Uporabno
859 ogledov

Kdo bo spekel najboljše pecivo?

Msoseska
1/7
Msoseska
Odprite vrata svoje kuhinje, potopite se v kraljestvo sladkih okusov in kombinacij ter s svojimi pekovskimi veščinami z nazivom »Naj slovensko pecivo« okitite vaše najljubše pecivo. Bodite del najbolj nostalgične oddaje na M SOSESKI, očarajte z (ne)skritimi sestavinami in osvojite 2.000 evrov.

M SOSESKA je inovativen splet vsebin, ki bivajo na različnih Mercatorjevih družbenih kanalih, stekajo pa se na vsebinsko platformo www.msoseska.tv. Na M SOSESKI trenutno poteka tudi največji lov za "Naj slovensko pecivo", kjer gre za preplet tradicije in sodobnosti. Odprte so prijave za izbor najboljšega slovenskega peciva in prav vsi ste vabljeni, da sodelujete s svojim priljubljenim receptom.

Vabljeni na sladko popotovanje – pecite z najboljšim sosedom in poznavalci peciva

V nostalgični oddaji Naj slovensko pecivo, ki jo bo vodil priljubljeni Uroš Bitenc, se boste podali na sladko popotovanje v omamno dišeče kuhinje in spoznavali recepte, vse od moke, do končnega peciva. Mercator namreč v vseslovenski akciji išče najboljše in najbolj unikatno pecivo pri nas, ki ga bomo po koncu izbora pri najboljšem sosedu lahko tudi kupili.

Prijave so že odprte, na natečaj lahko prijavite sebe, mamo, babico, strica, najboljšo sosedo ali soseda … Pridružite se nam!

Msoseska | Avtor: Msoseska Msoseska
Izmed vseh prijavljenih, bo strokovna žirija izbrala 8 kandidatov iz vse Slovenije, ki bodo s svojim receptom najbolj navdušili in se bodo tako potegovali za veličasten naziv "Naj slovensko pecivo". Uroš bo obiskal prav vsakega izmed njih in osebno preizkusil sladice, ki se potegujejo za laskavi naziv in nagrade. "Veselim se, da bom lahko sodeloval s posamezniki, ki jim peka predstavlja strast, sprostitev, neizmerno veselje in zabavo. Prav tako sem navdušen, da me bodo spustili v svojo domačo kuhinjo, mi zaupali najljubši recept in prišepnili še skrivno sestavino. Morda pa vendarle zadostuje le ščepec ljubezni, kdo ve," se ustvarjanja in novih izzivov navihano veseli Bitenc.

Preplet sodobnosti in preteklosti

Žirijo poleg predstavnika Mercatorja sestavljata odlična poznavalca slovenske kulinarike, peciv in tradicionalnih receptov, prof. dr. Janez Bogataj in Polona Klančnik. "V receptih bom iskala nekakšno novodobno tradicijo, recimo temu preplet sodobnosti in tradicije. Tisto nekaj posebnega, izstopajočega. Mogoče bo to kakšna sestavina, na katero v določenem sicer tradicionalnem pecivu ne bi niti pomislili," je povedala Polona, prijateljem znana kot Pola, mojstrica peke z drožmi. To je tudi ena njenih največjih strasti, poleg učenja in predavanja na njenih delavnicah, saj obožuje predajanje in širjenje znanja.

"Pretvarjanje iz sladkega v slano ali obratno, je zelo zanimivo. Piškoti, ali keksi, kot jim pravim jaz, so na primer odlični tudi slani. Klasičnemu receptu sem dodala korenček, pozneje pa še solni svet in nastala je božanska čarovnija okusov. Recepti so moja strast in zelo me zanima ustvarjanje mojstrovin iz zaprašenih knjig. Navdihuje me zgodovina receptov in majhne skrivnosti, ki dajo piko na i končnemu rezultatu. Podobno, kot imajo skrivnosti stare hiše, jih imajo tudi stari recepti in prepričana sem, da jim lahko dodamo kanček sodobnosti. Hkrati pa je nastajanje novih receptur nekaj prav posebnega. Strašno zanimivo se mi zdi kreiranje recepta v glavi, ki mu sledi prelitje na papir in potem mnogo testiranja, da dobimo rezultat, kot smo si ga zamislili," je prepričana kuharska mojstrica.
 

Msoseska | Avtor: Msoseska Msoseska

Tudi vi radi kreirate recepte? Ima vaše najljubše pecivo skrivno sestavino in vsi, ki ga poskusijo, navdušeno povedo, da boljšega še niso jedli? Vabljeni k prijavi na natečaj Naj slovensko pecivo!


"Pričakujem, da bo oddaja Naj slovensko pecivo poudarila dve smeri. Prvo predstavlja poznavanje prehranske dediščine peciva v Sloveniji in védenje o tem bogastvu. Drugo pa predstavlja pričakovanje, kako nas ta dediščina navdihuje pri iskanju interpretacij, ki so po meri današnjega časa. Prehranska dediščina je vedno izhodišče za iskanje novih rešitev, pod pogojem, da določena jed ohranja svojo temeljno razpoznavnost oz. identiteto ali istovetnost," je pojasnil prof. dr. Janez Bogataj, etnolog, avtor in soavtor več kot 80 knjig, številnih razprav, znanstvenih, strokovnih in poljudnih člankov s področij kulturne dediščine, kulinarike in gastronomije, rokodelstva, šeg in navad, turizma, poslovnih in protokolarnih daril.

Zato poudarjeno ocenjuje natečaj za najboljše slovensko pecivo: "Ljudem namreč omogoča, da se ozrejo pred lokalni prag in k sodobnim rešitvam. To je priložnost za prihodnost! Vsem nam in drugim, ki pridejo v stik z nami, pokažemo jedi, katerih predmet je pričujoči natečaj. Gre za razpoznavnost, ohranjanje in razvoj. Vedno več ljudi zanima kuhanje, zato pričakujem, da bomo prejeli vrsto zanimivih receptov in okusnega peciva," je strnil misli in občutja.

Msoseska | Avtor: Msoseska Msoseska

Začarajte z edinstvenim okusom …

V prvih osmih epizodah oddaje bomo torej spoznali ravno toliko zanimivih receptov in njihovih kreatorjev, v deveti pa se bo zbralo vseh 8 finalistov, ki bodo žiriji pripravili svoje pecivo, se spoznali med sabo in z žiranti ter še zadnjič nagovorili občinstvo. Žirija bo po preizkušanju izbrala tri superfinaliste, v Mercatorju pa bodo njihova peciva spekli in postavili na trgovske police, o resnično najboljšem slovenskem pecivu pa bodo odločali kupci. V zadnji, deseti epizodi, bo sledila slavnostna razglasitev zmagovalca in, seveda, naj slovenskega peciva.

"Celoten projekt M SOSESKA se mi zdi zelo navdihujoč, pri oddaji Naj slovensko pecivo pa se mi zdi res čudovito to, da bo zmagovalčev recept v stalni ponudbi najboljšega soseda in ga bomo lahko vsi preizkusili. Enkratna priložnost za vse ljubitelje peke," je strnila Polona Klančnik.

Ne zamudite prijave!