Uporabno
1299 ogledov

Koliko v povprečju Slovenci zapravimo za božič?

Unsplash
December je mesec, ko na široko odpremo denarnice. V tem času pišemo vse daljše sezname, številke na računih iz trgovin pa so vse višje. In ker se božič hitro približuje, čas za nakupovanje daril pa se nemilostljivo izteka, imamo za vas nekaj idej, kako razveseliti svoje najbližje.

Katera so najpogostejša darila za božič?

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije  (SURS) se v prednovoletnem času drastično poveča prodaja elektronskih in gospodinjskih aparatov. Slovenci čedalje večkrat posežemo po kozmetiki in oblačilih, prav tako pa so daljši tudi spiski za živila. V zadnjih nekaj letih se je povečala prodaja blaga prek interneta in po pošti. To se kaže pri povečanem uvozu izdelkov, ki so kvalificirani za darila. Podatki o uvozu namreč kažejo, da so v Sloveniji še vedno najbolj priljubljena klasična darila.

 | Avtor: Unsplash Unsplash

SURS je v letih 2018 in 2019 zabeležil, da se je v prednovoletnem času vrednostno najbolj povečal uvoz igrač. V zadnjih štirih mesecih leta 2018 je Slovenija uvozila kar 55 milijonov EUR igrač, kar pomeni 39,8 % letne vrednosti uvoza igrač. Številke so poskočile tudi leta 2019, saj smo zabeležili kar 75,1 milijona EUR letnega uvoza igrač.  Še posebej velik porast številk smo lahko spremljali na oddelku za razvajanje brbončic, saj smo za čokoladne bombone leta 2018 odšteli vrtoglavih 24,5 milijona EUR, kar pomeni 48,3 % letnega uvoza. Leta 2019 pa smo zabeležili 25,2 milijona EUR, kar pomeni 47,7 % letne vrednosti.  

 | Avtor: Unsplash Unsplash

December velja za najdružabnejši mesec v letu. V prazničnih in predprazničnih dnevih se radi razvajamo z obiski takšnih in drugačnih gostinskih obratov. Decembra 2018 smo po podatkih Sursa za hrano in pijačo porabili kar 9,5 % več denarja kot povprečno v celotnem letu. Precej popularen je tudi izlet v praznično okrašena mesta, kjer vsako leto povsem nevede zapravimo kar nekaj cekinov. Številke domačih turistov v Ljubljani so za december 2018 za kar 50,0 % višje od mesečnega povprečja v tem letu, leta 2019 so se številke povzpele na 66,9 %.

V iskanju popolnega darila

Statistika kaže, da Slovenci radi zapravljamo. Pa vendar se kljub temu vsako leto vedno znova znajdemo v eni in isti zagati, kaj sploh kupiti. Da bo december vesel tudi za vas, smo poiskali nekaj izvirnih idej kako razveseliti vaše najbližje. 

Podarite doživetje in ustvarite nepozabne spomine

Za gurmane in turistične navdušence je izlet prava izbira za božično darilo. Romantična večerja ali pa čarobni oddih nekje daleč od mestenga vrveža in vsakodnevnih skrbi je nedvomno zadetek v polno. Izleti so primerno darilo za vsakogar. Športnim navdušencem lahko nasmeh na obraz pričarate bodisi z darilnim bonom za športna doživetja ali pa s kakšno nepogrešljivo športno opremo, kot so dereze ali čelada. Če pa ste morda že seznanjeni, kam se bo vaš obdarovanec odpravil, ga lahko razveselite z vodičem ali dobro popotniško knjigo.

 | Avtor: Unsplash Unsplash

Darila za nežnejši spol so hočeš nočeš pravi trn v peti. Le s čim ji pričarati nasmeh na obraz? S kakovostno lepotno nego ali lepotnimi tretmaji, vendar. Svoji boljši polovici privoščite vikend v wellness centru, kjer jo bodo razvajali z masažami, lepotnimi negami in podobnimi antistresnimi metodami. Vi pa poskrbite le še za eno stvar –  za dobro večerjo.

 | Avtor: Unsplash Unsplash

Ob dobri hrani in kozarcu vina boste zagotovo vsi našli skupen jezik. Raziskovanje okusov, miza za dva in žlahtna kapljica kar kričijo po popolnem darilu. Čas je nedvomno najlepše darilo, ki ga lahko podarimo našim najbližjim. Ta je z obloženim krožnikom še toliko bolj prijeten. 

