Uporabno
178 ogledov

Kolonjska voda je leta 2009 praznovala 300 let

kolonjska voda Atelier Rebul
Lahkotna kolonjska voda za sveže razpoloženje, za obisk kina, restavracije ali druženje. Razvajajte se tudi vi in osvežite svoj dan z opojno stekleničko.

Esence dišečih rastlin ljudje s pridom uporabljajo že tisočletja. Spoznali so, da blagodejno delujejo na telesne in duševne težave, da spreminjajo naše razpoloženje in čute ter celo razkužijo telo in prostor.

Cela paleta dišav se že dolgo uporablja tako za moško kot žensko kozmetiko. Vedno enako priljubljena, lahkotno sveža spremljevalka za dišeče poletno jutro ali večerni sprehod, za sestanek v pisarni ali kosilo s prijatelji, za obisk kinopredstave ali športne tekme. To je naša stara znanka, kolonjska voda.

Originalna kolonjska voda, znana tudi pod francoskim imenom Eau de Cologne, je geografsko zaščitena in patentirana dišava, ki je ime dobila po nemškem mestu Köln. Izvira iz 18. stoletja, ko je italijanski parfumar, Johann Maria Farina, ustanovil danes najstarejšo parfumerijo na svetu. Leta 1709 je iz olj limone, pomaranče, bergamotke, mandarine, limete, cedre, grenivke in drugih zelišč ustvaril čudežno vodo, ki jo je v čast mestu Köln poimenoval Eau de Cologne, predstavil pa jo je kot čarobno dišavo za zunanjo in notranjo uporabo. Zaslovel je kot izumitelj "kolonjske vode", ki se še vedno proizvaja po originalni, bolj ali manj nespremenjeni recepturi, danes pa jo ustvarja že 8. generacija Farinov. Originalni recept je v vseh teh stoletjih ostal skrbno varovana skrivnost.

Leta 2009 je originalna kolonjska voda, Eau de Cologne, praznovala svoj 300. rojstni dan in še vedno navdušuje in odišavlja ljudi po vsem svetu.

Kaj je kolonjska voda

Kolonjska voda se uporablja za odišavljanje telesa, oblačil in drugih predmetov v naši bližini. Od parfumov se razlikuje predvsem po tem, da je njen vonj bolj svež in lahkoten, saj vsebuje le med 3 in 5 odstotkov parfumskih esenc, ki jih namešajo v 70% alkohol. Zaradi nižje koncentracije arom je to idealna, manj težka dišava za vsakdanje priložnosti. Kolonjska voda je torej dišava, ki ima nizek odstotek arom in je zaradi nižje koncentracije dišavnih sestavin ne moremo uporabiti v prevelikih, vsiljivih odmerkih, lahko pa z njo prijetno osvežimo telo, lase in oblačila. Vonj po nekaj urah oslabi, zato ga lahko čez dan večkrat obnovimo.

kolonjska voda | Avtor: Atelier Rebul Atelier Rebul

V zadnjih desetletjih so vse bolj priljubljene tudi dišave za moške, vodice po britju, toaletne vode in moški parfumi. Kolonjska voda ali moški parfumi, za razliko od brivskega losiona, ne vsebujejo sestavin za nego kože, ki po britju negujejo kožo in zapirajo kožne pore. Tako kot parfum ali toaletna voda, se tudi kolonjska voda nanese na pulzne točke v vratu, zapestju ali na pregibe v komolcih in prav na enak način se uporabljajo tudi moški parfumi.

Legendarna 4711

Najbolj prepoznavna kolonjska voda v Nemčiji nosi ime 4711, ki ga je dobila po takratni hišni številki podjetja Muelhens GmbH&Co na Glockengasse št. 4711. Vsak dan točno opoldne se na vrhu te stavbe še danes oglasijo zvonovi, ena izmed številnih turističnih atrakcij mesta Köln. Slavna 4711 je precej mlajša naslednica Farinove Eau de Cologne, saj se je na tržišču pojavila leta 1792. Recept zanjo je sestavil kartuzijanski menih in ga za poročno darilo podaril mladima zakoncema ter jima tako spremenil tok življenja. Postavil je temeljni kamen za svetovno uspešnico, ki jo spremljamo še danes, v malodane isti sestavi in na daleč prepoznavni embalaži z rdečim tulipanom.

