Uporabno
189 ogledov

˝Končno smo prišli do spoznanja, kako pomembno je biti in ostati zdrav.˝

Lifeclass LifeClass
Iztok Altbauer, direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč o globalnih trendih na področju termalne in wellness ponudbe.

Pogovarjala se je: Lana Švab, LifeClass Hotels & Spa Portorož 

1. Kakšno je vaše mnenje glede trendov na področju termalne in wellness ponudbe, značilnih za pokoronsko obdobje? 

Osebno mislim, da je to obdobje prineslo novo spoznanje, kako pomembno je biti zdrav ter poskrbeti za preventivo. Vezano na različne zaplete, ki jih lahko prinese okužba z virusom Covid-19 smo v vseh slovenskih naravnih zdraviliščih implementirali Covid-programe. V tem vidim izjemno priložnost za vsa zdravilišča, najbolj pa tista na Obali. Morska voda ter inhalacije v povezavi z njo, pramorje, zdravilna klima, bogata z negativnimi ioni in drugi naravni dejavniki, ki so tukaj od nekdaj prisotni, pospešujejo procese okrevanja ter pomagajo pri najrazličnejših boleznih dihal.

Tudi krepitev imunskega sistema v preventivne ter kurativne namene je izrednega pomena. Opažamo, da je trend implementacije programov krepitve imunskega sistema, hkrati pa okrevanja in rehabilitacije v svetu v porastu. Zanje se odločajo tudi številna druga zdravilišča, člani Evropskega združenja termalnih kopališč, o tej temi pa bomo spregovorili tudi na septembrski konferenci članov združenja. Sam ocenjujem, da nam bodo odlične mednarodne povezave pomagale pri promociji novih velneških programov, ki so povsem v skladu z globalnimi trendi. 

Lifeclass | Avtor: LifeClass LifeClass

2. Pred kratkim ste v Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč obeležili vsakoletni svetovni dan kopanja. Kako ste ga obeležili? 

V skupnosti smo se že kar nekaj časa pripravljali na ta izjemen dan v sodelovanju s Svetovnim velneškim inštitutom (Global Wellness Institute) in pri tem nagovorili vse naše člane, da se aktivno pridružijo iniciativi. Zelo sem vesel, da ste se v Termah Portorož odzvali na tako avtentičen način in uprizorili namakanje v zdravilni vodi, kot je to potekalo nekdaj. Spominja me na več kot stoletno tradicijo zdravljenja v Portorožu. Svetovni iniciativi so se pridružili tudi v Termah Olimia, z zelo izvirno idejo, izvajanjem tibetanske glasbe v vodi s pomočjo selfness inštruktorja. Vsekakor smo skupaj naredili nekaj, kar ni vsakdanje. 

3. Kako ste se počutili na nedavnem obisku v Termah Portorož, najjužnejšem slovenskem naravnem zdravilišču.  

Počutil sem se prijetno. Med namakanjem v zdravilni vodi in ob tem vetrcu se človek pač odlično počuti. Vreme, ekipa, a je sploh lahko še bolje?