 | Avtor: Unsplash Unsplash

Izdelajte svoja darila

Najlepša darila so tista, ki prihajajo iz srca. Pomislite, s čim se radi ukvarjate v prostem času. Mogoče ste zelo dobri v peki slaščic, znate skuhati fenomenalno večerjo ali pa zvečer radi kaj naštrikate. Zakaj potemtakem ne uporabite svojega talenta in letos darila ne napravite kar sami? Tako boste obdarovancu pokazali, da ga imate zares radi, za piko na i pa se boste izognili gneči v trgovinah in nakupovalnih centrih. Glede na to, da so prazniki pred vrati in da se bodo obiski kmalu začeli vrstiti, priporočamo, da se izdelovanja lotite čim prej. Dobro premislite, česa bi se vaš obdarovanec razveselil. So to mogoče naštrikane nogavice ali šal, krožnik božičnih piškotov ali pa album s skupnimi fotografijami?

 | Avtor: Unsplash Unsplash

Podarite darilni bon

Če vam razmišljanje o popolnem darilu ne da spati in če dvomite, ali boste sploh uspeli izbrali popolno darilo, so za vas prava rešitev darilni boni. Čemu kupovati draga darila ali drobnarije, za katere sploh niste prepričani, če se bodo obdarovancu dopadli? Darilni bon je za mnoge res dokaj neosebno darilo, a to še ne pomeni, da ni uporabno. Mnogi imajo zelo specifičen okus in pri nakupovanju zase radi vzamejo vajeti v svoje roke. Prav to jim omogočajo darilni boni. 

Če boste komu podarili denarnico, naj ta nikar ne bo prazna. To je namreč slabo znamenje, da bo vselej tako. Zraven ji priložite še kakšen bankovec ali darilni bon. 

Pred nakupom preverite čas veljavnosti bona ali kartice ter preberite morebitne omejitve uporabe. O tem obvestite tudi obdarovanca, da kasneje ne bi prišlo do kakšnih nevšečnosti. Pri darilnih bonih praviloma velja, da je treba porabiti celotno vrednost naenkrat, saj se neizkoriščenega denarja navadno ne vrača. Svetujemo, da potemtakem podarite več bonov z manjšo vrednostjo.

 | Avtor: Unsplash Unsplash

Xiaomi 11 za celo družino

Za nami je dolgo in naporno leto. Ponovno smo bili primorani obstati za računalniškimi in telefonskimi napravami. Ker ne vemo, s čim nam bo postreglo prihodnje leto, si velja zagotoviti sodoben in kakovosten telefon. Nakup elektronskih naprav je resda zelo intimna zadeva, pa vendar s telefoni iz družine Xiaomi 11 ne morete zgrešiti.

Nove naprave in vrhunske zmogljivosti telefonov Xiaomi 11 so popolno božično darilo. Gre za prve Xiaomijeve pametne telefone, ki imajo vgrajeno tehnologijo Xiaomi HyperCharge s kar 120 W. Vodilna tehnologija omogoča kar 100-odstotno napolnjenost v skromnih 17 minutah. Ne le, da so telefoni iz družine Xiaomi 11 izjemno zmogljivi, imajo tudi presenetljivo trpežno trojno kamero, nastavljeno s širokim kotom 108 MP, dvakratni telemakro in 120 stopinjski ultra širokokotni objektiv. Za piko na i jih odlikujejo impresivne zmogljivosti računalniške filmografije z načini AI Cinema z zgolj enim klikom, snemanje 8K in HDR10+, ki uporabnikom omogoča snemanje posnetkov z isto pametno tehnologijo ISO, ki jo lahko najdemo v digitalnih fotoaparatih.

Pametni telefoni iz družine Xiaomi 11 omogočajo, da je koncept Cinemagic na voljo vsem. Vsebujejo trojno kamero z visoko ločljivostjo, skupaj z naborom orodij, ki jih poganja AI. Ne glede na to, ali snemate ali urejate vaše kreacije, vas telefon Xiaomi 11, zahvaljujoč energetsko učinkovitemu naboru čipov MediaTek Dimensity 1200-ultra, bateriji 5000 mAh in 67 W žičnem polnjenju lahko spremlja na vsakem koraku.

Prava kinematografska ultra zmogljiva naprava pa ne bi bila popolna brez osupljivega in izjemno odzivnega zaslona. Ta prikazuje več kot milijardo barv ob največji 1000-nitni svetlosti in ponuja do kar 480 Hz frekvence vzorčenja na dotik ter je zaščitena z najmočnejšim steklom Corning® Gorilla® doslej.

Xiaomi 11T Pro in Xiaomi 11T sta na voljo v treh barvah s posebnim nanosom – meteorno siva, mesečevo bela in nebesno modra. Hkrati tanek in izjemno lahek Xiaomi Lite 5G NE je popolna izbira za uporabnike, ki iščejo vrhunski elegantni pametni telefon z izjemno inovativnimi funkcijami za ustvarjalnost. 

Morda se telefon kot božično darilo sliši nekoliko nenavadno, pa temu ni več tako. Dandanes so tovrstne elektronske naprave postale nujno zlo, ki jih moramo imeti vedno v žepu, če želimo ostati v koraku s časom. Xiaomi telefon je primeren za vse generacije, tako za najmlajše kot tudi za tiste nekoliko bolj izkušene.