Uporabno
1923 ogledov

Kdaj je najboljši čas za menjavo ogrevanja?

zemeljski-plin.si zemeljski-plin.si
Kdaj je najbolj optimalen čas za menjavo ogrevanja? Zakaj menjati? In kako do najcenejšega sistema za ogrevanje stanovanj in hiš v Sloveniji? Preverite!

Kdaj je najboljši čas za menjavo ogrevanja?

Člani številnih gospodinjstev po Sloveniji se sprašujejo, kako izbrati najboljši čas za zamenjavo ogrevalnega sistema. 

Ste vedeli, da obstaja del leta, ko je prehod na drugo vrsto ogrevanja najbolj primeren?

Preberite, kaj vse pripomore k temu in kako izbrati najcenejši ogrevalni sistem!

Zakaj zamenjati sistem ogrevanja izven ogrevalne sezone?

Idealen čas za menjavo načina ogrevanja je izven ogrevalne sezone. K temu pripomorejo različni faktorji, med drugim:

  • Manjša zasedenost izvajalcev: zaradi navad ljudi in pogostejših okvar naprav v času ogrevalne sezone je menjava v toplejših mesecih veliko hitrejša in nasploh lažja. Veliko lažje boste pridobili datum za izvedbo del, prav tako bo čakalna doba bistveno krajša.
  • Idealne razmere: zaradi izpraznjenih cevi v večjih stanovanjskih blokih bodo razmere za zamenjavo sistema idealne. Največkrat tudi hitrejši čas priklopa: zaradi vseh zgoraj omenjenih dejavnikov bo čas priklopa krajši.

Ste vedeli, da z odlašanjem prehoda na cenovno ugodnejše gorivo odjemalec vsak dan izgublja denar? Prav zato so prednosti prehoda izven ogrevalne sezone še tako bolj relevantne, saj boste prednosti novega ogrevalnega sistema začeli uživati že takoj ob začetku nove kurilne sezone. 

Pri zamenjavi ogrevalnih sistemov v poletnih mesecih pa obstajajo tudi očitne izjeme. Če je vaša naprava zaradi starosti ali okvare prenehala delovati prav v času ogrevalne sezone, servis pa ni več mogoč, je seveda ključno, da z menjavo ne odlašate in jo opravite kar se da hitro.

Ko nastopi čas za zamenjavo, pa se postavlja novo vprašanje: kako izbrati najboljši ogrevalni sistem, ki bo prinesel največje prihranke?

zemeljski-plin.si | Avtor: zemeljski-plin.si zemeljski-plin.si

Zakaj izbrati ogrevanje na plin?

Študije kažejo, da zemeljski plin predstavlja najvarčnejše in najcenejše ogrevanje v Sloveniji. V primerjavi z drugimi načini ogrevanja so prednosti zemeljskega plina očitne ne samo zaradi ugodne cene, temveč tudi zaradi okoljskih in zdravstvenih vidikov.

Kaj vse so faktorji, ki zemeljski plin uvrščajo na sam vrh seznama najugodnejših energentov?

Ugodna cena

Zemeljski plin je najugodnejša rešitev, saj je investicija manjša kot v primeru kurilnega olja, toplotne črpalke in lesne biomase ter se hitro povrne. 

Cena zemeljskega plina je 3x ugodnejša od električne energije. Prav v Sloveniji je med vsemi evropskimi državami zemeljski plin med najcenejšimi, približno 16 % pod povprečjem Evropske unije. 

Po namestitvi plinske naprave se lahko redni mesečni stroški ogrevanja zmanjšajo do 70 %. Prav tako pa so nizki tudi vzdrževalni stroški.

Še več, zemeljski plin nudi nadpovprečne izkoristke. 

Vse to pripomore k dejstvu, da zemeljski plin danes predstavlja daleč najcenejše ogrevanje stanovanja in hiš.

Prijaznost do okolja

Zemeljski plin ima med vsemi fosilnimi gorivi najmanjši ogljični odtis. Pri uporabi nastaja zgolj zanemarljiva količina prašnih delcev. V primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi je ogrevanje na plin čista, okolju prijazna in odgovorna rešitev

Zaradi prijaznosti do okolja številni strokovnjaki menijo, da to nizkoogljično gorivo predstavlja prihodnost ogrevanja po celi Evropi. V naslednjem desetletju bo postal eden izmed ključnih energentov in igral pomembno vlogo v boju s klimatskimi spremembami. 

Prijaznost do ljudi

Ste vedeli, da zemeljski plin nima negativnih stranskih učinkov na zdravje in počutje ljudi?

Onesnaženost zraka s prašnimi delci je prvi okoljski vzrok za prezgodnjo smrt v Evropi. Z izbiro zemeljskega plina naredite pomemben korak v boljšo, čisto in zdravo prihodnost. 

zemeljski-plin.si | Avtor: zemeljski-plin.si zemeljski-plin.si

Enostaven preklop

Poleg okoljskih, finančnih in zdravstvenih prednosti zemeljskega plina, pa so uporabniki navdušeni tudi nad izjemno enostavnim preklopom. 

Plinovodno omrežje v Sloveniji danes oskrbuje več kot 130 tisoč gospodinjstev, izbirate pa lahko med široko paleto različnih ponudnikov. Slovenski trg zemeljskega plina deluje odlično, tu pa si lahko pogledate seznam operaterjev v posamezni občini.

Ob koncu pa še dobra novica - nedavni trendi kažejo, da se cene zemeljskega plina gibljejo v vašo korist! V obdobju zadnjih 8 let so se v povprečju zmanjšale za skoraj 30 %!

Več o preklopu na zemeljski plin lahko preberete na spletni strani zemeljski-plin.si.