Uporabno
1777 ogledov

Kurenti kličejo!

Letos na Ptuju poteka že 60. tradicionalno Kurentovanje. Se ga boste udeležili tudi vi?

Na svečnico, 2. februarja, ob polnoči na Ptuju otvorijo 5. letni čas. Do pepelnice nato kraljujejo kurenti, "demoni", ki odganjajo vse slabo in s svojimi zvonci vabijo pomlad.

Kurentovanje na Ptuju in v okolici je že pravi svetovni fenomen. UNESCO ga je umestil na seznam nesnovne kulturne dediščine, redno pa se tudi pojavlja na seznamih najboljših karnevalov v tujih medijih. V času Kurentovanja se vrstijo številne povorke, koncerti, plesi v maskah, razstave in mnogo drugega. Skratka, Kurentovanje na Ptuju je dogodek za celo družino, ki ga res ne smete zamuditi.

Na Ptuju se je zbralo 28 skupin oziroma 650 posameznih kurentov. (Foto: Mediaspe | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Kako do Ptuja

Ne glede na to ali greste na Kurentovanje z družino ali s prijatelji, je skupno potovanje z vlakom odlična izbira. Usedite se na svoj sedež in uživajte v razgledu na slovensko pokrajino, ne da bi vam bilo treba pri tem skrbeti za promet ali iskanje primernega parkirišča na prizorišču.

Popeljite svoje otroke na dogodivščino

Za otroke je vožnja z vlakom pravo doživetje. Pot izkoristite, da skupaj opazujete okolico, igrate družabne igrice in uživate v skupnem času. Nato pa se skupaj poveselite na Ptuju v družbi kurentov in ostalih mask.

Varna zabava za vašo družbo

Tudi tistim, ki odhodu zime radi nazdravite s kakim kozarčkom rujnega, bo vožnja z vlakom nadvse odgovarjala. Ptuj bo v času Kurentovanja prizorišče mnogih zabav in dogodkov, ki vam bodo omogočali, da s prijatelji tudi dobro »zažurate« - v tem primeru se izognite potovanju z avtom in ne ogrožajte svojih življenj in življenj drugih udeležencev v prometu in raje sedite na vlak. Tako lahko zabavo začnete že na poti na Ptuj ter nadaljujete še na poti domov.

Okolju prijazno potovanje

Slovenske železnice | Avtor: Slovenske železnice Slovenske železnice

Vlaki proizvedejo 80 odstotkov manj izpustov kot avtomobili in le 3 odstotki vseh izpustov toplogrednih plinov prihajajo s strani železniškega transporta. Zato je odločitev za potovanje z vlakom tudi okolju bolj prijazna.

Slovenske železnice omogočajo potovanje do Ptuja vsak dan, iz Ljubljane in Maribora na Ptuj vozijo redni vlaki od jutra do večera tako čez teden kot čez vikend. Prav tako ponujajo več oblik znižanih vozovnic za otroke, mlade, skupine in starejše potnike.

Ugodne ponudbe za potovanja z vlakom za vse starosti

Ob vikendih si lahko upokojenci in starejši od 60 let potovanje privoščite za kar 50 odstotkov ceneje, malo manj popusta, 30 odstotkov, imate s ponudbo Turist Vikend. Mladi od 12. do 26. leta lahko izkoristite popust do 30 odstotkov, otroci do 12. leta pa kar za 50 odstotkov. Če se odpravljate Kurentovat z družino lahko karte za starejše od 12 let kupite s 40 odstotnim popustom, za otroke do 12. leta starosti pa so vozovnice brezplačne. Potujete z družbo? Odlično! Če se vas zbere več kot 6, vsak izmed vas dobi 30 odstotni popust.

Uživajte v karnevalskem mesecu in se na Ptuj odpeljite z vlakom, ne da bi vas skrbelo iskanje parkirnega mesta, gneča na cesti ali pa odločanje, kateri od kolegov ne bo smel nazdraviti z vami.