Uporabno
1464 ogledov

Le še en teden nas loči do najbolj norega vikenda v letu - vemo, kdo prihaja v Rovinj

Rovinj, mesto, Hrvaška, morje Profimedia
Samo pridi!

Zagreb, 14. september 2022 – 15 let polnih dvoran in neštetih obiskovalcev, ki redno prihajajo v Rovinj na največjo regionalno komunikacijsko konferenco, dokazuje, da sta Weekend Media Festival in Adris skupina idealna partnerja. Produktivno sodelovanje se je nadaljevalo tudi v tem jubilejnem letu in Weekend.15 je pripravil teme o vsem, kar je trenutno pomembno, pa tudi peščico novic, trendov, zanimivosti, dobrih razprav in še boljše zabave. Odkrivamo, kdo vse vas od 22. do 25. septembra pričakuje v stari Tobačni tovarni v središču Rovinja.

Zakaj moramo (spet) razpravljati o pravicah žensk?

Ko je pred nekaj meseci ameriško vrhovno sodišče razveljavilo 50 let staro sodbo Roe vs. Wade, ki je ženskam ustavno zagotavljala pravico do splava, Američani, pa tudi preostali svet, niso le mirno gledali. Družbena omrežja in portale so prepravili zapisi nezadovoljnih zagovornikov pravice do izbire, ženske po vsem svetu pa so se zavedele, da se bodo morale najverjetneje znova boriti za reproduktivne in druge pravice, ki so si jih izborile (ali pa so jih priborile) njihove babice.

Kateri družbeni dejavniki vplivajo na dojemanje pravic in odgovornosti žensk, še posebej po primeru Roe vs. Wade, vedo Ivana Paradžiković, Milana Vlaović Kovaček, Vanja Jurić in Aleksandra Dilevska Simova. Vedo pa tudi, zakaj Hrvatice hodijo na poseg v Slovenijo in zakaj je pomembno ozaveščati o pravicah žensk ter skrbeti, da jih vsi državljani spoštujejo. Z moderatorko Neveno Rendeli se bodo spraševale glede položaja žensk v konzervativni družbi in ponudili možno rešitev za ohranitev pravice do izbire.

Vanja Jurić | Avtor: Weekend Media Festival Weekend Media Festival

Ali lahko moč družbenih medijev ...

Na primeru razveljavitve sodbe Roe vs. Wade je do izraza je prišla vsa moč in vpliv družbenih omrežij. Družbena omrežja poleg tega, da so odlična platforma za izmenjavo mnenj, izkušenj in stališč, ki lahko spodbudijo revolucijo in pozitivne spremembe, spodbujajo tudi ustvarjalnost in pristnost.

Zato ne preseneča, da je TikTok z več kot 3 milijardami prenosov in več kot milijardo aktivnih uporabnikov sčasoma postal eden najbolj inovativnih tehnoloških velikanov, ki nenehno spreminja glasbeno, filmsko in številne druge industrije, e-trgovinam pa predstavlja sodoben način dostopa do novih uporabnikov.

Kako je TikTok postal ključ do osvajanja širokega občinstva, vesta Aljaž Peklaj in Domen Rozman, ki bosta na Weekendu razkrila, kako TikTok spreminja in oblikuje svet ter kakšne novosti lahko pričakujemo v prihodnosti. V razpravi in ​​napovedovanju, kako bo TikTok vplival na posameznike in znane blagovne znamke, se jim bo pridružil slovenski tiktoker Matej Rimanić, dobitnik glavne nagrade letošnjega filmskega festivala v Cannesu za kratki TikTok film Love in Plane Sight. Njihov pogovor o TikTok – platformi, ki bo na kolena spravila največje igralce na trgu, bo moderirala vsestranska Nevena Rendeli.

1/3
Weekend Media Festival

 

... povzroči eksplozijo lažnih novic?

Vzporedno s prednostmi in priložnostmi, ki jih ponujajo družbena omrežja, naraščajo tudi nevarnosti, ki izhajajo iz nevednosti in pomanjkanja znanja. Tako raste kultura lažnih novic, ki lahko v kombinaciji s širjenjem nepreverjenih informacij, predvsem v občutljivih situacijah, ki zahtevajo dodatno previdnost in preverjanje dejstev, povzročijo pravo zmedo v spletnem svetu. Ne pomagajo niti senzacionalne vsebine in vabe za klike, ki postajajo vse večji problem za resnično poročanje in obveščanje državljanov o pomembnih temah.

O tem problemu 21. stoletja bodo razpravljali Marijana Grbeša, Ksenija Kardum, Dražen Klarić, Ognian Zlatev in Robert Tomljenović, ki bodo v okrogli mizi Death of Facts razložili, katera orodja pomagajo razlikovati preverjene informacije od lažnih novic in kako (ne) najdejo svoje poti v morju digitalnih lažnih novic. Pogovor bo moderiral prekaljeni obraz hrvaških malih ekranov Tihomir Ladišić.

Ognian Zlatev | Avtor: Weekend Media Festival Weekend Media Festival

Pereča družbena vprašanja, ki jih kroji moč omrežij, potencial TikTok-a in drugih platform pri gradnji močnega posla, pa tudi morebitne nevarnosti, ki se skrivajo v spletnem svetu in burne razprave o človekovih pravicah, so le nekatere izmed tem jubilejnega Weekenda. Poleg tega bodo praznovanje 15. rojstnega dne najbolj priljubljene komunikacijske konference v regiji zaznamovali svetovni govorci, mednarodno priznani festivali ter priljubljeni izvajalci in nepozabni koncerti. Organizatorji so zasnovali program, ki ga ne želite zamuditi, zato #SAMOPRIDI! Več informacij o jubilejnem vikendu najdete TUKAJ