Uporabno
3771 ogledov

Kolagen nas ohranja mlade, teh pet dejavnikov pa ga ubija

Popolna postava Popolna postava
Staranje kože je naraven proces, ki ga žal ne moremo ustaviti. Lahko pa ga upočasnimo. Predvsem prezgodnjim znakom staranja, ki jih povzroča tudi kolagenski primanjkljaj, lahko napovemo boj z dodatnim uživanjem te najpomembnejše beljakovine za mlad videz.

Ko pridemo v leta, ko občutimo prve znake staranja, bi mnogi od nas najraje kar zavrteli čas nazaj.

Izrazite gube, povešana koža, izpadanje las, utrujen obraz in boleči sklepi so pogosto prvi kazatelji, da se naše telo stara.

In čeprav je staranje popolnoma naraven proces in so telesne spremembe, ki se pojavijo skozi leta, običajne, lahko vplivajo na našo samopodobo. Mnogi se počutijo manj samozavestni, kar vpliva tudi na samo kakovost življenja.

Še posebej je težko sprejeti spremembe, ki jih prinašajo leta, če ima posameznik občutek, da se znaki staranja na njegovemu telesu kažejo prej, kot pri večini enako starih prijateljev in znancev.

Takrat se mnogi zavedajo tudi pomembnega dejstva, da leta niso edini dejavnik, ki vplivajo na videz, počutje in kakovost življenja.

Staranje je namreč povezano tudi z drugimi dejavniki, ki niso genetika ali leta. Na teh usodnih pet elementov imamo vsi vpliv, so del vsakdana in se jim izpostavljamo prostovoljno.

Svoje vloge v procesu staranja se moramo zato zavedati in se odločno odzvati in izogniti tem petim nevarnim dejavnikom ter tako ohraniti fit telo in izgled pa tudi samozavesten in mladosten značaj.

Katera je zmagovalna strategija?

Če želimo ohraniti mladosten videz in telo, se moremo osredotočiti na zdravje in hranilno preskrbljenost tistih tkiv, ki neposredno vplivajo na naš videz in počutje ter tudi kožo, lase, nohte, sklepe in mišice. Vsa ta tkiva našega telesa so povezana s kolagenom, najbolj zastopano beljakovino v človeškem telesu.

Kaj so posledice kolagenskega primanjkljaja?

Ko v človeškem organizmu nastopi kolagenski primanjkljaj, lahko neprijetne posledice zaznamo tudi na našem videzu in fizični zasnovi našega telesa. Posledice so lahko:

  • gube,
  • povešana koža,
  • ohlapna lica,
  • prepustna črevesna stena,
  • boleči sklepi,
  • izpadanje las in
  • krhki nohti.

Kolagen je del osnovne strukture našega telesa. Poenostavljeno lahko rečemo, da ta beljakovina skrbi za to, da so vse stvari na svojem mestu. Lahko si ga pa predstavimo tudi kot zelo dolgo verigo.

S hrano v naše telo vnašamo aminokisline, ki so osnovni člen beljakovinske strukture kolagena. Te kisline človeško telo v fazi sinteze združi in "razpošlje" na mesta, kjer je struktura osnovnega tkiva oslabljena (npr. koža, nohti in sklepi).

Z leti naš organizem ne proizvaja več toliko kolagena kot v mladosti, ni pa to glavni razlog, da nekje od štiridesetega leta začnemo opažati očitne znake staranja.

Odločilen dejavnik so namreč nevarni pritiski, ki jih izvajamo nad kolagensko strukturo v naših tkivih. Pod pritiski pa se lahko raztrga ali popusti prav vsaka veriga, tudi kolagenska.

Kateri dejavniki torej ubijajo kolagen?

Pomembno je torej vedeti kateri dejavniki, poleg let in genske zasnove, najhitreje ubijajo kolagen ter negativno vplivajo na videz in počutje.

Dejavnik št. 1 – pitje alkoholnih pijač

Prav vsi vemo, da uživanje alkoholnih pijač negativno vpliva na naše telo. Še posebej, če jih pijemo v velikih količinah in pogosto. A tudi občasno pitje alkohola ima lahko neprijetne posledice za videz in počutje.

Uživanje alkoholnih pijač posebej negativno vpliva na delež vitamina A, kar posledično negativno vpliva na proizvajanje kolagena.

Kako vpliva manjši delež vitamina A na nastajanje kolagena? Čeprav je kolagen v osnovi beljakovina in je sestavljena iz aminokislin, so pri sintezi vključena tudi druga hranila. Zato naše telo potrebuje prav vsa hranila v zadostnih količinah, da lahko podpira kvaliteten proces proizvajanja kolagena. Primanjkljaj kateregakoli hranila pa je lahko zelo nevaren.

Popolna postava | Avtor: Popolna postava Popolna postava

Dejavnik št. 2 – pretirano izpostavljanje soncu

Koža je naš največji organ. Pretirano izpostavljanje soncu ima predvsem nanjo izredno negativen vpliv. Tako pa tudi prehitro prehitro izprazni naše zaloge kolagena.

Sončni žarki UVA so glavni krivec za sončne opekline in so tako tudi nevaren in usoden dejavnik, ki negativno vpliva na videz in počutje.

Strokovnjaki ugotavljajo, da žarki UVA pospešijo proces fotostaranja, katerih posledice pa opazimo šele z zamikom.

V preteklih letih se veliko govori o prostih radikalih, snoveh, ki so zelo reaktivne in zato tudi nestabilne. Ko se izpostavljamo soncu, prosti radikali nastajajo v našem telesu in napadajo ter poškodujejo številne beljakovine, med njimi tudi kolagen.

