Uporabno
84 ogledov

Korenčkova juha s pečeno čičeriko

korenčkova juha s pečeno čičeriko Unsplash
Odlična jed, ki polepša sive dni.
Čas priprave: 15 min
Čas kuhanja: 1h
Skupni čas: 1h 15 min
Količina: 4 osebe

Sestavine

  • Pražena čičerika
  • 1 pločevinka čičerike
  • 1 žlic. olivnega olja
  • sol po okusu
  • 1 ščepec dimljene paprike
  • Korenčkova juha
  • 900 g korenja
  • 2 žlic. olivnega olja
  • sol in poper po okusu
  • 1 žličk. mešanice začimb za curry
  • 1 žličk. kumina
  • 1/2 žličk. kurkume
  • 1/2 žličk. svežega naribanega ingverja
  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • 1 l vode ali zelenjavne jušne osnove

Navodila

  1. Pečico segrejemo na 200°C.
  2. Korenje olupimo in narežemo na 3 cm velike kose. Polovico olja prelijemo čez korenje in ga potresemo s soljo. Razporedimo ga po pekaču in v ogreti pečici pečemo približno 30 minut.
  3. Čičeriko speremo in dobro osušimo s kuhinjskimi brisačami.
  4. Čičeriko osolimo po okusu in prelijemo z žlico olivnega olja. Nato jo razporedimo po pekaču, tako, da ima dovolj prostora, da se zapeče.
  5. Ko se korenje peče že kakih 20, 25 minut, v posodi začnemo na olju pražiti čebulo. Čebulo počasi pražimo dobrih 5 minut, dokler ne postekleni.
  6. Dodamo začimbe in strt česen ter vse skupaj še malo popražimo. Dodamo pečeno korenje in vodo oziroma zelenjavno juho. Zavremo, nato znižamo temperaturo in kuhamo še 30 minut.
  7. Čičeriko pečemo 20-30 minut medtem, ko se kuha korenčkova juha. Ko je pečena, ji dodamo še ščep dimljene paprike ali kake druge začimbe po želji.
  8. Z ročnim mešalnikom kuhano korenčkovo juho dobro spasiramo.
  9. Juho razdelimo na štiri krožnike ali skledice za juho. Okrasimo s pečeno čičeriko, po želji pa lahko dodamo še žlico smetane, kokosovega ali navadnega grškega jogurta.