Uporabno
291 ogledov

Kupujete avtosedež in vas begajo varnostni standardi R44 in R129 i-Size?

Bimbo.si Bimbo.si
Ob nakupu avtosedeža mora biti na prvem mestu varnost in skladnost z Zakoni in Normativi, ki predpisujejo kakšen mora biti otroški avtosedež. Če uporabljate napačen avtosedež lahko s tem ogrozite varnost vašega otroka ali pa tvegate kazen, ki vam jo lahko napiše policija ob kontroli.

Zaradi omenjenih razlogov je nujno, da imate vašega otroka na potovanju vedno v pravilno nameščenem in ustreznem otroškem avtosedežu.

Razlike med standardoma ECE R44/04 in R129 i-Size!

Trenutno sta v Evropi veljavna dva standarda in sicer ECE R44/04 in novejši R129 i-Size, kateri je bil predstavljen leta 2013 z namenom, da dojenčkom in otrokom zagotovi še varnejšo vožnjo v avtu. Standard R129 je uvedel dodatne pogoje tako pri zasnovah avtosedežev, kot tudi pri samih testih. R129 zahteva tudi izboljšano zaščito otroka v področju glave in vratu.

Še vedno pa je varno uporabljati otroške avtosedeže homologirane po standardu ECE R44 vendar je zelo verjetno, da bo standard R44 sčasoma opuščen. Novi avtosedeži večinoma ustrezajo novejšemu standardu R129. Nahajamo se v nekakšnem prehodnem obdobju, ko imate na tržišču na voljo avtosedeže iz obeh skupin. Četudi bo standard ECE R44 ostal v veljavi bo nekoč praktično zmanjkalo avtosedežev iz te skupine.

Toda na mestu je vprašanje kateri otroški avtosedež je najboljši za vas in vašega otroka. Pojasnili vam bomo razlike med njimi, da se boste lažje odločili.

Značilnosti otroških avtosedežev, ki ustrezajo standardu R129 i-Size

V nasprotju od starega standarda avtosedež izbirate glede na višino vašega otroka in ne več glede na težo. Starši bolje poznajo višino svojega otroka in tako je izbira avtosedeža lažja in uporaba varnejša. Otrok pa bo na poti v avtosedežu, ki ustreza njegovi višini.

Otrok se po novem standardu bistveno dlje vozi obrnjen v nasprotno smer vožnje, ki je dokazano varnejša za otroka. V taki smeri se vozi vse do 15 mesecev starosti.

R129 i-Size avtosedeži imajo izboljšano varnost otrok na področju glave in vratu v primeru stranskega trka.  Sestavni del testa avtosedeža je sedaj postal tudi stranski trk, ki se poleg čelnega testa tudi ocenjuje.

Za namestitev avtosedeža morate obvezno uporabiti IsoFix priključke s katerimi avtosedež pritrdite neposredno na šasijo vašega avtomobila. Avtosedež lahko že vsebuje IsoFix priključke ali pa morate uporabiti namensko IsoFix podnožje. Večina avtosedežev ima tudi indikatorje kateri vam potrdijo pravilno montažo avtosedeža v avto. S tem odpade dvom ali je avtosedež pritrjen pravilno ali ne.

Značilnosti otroških avtosedežev, ki ustrezajo standardu ECE R44

Avtosedeži se delijo v skupine glede na težo otroka:

► Skupina 0+ - 0–13 kg

► Skupina I – 9–18 kg

► Skupina II – 15–25 kg

► Skupina III – 22–36 kg

Možne pa so tudi posamezne kombinacije skupin kot npr. I/II/III, kar pomeni, da je avtosedež primeren za otroka teže med 9 in 36 kg.

Avtosedeže, skladne z standardom ECE R44, je mogoče namestiti tako z uporabo IsoFix priključkov kot samo z varnostnimi pasovi avtosedeža. S tem podpirajo širši krog avtomobilov, saj dandanes po cestah še vedno vozi precej avtomobilov brez IsoFix priključkov.

Otrok se v nasprotni smeri vožnje vozi krajši čas, le do devetega meseca starosti.

Otroški avtosedeži skladni s R44 so preizkušeni le na trk od spredaj in zadaj. Bočni trk pri tem standardu se ne testira.

Bimbo.si | Avtor: Bimbo.si Bimbo.si

Kateri avtosedež torej izbrati?

Oba standarda sta varna dokler izberete otroški avtosedež, ki ustreza vašemu otroku in seveda tudi vašemu avtu. Če izbirate po standardu i-Size preverite velikost vašega otroka, če pa vas mika avtosedež iz skupine ECE R44 preverite težo vašega otroka.

Z izbiro ustreznega avtosedeža pridobite:

Mirno vožnjo. Najprej preverite ali imate v avtu v katerem boste uporabljali avtosedež IsoFix priključke. Če jih imate vam priporočamo, da si izberete takega, ki se ga v avto namesti preko Isofix priključkov. V tem primeru avtosedež priključite neposredno na šasijo vašega avta, kar pomeni še večjo varnost predvsem pa največ udobja med vožnjo za vašega otroka. IsoFix avtosedeži so med vožnjo stabilni in mirni. Tu še lahko izbirate v obeh skupinah ECE R44 in R-129 i-Size

V nadaljevanju pa so prednosti izključno avtosedežev iz skupine i-Size:

Večjo varnost. Če vaš avto ima IsoFix priključke vam nadalje priporočamo, da takoj preskočite skupino ECE R44 in izberete avtosedež i-Size. Vsi avtosedeži i-Size nudijo bistveno boljšo zaščito ob stranskih trkih kot avtosedeži certificirani po starem standardu. Ker ne moremo vplivati na morebitne trke je to že dovolj velik moment za izbiro.

Večjo prilagodljivost. Najnovejši avtosedeži so bistveno bolj prilagodljivi kot so starejši. Otrokovemu telesu se poleg višine avtosedež prilagaja tudi v širino. Vožnja otroka je tako v vseh obdobjih bolj udobna in varna.

Večje udobje za starše. Z razmahom avtosedežev skupine i-Size so morali proizvajalci popolnoma na novo zasnovati svoje izdelke. Na plan so zato prišle še dodatne uporabne lastnosti. Med drugim 360 ° vrtljivost. Ta je sicer pomembna za samo varnost otroka, saj mora biti otrok po i-Size standardu do 15 meseca starosti med vožnjo obrnjen nazaj, istočasno pa prinaša dobrodošlo prednost staršem. Med vstavljanjem otroka namreč ni več potrebe po stiskanju med sedeži. Avtosedež enostavno obrnete in vstavite ali vzamete otroka iz avtosedeža. Praktično in bistveno lažje.

Mi vam vsekakor priporočamo izbiro otroškega avtosedeža, ki je bil certificiran po standardu R129 i-Size. Dobili boste večjo varnost za vašega otroka, kar je največjega pomena, a obenem tudi bombončke za vas, kot so lažja dostopnost, indikatorji namestitve …