Uporabno
1350 ogledov

Kremna polenta s tolmincem in ragu s klobaso

polenta s tolmincem mercator Mercator
Čas priprave: 45 minut
Št. porcij: 4
Zahtevnost: 2/5

Sestavine

Kremna polenta s tolmincem:

1 skodelica polente

4 skodelice vode

0,5 žličke soli

20 g masla

100 g tolminca

Ragu s klobaso:

2 klobasi za kuhanje

1 žlička timijana

2 čebuli

1 paprika

1 žlička dimljene paprike

1 žlica olja

100 ml suhega rdečega vina

200 ml jušne osnove

400 g paradižnikovih koščkov iz konzerve

sol

poper

Postopek

Kremna polenta s tolmincem:

  1. V lonec zlijemo vodo in frcnemo sol. Postavimo ga nad srednji ogenj.
  2. Ko voda zavre, vanjo z metlico vmešamo polento.
  3. Kuhamo po navodilih z embalaže - 30 minut, vmes pa vsake toliko premešamo.
  4. Ko je kuhana, polento odstavimo in vanjo vmešamo najprej maslo, nato pa še na drobno nariban sir tolminc.

Ragu s klobaso:

  1. Širok lonec ali višjo ponev postavimo nad srednji-visok ogenj in vanjo vlijemo olje.
  2. Klobasi narežemo na enakomerna kolesca, ki jih stresemo v vroče olje in jih med občasnim mešanjem pražimo 3 minute.
  3. Iz lonca začasno poberemo klobaso in jo odložimo na krožnik.
  4. V vročo maščobo stresemo na drobno nasekljano čebulo.
  5. Pražimo, da čebula postekleni, nato dolijemo suho rdeče vino.
  6. Med mešanjem postrgamo zapečene dele z dna posode in kuhamo, dokler vino skoraj popolnoma ne povre.
  7. V posodo vržemo na kocke narezano papriko ter po eno žličko timijana ter dimljene mlete paprike.
  8. Dobro pomešamo, nato vlijemo jušno osnovo in paradižnikove koščke.
  9. Kuhamo 5 minut, nato dodamo pečene kolute klobase.
  10. Kuhamo nadaljnjih 10 minut, oz. dokler se paprika ne zmehča.
  11. Solimo in popramo po okusu.

Postrežba:

  1. Na polento naložimo ragu iz klobase, čez pa nastrgamo sir tolminc.

polenta s tolmincem mercator | Avtor: Mercator Mercator