Uporabno
3457 ogledov

Koristni nasveti: kako polagati ploščice

Baumit
1/16
Baumit
Če se tudi vi sami lotevate polaganja keramike, sledite spodnjim nasvetom ...

Baumit | Avtor: Baumit Baumit

Pravi frajer je fleksibilen

Danes morajo mnogi mojstri, tako profesionalni kot tisti domači, obvladati širok spekter obrtniških in gradbenih del. Med njimi je tudi polaganje keramike. Gre za opravilo, ki zahteva natančnost, spretnost in izkušnje.

Manj zahtevnih podvigov se lotimo tudi "navadni" ljudje. Manjši izziv s keramiko smo postavili tudi Filipu, za kakšen večji podvig pa bo potreboval strokovnjaka. Njegova ustvarjalna pot se je začela s HobbyBetonom. 

Kako pravilno polagamo ploščice?

1/16
Baumit


Če se tudi vi kot naš smučarski as sami lotevate polaganja keramike, vam bodo zagotovo prav prišli naslednji nasveti:

  1. Prvi in tudi najpomembnejši korak je priprava podlage. Ta mora biti suha, čista ter ravna. Če ni ravna, jo je treba izravnati. Mojstri največkrat uporabijo izravnalno maso.
  2. Ko je podlaga pripravljena, je čas za ploščice! Pri nakupu velja pravilo, da jih vedno kupimo 10 odstotkov več, kot jih dejansko potrebujemo. Čemu? Med delom se lahko zmotimo, zato rezerva pride še kako prav. Sledi izbira keramičnega lepila, pri čemer so na mestu naslednja vprašanja: Ali bodo ploščice zunaj ali znotraj? Za kakšno vrsto keramike smo se odločili? Bomo pod ploščicami urediti talno gretje? Za zaključek projekta ne smemo pozabiti na nakup fugirne mase!
  3. Čas je, da zavihamo rokave. Delo razdelimo na 2 dela:
  • TLA: Začnemo na sredini sobe. Ploščice razporedimo od sredine v skladu z vzorcem, ki smo si ga zamislili. Ko so nameščene "na suho", zmešamo lepilo. Medtem bodimo pozorni, da ga ne pripravimo preveč, saj se izjemno hitro strdi in potemtakem ni več primerno za uporabo. Ploščice položimo na lepilo ter mednje postavimo distančnike. Tako bodo enakomerno oddaljene druga od druge.
  • STENE: Stenske ploščice navadno polagamo od spodaj navzgor. Če pa imamo določeno višino, kjer želimo, da se nehajo, jo označimo s svinčnikom ter jih začnemo polagati od zgoraj navzdol.

Pri vseh korakih je treba redno pregledovati podlago z vodno tehtnico ali libelo. Po končanem delu si vzamemo 24-urno pavzo, šele nato začnemo fugirati.

Baumit | Avtor: Baumit Baumit

Filip in njegov mozaik


Na končni izdelek vpliva tudi izbira lepila

Baumit je široko poznan in kakovosten proizvajalec gradbenega materiala ter tradicionalno dobrih lepil za keramiko. Med njimi je še posebej popularno lepilo za keramiko Baumacol FlexUni. Tovrstno lepilo je del serije izdelkov, ki so namenjeni polaganju keramike.

Baumit | Avtor: Baumit Baumit


Zavedati se moramo, da je prav pravilna izbira lepila oziroma kakovostno lepilo eden ključnih dejavnikov za dolgotrajen, lep videz kopalnice, terase, hodnika ali drugega prostora, ki ga okrasite s ploščicami. Izbira visokokakovostnega lepila za ploščice je ključnega pomena za doseganje optimalnega rezultata. Baumitova dolgoletna tradicija in izkušnje v segmentu gradbenih lepil se lahko pohvalijo z zadovoljnimi strankami.

Ploščice so vedno v modi – praktično ne poznamo gospodinjstva, v katerem jih ne bi bilo. Še posebej smo jih veseli v poletnih dneh, ko se navdušujemo nad njihovo hladilno vlogo. Hkrati velja dodati, da je keramika enostavna za vzdrževanje. 

Baumit | Avtor: Baumit Baumit