Uporabno
92 ogledov

Kibernetska varnost je ključna za nemoteno poslovanje

Telprom Telprom
Ko Vas skrbi kibernetska varnost, je Telprom zanesljiv IT-partner, ki hitro in učinkovito zagotavlja nemoteno poslovanje. Za ogled ponudbe klikni tukaj!

Dandanes je življenje odvisno od tehnologije bolj kot kdaj koli poprej in nič ne kaže, da se bo ta trend upočasnil. Prednosti tovrstnega trenda segajo od skoraj takojšnjega dostopa do informacij na internetu do sodobnih ugodnosti, ki jih zagotavlja tehnologija pametnega doma ter koncepti, kot je “internet stvari” (IoT).

Ob toliko dobrem, kar prihaja iz tehnologije, je težko verjeti, da se za vsako napravo in platformo skrivajo tudi potencialne grožnje kibernetski varnosti. Kljub rožnatemu dojemanju sodobnega napredka v družbi, so žal tovrstne grožnje grožnje resnične, pomen kibernetske varnosti pa vztrajno narašča.

Uhajanje podatkov, ki bi lahko povzročilo krajo identitete, je zdaj javno objavljeno na računih družbenih medijev. Občutljivi podatki, kot so številke socialnega zavarovanja, podatki o kreditnih karticah in podatki o bančnem računu, se zdaj nahajajo v storitvah shranjevanja v oblaku, kot sta Dropbox ali Google Drive.

Velika podjetja so vsak mesec izpostavljena milijonom kibernetskih napadov, zato taktične izboljšave niso dovolj. Ocena zrelosti kibernetske varnosti lahko pomaga razviti strategijo za obrambo od večine napadov in hitro okrevanje od vseh, ki bi lahko bili uspešni. Ker kibernetski kriminal postaja vse bolj razširjen, je torej nujno, da vodstva podjetij zagovarjajo strategijo kibernetske varnosti, ki je dovolj močna, da odvrne veliko večino teh napadov, obenem pa tudi zagotavlja, da je organizacija dovolj odporna, da si hitro opomore od vsakega uspešnega napada.

Vse to pa pomeni preseganje današnjega tipičnega pristopa, pri katerem večina podjetij varnosti preprosto dodeli zgolj določen odstotek prihodkov ali proračuna IT, ne da bi ocenila svoje resnične potrebe. Učinkovita kibernetska varnost namreč zahteva trajna prizadevanja, ki ne zajemajo samo varnosti aplikacij, testiranja prodora in upravljanja incidentov, temveč tudi vedenje zaposlenih, tveganja tretjih oseb in številne druge potencialne ranljivosti.

Dejstvo je, da se vsak dan zanašamo na računalniške sisteme, ne glede na to, ali smo posameznik, malo podjetje ali velika multinacionalka. Če to združimo s pametnimi telefoni, z naraščanjem storitev v oblaku in slabo varnostjo le-teh ter internetom stvari, obstaja nešteto možnih ranljivosti varnosti, ki jih pred nekaj desetletji ni bilo.

Stalen porast kibernetske kriminalitete torej poudarja pomanjkljivosti naših naprav in storitev, od katerih smo postali odvisni. Ta skrb nas sili, da se vprašamo, kaj je kibernetska varnost, zakaj je bistvenega pomena in kaj se moramo o njej naučiti. Pri tem je nujno potrebno upoštevati tudi dejstvo, da imajo ljudje, procesi in tehnologija enako pomembno vlogo pri ohranjanju varnosti informacij.

Kaj je torej kibernetska varnost in kako resne so današnje grožnje kibernetski varnosti?

Kaj sploh je kibernetska varnost?

Kibernetska varnost se nanaša na sklop tehnologij, procesov in praks, zasnovanih za zaščito omrežij, naprav, programov in podatkov pred napadi, poškodbami ali nepooblaščenim dostopom. Lahko jo imenujemo tudi varnost informacijske tehnologije.

Kibernetsko varnost se definira tudi kot stanje ali proces zaščite in obnovitve pred katero koli vrsto kibernetskega napada. Med le-te se uvrščajo zlonamerni napadi hekerjev, pošiljatelji neželene pošte in kibernetski kriminalci.

Tovrstno prakso uporabljajo posamezniki in podjetja za zaščito pred nepooblaščenim dostopom do podatkovnih centrov in drugih računalniških sistemov. Pri tem gre za zaščito pred shemami lažnega predstavljanja, napadi z izsiljevalsko programsko opremo, krajo identitete, kršitvami podatkov in finančnimi izgubami.

Kibernetska varnost torej ščiti občutljive podatke pred nepooblaščenim dostopom. Izvajanje programa kibernetske varnosti je tudi obvezna zahteva številnih predpisov in zakonov o zasebnosti podatkov.