Večina današnjih najkvalitetnejših in najbolj prodajanih kolonjskih vod se še vedno izdeluje po prvotnih receptih. Tudi osnova so še vedno arome pomaranče, bergamota, limone, vrtnice, rožmarina in drugih omamnih esenc.

Ženski ali moški parfumi?

kolonjska voda | Avtor: Atelier Rebul Atelier Rebul

Razdelitev parfumov in dišav po spolu, torej specializirani ženski in moški parfumi, so se pojavili šele s sodobnimi marketinškimi pristopi v 20. stoletju.

Kolonjsko vodo so v začetku 18. stoletja mojstri parfumov mešali po željah svoji strank, menda predvsem zato, da so prekrili neprijeten telesni vonj in so z njimi nadomestiti pomanjkanje kopeli in higiene. Dišavne esence so veljale tudi kot učinkovito razkužilo in celo zdravilo. Ženski in moški parfumi so bili v tistih časih dragoceno blago. Tako dragoceno, da si jih manj premožni niso mogli privoščiti. Ženski in moški parfumi so bili zato sprva nemenjeni zgolj bogatim elitam in predstavnikom modre krvi, enake dišave pa so uporabljali moški in ženske, preden so se z marketinškimi pristopi začeli mešati izključno ženski in moški parfumi.

S kolonjsko vodo so se dišavile tudi nekatere znane zgodovinske osebnosti. Napoleon Bonaparte naj bi vsak dan porabil kar celo stekleničko. Redna uporabnika sta bila tudi kraljica Viktorija in grof Metternich, mnogo let kasneje pa ameriški predsednik Bill Clinton in pokojna princesa Diana. Ženski in moški parfumi so dandanes vse bolj priljubljeni in izbiramo lahko med neštetimi vonji, različnimi intenzitetami ter med paleto prav posebnih dišav za prav posebne priložnosti, tako formalne kot prostočasne aktivnosti.

Omamno s tradicijo iz Istanbula

Če ste ljubitelj dišav, pa naj bodo to moški parfumi ali kolonjska voda, se razvajajte samo z najbolj kvalitetnimi izdelki. Verjetno niste vedeli, da se v Peri, danes eni od najpomembnejših četrti v Istanbulu, že od srednjega veka srečujejo kultura, umetnost, moda, gracioznost, vzhod in zahod. Prav tu se je leta 1895 začela zgodba Atelier Rebul z ustvarjanjem dišečih izdelkov iz naravnih in tradicionalnih sestavin.

Sivko je sprva na svojem vrtu obiral kar gospod Reboul sam, tik pred sončnim vzhodom, saj je takrat nabrana ohranila svoje najboljše sestavine, ki so potrebne za destilacijo in izdelavo vrhunske kolonjske vode iz sivke. Takšen postopek nabiranja se uporablja še danes, le da najkvalitetnejša sivka prihaja iz Francije, mesta Grasse.

V njihovih številnih omamno dišečih in čudovito oblikovanih trgovinicah po vsej Evropi se boste počutili, kot da ste na sprehodu skozi bazar začimb, kjer se prepletajo različne vonjave in vas popeljejo skozi skrivnostne ulice nad Bosporjem. Paradna dišava gospoda Rebula je bila izdelana iz sivke, danes pa lahko izbirate med neštetimi čudovitimi kombinacijami vonjav. Najnovejše in bolj tradicionalne kolekcije arom vas bodo razvajale s čudovitim vonjem cimeta, žafrana ali klinčkov, vijolice, jasmina ali črne orhideje. Ne pozabite povonjati vanilijo, jantar, mošus, cedro, pačuli in sandalovino. Uživali boste.

Obiščite jih, vzemite si dovolj časa zase in za svoje čute in za vaše popolno doživetje.