Naše telo se lahko bori proti prostim radikalom in naše celice uspešno zaščiti. Ko se pa npr. UVA žarkom pretirano izpostavljamo, ta naš naravni ščit popusti. Rezultat so prezgodnji znaki staranja kože.

Popolna postava | Avtor: Popolna postava Popolna postava
Dejavnik št. 3 – kajenje

Vsi vemo, kako nevarno je kajenje. V naše telo zavedno vnašamo kancerogene snovi, ki dobesedno uničijo naše zdravje in videz. Kajenje preverjeno postara naš videz.

Podočnjaki, gube ob ustnicah in očeh, povešana lica, podbradek …

Te negativne posledice kajenja, ki se jih mnogi v mlajših letih ne zavedajo, se hitro prikažejo skozi leta kajenja in razjezijo mnoge kadilce.

Za mnoge negativne posledice kajenja strokovnjaki krivijo nikotin, ki poslabša pretok krvi v telesu in posledično oskrbo naših celic s snovmi, ki so ključne za hitro regeneracijo in tako tudi upočasni nastajanje svežega kolagena.

Dejavnik št. 4 – uživanje enostavnih sladkorjev

O negativnih učinkih enostavnih sladkorjev na naše telo vemo vedno več. A niso le eden glavnih krivcev za prekomerno težo.

Enostavni sladkorji so tudi pomemben dejavnik v procesu staranja, saj se v našem organizmu "prilepijo" na hranilo, posebej radi na beljakovine, med katerimi je tudi kolagen, in oslabijo njihovo strukturo in delovanje. Ta proces, ki ga imenujemo glikacija, pospešuje proces staranja, posledice pa so prezgodnji izraziti znaki staranja.

Seveda pa enostavne sladkorje težko popolnoma izločimo iz našega jedilnika, saj se vsak od nas kdaj rad tudi posladka. Pomembno pa je, da vnos enostavnih sladkorjev omejimo.

Zato strokovnjaki priporočajo, da se izogibamo oz. omejimo uživanje nekaterih živil med katerimi so tudi:

  • kruh,
  • čips,
  • pica,
  • testenine,
  • sirupi (javorjev, koruzni ...),
  • sladkarije,
  • sladke, gazirane pijače,
  • različna peciva in
  • hitra prehrana.

Popolna postava | Avtor: Popolna postava Popolna postava

Dejavnik št. 5 – pomanjkanje ključnih aminokislin

V uvodu smo že izpostavili pomembno vlogo aminokislin pri sintezi kolagena. Prav aminokislin pa dandanes v naših telesih kronično primanjkuje.

Zato je najbolj pomemben dejavnik za upočasnitev staranja vnos hranil, ki vsebujejo tiste aminokisline, ki so najbolj pomembne za nastajanje kolagena.

Pazite na vnos živil, kot so

  • losos,
  • pusta govedina,
  • piščančje meso in
  • jajca,

ki bodo v telo vnesle večje količine naslednjih aminokislin, ki so pomembne pri sintezi kolagena:

  • prolin,
  • glicin,
  • glutamin in
  • arginin.

Uravnotežena prehrana, ki je tako pomembna za zdravo življenje in tudi v boju proti prezgodnjim znakom staranja, pa nas v sodobnem življenjskem slogu pogosto postavi pred izziv, saj nam vsem primanjkuje časa za pripravo raznolikih in zdravih obrokov.

Težava je tudi v samih živilih oz. sestavinah obrokov, saj zaradi masovne produkcije in okoljskih sprememb, kakovost hrane strmo pada. Zaradi odsotnosti hranil v živilih pa tudi ob uravnoteženi prehrani hitro pride do kolagenskega primanjkljaja.

Kako torej napovemo boj pomanjkanju kolagena. Kot prvo, kot prej omenjeno, omejimo vnos enostavnih sladkorjev in se odpovemo alkoholnim pijačam in kajenju. Ko smo na soncu se primerno zaščitimo in poskrbimo za raznolik in uravnotežen jedilnik.

Drugi korak pa je, da izkoristimo vse potenciale, ki jih nam ponuja sodobna prehrambna industrija in neposredno napolnimo svoje zaloge kolagena.

Hidroliziran kolagen v prahu

Popolna postava | Avtor: Popolna postava Popolna postava
Kolagenski primanjkljaj lahko namreč omilimo z rednim uživanjem hidroliziranega kolagena v prahu, ki velja za najbolj učinkovito rešitev. Kolagen se tako izredno hitro absorbira in našemu telesu pomaga nadomestiti prazne zaloge te izredno pomembne beljakovine.

Strokovnjaki ugotavljajo, da redno uživanje kolagena prinaša vrhunske rezultate. Hitro pa bo postala ta navada, uživanje prehranskega dopolnila, del vsakdana, ki posamezniku ne vzame niti 30 sekund dnevno.

Neverjetni rezultati rednega uživanja so:

  • napeta in sijoča koža,
  • gosti lasje,
  • zdravi sklepi,
  • močni nohti in
  • pozitiven vpliv na delež mišične mase.

Vse to ne bo le dvignilo kakovost življenja, ampak tudi posameznikovo samozavest in samopodobo.

Želite izvedeti več o priročni rešitve ob pomanjkanju kolagena in prezgodnjih znakih staranja? Potem preberite še ostale informacije in dejstva, ki so dokaz, da se moramo nujno izogniti kolagenskemu primanjkljaju.

https://www.popolnapostava.com/kolagen/