Telprom | Avtor: Telprom Telprom

Razumevanje kibernetske varnosti

V vse informacije, shranjene v neki napravi, povezani z internetom, računalniškim sistemom ali omrežjem, je mogoče vdreti. Z ustreznimi ukrepi je to mogoče preprečiti. Glede na to, da je svet bolj kot kdaj koli prej odvisen od računalnikov, je kibernetska varnost postala bistvena. Zaščitni ukrepi kibernetske varnosti vključujejo preprečevanje, odkrivanje in odzivanje na kibernetske napade in vdore v računalnike in druge povezane naprave ter krajo občutljivih informacij.

Kibernetska varnost sega od preproste do zapletene. Kot osnovni preventivni ukrep je večina naprav opremljena z zaščito z geslom za preprečevanje vdorov. Posodabljanje programske opreme predstavlja še en preprost način za preprečevanje kibernetskih napadov. Če je sistem napaden ali pa obstaja nevarnost napada, se lahko sprejmejo posebni ukrepi, odvisno od vrste napada. Šifriranje je na primer eden od načinov za preprečevanje napadov, določena protivirusna programska oprema pa lahko zazna sumljivo dejavnost v spletu in blokira večino napadov programske opreme.

Da bi zagotovili, da je sistem varen, je bistveno, da razumemo tveganja in ranljivosti, ki so neločljivo povezane s to specifično napravo ali omrežjem in pa ali lahko hekerji te ranljivosti izkoristijo ali ne. Pri tem se morajo ukrepi kibernetske varnosti nenehno prilagajati novim tehnologijam in razvoju, da ostanejo korak pred njimi, saj hekerji svoje metode prilagajajo novim oblikam kibernetske varnosti in tako naredijo prejšnje ukrepe neučinkovite.

Pomen kibernetske varnosti

Kibernetska varnost je izrednega pomena, saj vladne, vojaške, poslovne, finančne in zdravstvene organizacije v računalnikih in drugih napravah zbirajo, obdelujejo in shranjujejo neverjetne količine podatkov.

Glede na hitro razvijajočo se »tehnološko pokrajino« in dejstvo, da se uporaba programske opreme v različnih sektorjih čedalje bolj povečuje, postaja vse več informacij digitalnih in dostopnih preko komunikacijskih omrežjih ter preko vseprisotnega interneta. Vse te zelo občutljive informacije predstavljajo velike vrednosti za kriminalce in hudodelce, zato jih je potrebno zaščititi z močnimi ukrepi in postopki kibernetske varnosti.

Kibernetska varnost torej ščiti vse vrste podatkov pred krajo in izgubo. V to so vključeni občutljivi podatki, zaščitene zdravstvene informacije (PHI), podatki, ki omogočajo osebno identifikacijo (PII), intelektualna lastnina, osebni podatki in drugi podatki ter vladni in poslovni informacijski sistemi. Brez programa kibernetske varnosti se organizacija ne more braniti pred kampanjami vdora podatkov, zaradi česar postane neustavljiva tarča kibernetskih kriminalcev. Številna spletna mesta bi bilo recimo praktično nemogoče uporabljati, če strokovnjaki za kibernetsko varnost ne bi nenehno delali na preprečevanju napadov.

Kibernetska varnost velja tako za programsko in strojno opremo kot tudi za informacije na internetu. Zaščiti lahko vse, od osebnih podatkov do kompleksnih vladnih sistemov. Poleg tega zagotavlja zaupnost, celovitost in razpoložljivost podatkov v celotnem življenjskem ciklu.

Najpogostejši vzroki za kršitev varnosti

Vdiranje, lažno predstavljanje ter incidenti z zlonamerno programsko opremo danes postajajo vzrok številka ena za kršitve varnosti. Toda še bolj zaskrbljujoče je dejstvo, da so ti poskusi vdorov na nek način tudi posledica človeških napak. Izobraževanje in ozaveščenost sta zato v boju proti kibernetski kriminaliteti in preprečevanju kršitev varnosti ključnega pomena.

Katere so pogoste tarče kibernetskih napadov?

Eksponentno naraščajoče število računalniških sistemov in vse večja odvisnost posameznikov, podjetij, industrij in vlad od računalniške infrastrukture je znatno povečala tveganje kibernetskih napadov. Čeprav je vsak posamezen sistem na določeni stopnji tveganja kibernetskega napada, so večji subjekti, kot so podjetja in vladni sistemi, pogosto tarče teh napadov, saj hranijo veliko dragocenih informacij.

Kaj kibernetska varnost pomeni za vaše podjetje?

Z naraščajočim številom uporabnikov, naprav in programov, skupaj s povečano poplavo podatkov, katerih večina je občutljivih ali zaupnih, pomen kibernetske varnosti v sodobnem podjetju še naprej narašča. Obenem narašča tudi obseg in sofisticiranost kibernetskih napadalcev ter napadalnih tehnik, kar težavo še dodatno povečuje. Pomanjkanje osredotočenosti na kibernetsko varnost lahko škodi vašemu podjetju na različne načine, vključno z ekonomskimi in regulativnimi stroški ter stroški ugleda.

