Uporabno
3267 ogledov

Le vonj naravne jelke prinaša pravo praznično vzdušje

OBI
1/6
OBI
Le še nekaj dni nas loči od vstopa v najlepši čas leta, ko naše domove krasijo novoletni okraski in jih napolni prijeten vonj drevesc, svečk in piškotov.

Nekateri ga postavljajo v začetku decembra, drugi okoli božiča, nekateri v tednu med božičem in novim letom, prav vsi pa ga imamo doma. Božično drevesce je stalnica decembrske okrasitve doma, osrednji pokazatelj, da smo sredi najlepšega časa leta. Izbira božičnega drevesca pa nam lahko povzroči kar nekaj preglavic, nasploh če je med domačini več mnenj, katera so najlepša.

Letošnji trendi novoletne dekoracije izpostavljajo kombinaciji dveh barv – zlate s svetlo modro in rdeče z belo – in dve barvi - moderno zeleno-mint in roza-srebrno sivo barvo. Za več idej obiščite spletno stran OBI-ja in OBI-jev najlepši božični sejem z veliko božične dekoracije.

OBI-jev božični sejem

1/9
OBI

OBI | Avtor: OBI OBI
Umetna, rezana ali v loncu

Najprej se morate seveda odločiti ali bo božično drevesce umetno, rezano ali živo v loncu. Vsaka oblika ima svoje prednosti in slabosti, končno pa odloča osebni okus vseh vaših domačih. Umetna drevesca so po mnenju mnogih najbolj praktična izbira, saj jim ne odpadajo iglice in jih lahko vsako leto postavljamo znova, kar je na dolgi rok cenovno ugodneje. A umetnim božičnim drevescem manjka tisto najlepše – vonj po gozdu, iglicah, naravi, ki je tudi del čara božičnega drevesca.

Najbolj obstojna in po mnenju mnogih najlepša božična dreveda so kavkaške jelke, ki navdušujejo s košatimi vejami in temnimi iglicami. Kupite jih lahko v vseh poslovalnicah OBI.

Diši po božiču

V Sloveniji je pri božičnih drevescih še vedno klasična izbira rezana jelka ali smreka. Medtem ko je smo od nekdaj v slovenskih domovih najpogosteje srečali smreke, je zadnja leta vedno bolj priljubljena tudi izbira jelke, ki ima po navadi nekoliko temnejše in mehkejše iglice. Pri obeh vrstah dreves bodo iglice običajno začele odpadati po dveh do treh tednih. Med najbolj obstojnimi so drevesi pa so kavkaške jelke, ki jim začnejo iglice odpadati šele po približno mesecu dni.

Bogato izbiro umetnih jelk in smrek nudijo v vseh poslovalnicah OBI. Izbirali boste lahko med različnimi velikostmi, barvami in izgledi.

OBI | Avtor: OBI OBI

Še ne veste za katero božično dekoracijo se boste odločili letos? Ideje lahko najdete tudi na Instagram in Facebook profilu OBI.

Pri naših severnih sosedih v Avstriji so kavkaške jelke že nekaj let najbolj priljubljena vrsta božičnih drevesc. Predvsem zaradi svojo obstojnosti pa tudi prelepega srebrnkastega leska in košatega videza. Temno zelena barva iglic daje odlično podlago za novoletne okraske, ki bodo tako še lepše zasijali. Tudi v poslovalnicah OBI je bila kavkaška jelka lani prava prodajna uspešnica med božičnimi drevesci. Zato jo bo OBI tudi letos uvrstil v ponudbo božičnih drevesc. Ponudbo lahko preverite s klikom na sliko.

Nasvet za obstojnost rezanih božičnih drevesc: pred nakupom drevesca preveriti ali je sveže – jelko ali smreko primite za deblo in jo potresite. Manj iglic odpade, bolj je sveža. Doma drevesce postavite čim dlje od radiatorjev in drugih virov toplote ter ga postavite v posodo z vodo. Vodo redno dotakajte, saj je ne sme zmanjkati.

Smreke in jelke v loncu

V preteklih letih so tudi vedno bolj priljubljene žive smreke in jelke v loncu, ki jih lahko po preteku novoletnega časa presadimo na domači vrt. Tudi pri drevescih v loncih pazite, da bodo čim dlje od virov toplote. Čimprej ga tudi preselite na prosto, saj toplih temperatur v naših domovih ni vajeno in potrebuje zadostno količine zemlje, da lahko raste. Če bo vse po sreči, boste lahko naslednje leto z novoletnimi lučkami okrasili tudi za nekaj centimetrov višjo jelko ali smreko na vrtu.

Na Facebooku preverite brezplačno adventno dogajanje v OBI-jevih poslovalnicah. Že to soboto, 30. novembra, se boste lahko udeležili brezplačnih adventnih delavnic v vseh poslovalnicah OBI.