalnik Petal Search, zemljevidi Petal Maps, ki jih je mogoče uporabljati s kretnjami, in sklop pisarniških orodij.

V trgovini AppGallery so uporabnikom dosegljive vse globalne in lokalne aplikacije, ki jih ti potrebujejo, od družbenih omrežij, kot je TikTok, in transportnih, kot je Bolt, do finančnih, kot sta Revolut in Curve, zabavnih, kot je Deezer, in priljubljenih iger, kot sta Lords Mobile in Gardenscapes. Pri oblikovanju uporabniške izkušnje so dali prav poseben poudarek dostopu do bančnih in finančnih aplikacij. Tako se je le v preteklem letu pridružilo več kot 300 ključnih mednarodnih in lokalnih bank, med drugim v Sloveniji NLB, NKBM, Sparkasse, Sberbank, Intesa Sanpaolo in mBills. Huaweievi uporabniki zdaj lahko s telefonom tudi plačujejo, zahvaljujoč NFC-rešitvi za brezkontaktno plačevanje.

V navezi s tem je uporabnikom na voljo tudi priročno središče AppsOnHMS, ki na enem mestu nudi postopke namestitve za vsako aplikacijo, ki jo želijo imeti na telefonu.


Igraš igrice?

Seveda! Obsesija z igricami je prišla že tako daleč, da imam čisto vsako konzolo, ki je trenutno na trgu in imam probleme s tem, da se ne morem odločiti, kje bi igrala. Seveda pa jih verjetno najpogosteje igram na telefonu, tudi zato, ker je vedno z mano.

Katera je tvoja najljubša igrica na telefonu?

Dolgo sem brskala med vsemi igricam, ampak mislim, da bo moja večno najljubša SimCity. Igrala sem jo že v srednji šoli in pred kratkim spet obudila ljubezen do grajenja svojega mesta. 

Huawei | Avtor: Huawei Huawei

Ti je pomemben tudi dizajn naprav, ki jih uporabljaš?

Moja tehnologija so moji modni dodatki, ki se morajo ujemati ne samo z mojim življenjskim slogom, pač pa tudi z oblačili, ki jih nosim. 

Začela si sodelovati z znamko Huawei. Kaj ti to pomeni?

Od nekdaj me je zanimala najnovejša tehnologija in vedno sem si želela o tem govoriti s svojimi sledilci, jim pokazati, kaj je na trgu in kaj uporabljam. Do sedaj sem vse to počela sama, zdaj pa bom s podporo priznane znamke lahko ustvarjala še mnogo več in veliko bolje!

Kako sodelovanje s Huaweiem sovpada s tvojim poklicem?

Za svoje delo kot 'profesionalna influencerka' oziroma ustvarjalka spletnih vsebin, vedno potrebujem čim boljšo kakovost fotografij na svojih profilih. Huawei ima vedno vrhunsko tehnologijo v svojih kamerah, ki jo lahko odlično izrabim v svojo korist pri svojem delu.

Kaj te je najbolj navdušilo na tvojem novem Huawei P50 Pro?

Dve stvari najbolj izstopata – dizajn in hitrost. Takoj sem se zaljubila v dizajn telefona, ker je dandanes že skoraj težko narediti nekaj novega, ampak Huaweiu P50 Pro je to uspelo. Všeč mi je oblika kamer, ki so vedno izziv, da ostanejo vrhunsko funkcionalne in ob tem tudi vizualno čudovite. Poleg tega pa je telefon neverjetno odziven in s svojo lepoto definitivno ne kompenzira pri drugih stvareh! 

Kakšni so tvoji načrti za prihodnost?

V načrtu imam čim več zanimivih vidov o tehnologiji in tudi o video igrah. Kot sem prej omenila, ljudje me ne vzamejo enako resno, kot vzamejo moje moške kolege, zato bom poskusila te vsebine približati predvsem ženskam, ki se prav tako zanimajo za tehnologijo.