Telprom | Avtor: Telprom Telprom

Kibernetski napadi so skrb za mala podjetja

Nenehno razvijajoče se tehnološko okolje predstavlja izzive pri izvajanju učinkovitih strategij kibernetske varnosti. Številna podjetja že selijo svoje lokalne sisteme v oblak, kar uvaja povsem nov nabor težav pri načrtovanju in izvajanju, to pa ima za posledico novo kategorijo ranljivosti. Podjetja se velikokrat ne zavedajo različnih tveganj v svoji infrastrukturi IT in zato nimajo nobenih protiukrepov za kibernetsko varnost, dokler ni veliko prepozno. Mnoga mala podjetja so tako ranljiva za kibernetske napade, saj si ne morejo privoščiti profesionalnih informacijskih rešitev, imajo omejen čas, ki ga lahko posvetijo kibernetski varnosti ali pa ne vedo, kje začeti.

Vodje podjetij se torej ne morejo več zanašati samo na že pripravljene rešitve kibernetske varnosti, kot so protivirusna programska oprema in požarni zidovi, saj kibernetski kriminalci postajajo pametnejši, njihove taktike pa vse bolj odporne na konvencionalno kibernetsko obrambo.

Kako okrepiti kibernetsko varnost vašega podjetja?

Prvi korak pri izboljšanju kibernetske varnosti vašega podjetja je razumevanje tveganja napada in kje lahko naredite izboljšave za zaščito svojih podatkov in sistemov.

Na podlagi ocene tveganja kibernetske varnosti lahko ugotovimo, kje je podjetje ranljivo, kar nam pomaga ustvariti akcijski načrt, ki mora vključevati navodila za usposabljanje uporabnikov, varovanje e-poštnih platform ter zaščito informacijskih sistemov in podatkov podjetja.

Pri podjetju Telprom skupaj s svojimi zaposlenimi gradijo zgodbo že več kot 30 let. Podjetje deluje na področju omrežnih, sistemskih in poslovnih rešitev, varnosti in zaščite IT infrastrukture, internetnih storitev, vzdrževanja informacijskih sistemov, avtomatizacije in optimizacije poslovnih procesov, industrijskih proizvodnih aplikacij. Hitro in učinkovito ter z visoko stopnjo strokovnosti Vam svetujejo in ustvarjajo IT projekte.

Pri podjetju Telprom so namreč mnenja, da je delujoč in optimiziran varnostni sistem v podjetju ključnega pomena za ohranitev konkurenčne prednosti na trgu. Za poslovanje je ključnega pomena, da ne občutite morebitnega izpada interneta, klicev na klicne centre, čakanja na popravilo in nenazadnje tudi dodatnih stroškov, kar vam lahko prihranijo in omogočijo z redundančno internetno povezavo preko več »Upstream« povezav.

Na podlagi analize stanja varnostnih razmer v obstoječem informacijskem sistemu svetujejo in implementirajo primerno varnostno politiko omrežja, za zagotavljanje najustreznejše rešitve s področja informacijske in komunikacijske tehnologije pa podjetje sodeluje z uveljavljenimi podjetji s področja informatike in računalniške tehnologije. Z njihovimi produkti in storitvami tako izpolnjujejo vse potrebe in zahteve svojih strank.

Varnost in zaščito podatkov pri tem postavljajo na prvo mesto ter tako zagotavljajo brezskrbno poslovanje in skrbno varovane podatkovne baze podjetja. Strankam svetujejo in načrtujejo celovito informacijsko rešitev ter jim pomagajo tudi do poslovne odličnosti ne glede na gospodarski sektor, v katerem delujejo.

Ko Vas skrbi kibernetska varnost, je Telprom zanesljiv IT-partner, ki hitro in učinkovito zagotavlja nemoteno poslovanje. Za ogled ponudbe nas kontaktirajte!

Telprom | Avtor: Telprom Telprom

Bolje je preprečiti in zmanjšati kibernetsko tveganje

Ohranjanje kibernetske varnosti v nenehno razvijajočem se okolju groženj je izziv za vse organizacije. Da bi sledili spreminjajočim se varnostnim tveganjem, je potreben proaktiven in prilagodljiv pristop. Programi kibernetske varnosti bi morali obravnavati tudi izobraževanje končnih uporabnikov, saj lahko zaposleni na svojih prenosnikih ali mobilnih napravah pomotoma prinesejo viruse na delovno mesto. Redno usposabljanje za ozaveščanje o varnosti bo zaposlenim pomagalo pri zagotavljanju varnosti podjetja pred kibernetskimi grožnjami.

Incidenti, ki niso identificirani in upravljani v času vdora, lahko namreč prerastejo v bolj vplivne dogodke, kot so kršitve podatkov ali odpoved sistema.