Uporabno
232 ogledov

Kolesarji krivi za 60 odstotkov nesreč. Jim vseeno pripada odškodnina?

Poravnava.si Poravnava.si
Strokovnjaki poraVnave pravijo, da lahko!

Že dejstvo, da je v času sezone skoraj nemogoče kupiti kolo, kaže na priljubljenost kolesarjenja. Res je, kolesarjev je čedalje več, logična posledica pa je tudi čedalje večje število nesreč. Zadnja dostopna statistika odkriva podatek, da so v približno 60 odstotkih za povzročitev prometne nesreče odgovorni kolesarji. Ali ste vedeli, da se je 69 odstotkov teh nesreč zgodi ob stiku z motornimi vozili? Še eno vprašanje: veste, da vozniki motornih vozil nosijo objektivno odgovornost? Kolesarjem, tudi če so povzročili nesrečo zato pripada odškodnina. Skozi proces pridobivanja primerne odškodnine jih vodijo strokovnjaki podjetja poraVnava.si, ki se s podobnimi primeri srečujejo že 20 let.

V obdobju enega leta je Policija obravnavala preko 1400 prometnih nesreč v katerih so bili udeleženi kolesarji. V teh številnih nesrečah je 200 posameznikov utrpelo težje telesne poškodbe. V lanskem letu so zabeležili 10 smrtnih žrtev. Do začetka junija pa so v letošnjem letu življenje izgubili štirje kolesarji.

Poravnava.si | Avtor: Poravnava.si Poravnava.si

Kolesarji krivi za 60 odstotkov nesreč

Pogosto vozniki avtomobilov bentijo nad 'flegmatičnostjo' nekaterih kolesarjev. Ne gledajo 'levo-desno', iz kolesarske steze prehajajo na cestišče in na pločnike. Prisvajajo si prednost, vozijo vštric z ostalimi kolesarji, zasedajo pol cestišča ipd. To je zgolj nekaj situacij s katerimi se srečujemo med kolesarsko sezono. Seveda niso vsi kolesarji isti, da ne bo pomote.

A zopet se vračamo k statistiki, ta potrjuje opažanja. V približno 60 odstotkih so za povzročitev prometne nesreče krivi kolesarji. Tretjina povzročiteljev nesreče ni nosila zaščitne čelade.

Do nesreč je v 69 odstotkih prišlo zaradi trka z motornimi vozili. 

Poravnava.si | Avtor: Poravnava.si Poravnava.si

Soudeležba v prometnih nesrečah s smrtjo kolesarja
Vir: Javna agencija za varnost prometa, Pregled stanja varnosti

Kolesarji so v največjih primerih nesrečo povzročili zaradi izsiljene prednosti, sledi neprilagojena hitrost. Vzrok za nesreče pa je tudi nepravilna smer vožnje kolesarjev.

Poravnava.si | Avtor: Poravnava.si Poravnava.si

Kršitve kolesarjev
Vir: Javna agencija za varnost prometa, Pregled stanja varnosti

Kolesarji do odškodnine upravičeni tudi, če nosijo krivdo

Kot smo že omenili, se je večina nesreč kolesarjev zgodila ob stiku z motornim vozilom.

V slovenski sodni praksi se motorno vozilo v razmerju do kolesarja (ali pešca) šteje za nevarno stvar. Lastnik nevarne stvari pa odgovarja za škodo ne glede na to katera stran nosi krivdo, torej gre za objektivno odgovornost.

Pravni strokovnjaki iz podjetja poraVnava.si so se tekom 20-letnih izkušenj srečevali s številnimi primeri, kjer je naš pravni sistem priznal odškodnino povzročiteljem, ki so hkrati tudi oškodovanci.


Kolesarji! Ste se poškodovali v prometni nesreči? Obrnite se na poraVnavine strokovnjake

Strokovnjaki poraVnave pojasnjujejo, da je za škodo ki jo je utrpel kolesar (ali pešec) odgovoren voznik motornega vozila. Sredstva pa se črpajo iz police, kjer ima voznik motorja sklenjeno avtomobilsko zavarovanje.

Res je, voznik ti. nevarne stvari, torej motornega vozila nosi objektivno odgovornost. A ta v primeru nesreče ni vedno 100-odstotna. V primeru nepravilnega ravnanja se soodgovornost pripiše tudi kolesarju, zato ne malokrat kolesarju pripišejo tudi soprispevek. Višina soprispevka kolesarja je odvisna od teže kolesarjeve kršitve in od morebitnih kršitev voznika motornega vozila.

Če je za nezgodo izključno krivo ravnanje kolesarja, voznik motornega vozila kljub vsemu ni odgovoren, če ta ne predstavlja povečane nevarnosti na nastanek nezgode.

Kot je v nekaterih primerih zapleten postopek dokazovanja krivde za nesrečo, je še toliko bolj zapleten postopek pridobivanja odškodnine. PoraVnavini pravniki svetujejo vsem udeležencem v prometnih nesrečah, da se obrnejo na njihovo brezplačno številko 080 13 14. V kolikor ste povzročili prometno nesrečo, ali bili na kakršenkoli način udeleženi v nezgodi, ne odlašajte in poiščite pomoč poraVnavinih odškodninskih pravnikov in si zagotovite primerno denarno odškodnino. Za podrobnejše informacije se lahko obrnete tudi na spletno stran poraVnava.si.