Uporabno
121 ogledov

Letošnja zmagovalka med poticami je makova potica

makova potica, potica Anže Krže/Mediaspeed
Slovenska potica že od nekdaj velja za eno najpriljubljenejših tradicionalnih prazničnih dobrot. Je pomemben del slovenske dediščine in hkrati ponos slovenske kulinarike. Običajno se na mizi znajde med velikonočnimi prazniki, ampak ker je tako okusna, se z njo sladkamo kar skozi vse leto. Čeprav imajo vsaka regija, kraj in družina svoje posebnosti, ko gre za sestavine, način priprave, obliko in okus potice, je vsem skupno to, da peka zahteva ogromno spretnosti, potrpežljivost in ljubezni. Na sobotnem dogodku Mojster potice – Fala kraljice so številni ljubiteljski peki dokazali, da jim teh odlik nikakor ne manjka.

To je potrdila tudi štiričlanska komisija, ki so jo sestavljale Mateja Tominec, vodja razvoja pri Mlinotestu, ki skrbi za vse programe/skupine izdelkov, ki jih proizvaja Mlinotest, mag. Marlena Skvarča, priznana senzorična ocenjevalka živil, Janja Štrumbelj, lastnica blagovne znamke LePotica in prva certificirana proizvajalka slovenske potice, ter mag. Mirjam Kavčič, upokojena direktorica podjetja Lesaffre in strastna ljubiteljica peke kvašenega peciva.

komisija, potica | Avtor: Anže Krže/Mediaspeed Anže Krže/Mediaspeed

Zmagovalni okusi: mak, pehtran, pomaranča, drobnjak, lan in mandlji

Strokovna žirija je morala tudi to leto izmed najboljših potic izbrati najboljše. S svojim znanjem in izkušnjami so skrbno ocenili okus, videz, sestavo in inovativnost potic, ki so jih tekmovalci prinesli na ocenjevanje, nato pa glavno nagrado podelili najboljši, nagradili pa so tudi najboljšo med inovativnimi poticami. Svojo zmagovalko so dobili tudi obiskovalci, ki so lahko oddali glas svoji najljubši potici in jo tako umestili v ožji izbor za najboljšo potico po izboru publike.

potica, tekmovanje, fala | Avtor: Anže Krže/Mediaspeed Anže Krže/Mediaspeed

Ocenjevanje potic za žirijo ni bila lahka naloga. Vse potice so že na daleč privabljale z mamljivimi vonji, kradle poglede s svojo obliko in očarale z edinstvenimi okusi. Po tehtnem premisleku žirije je laskavi naziv Mojster potice – Fala kraljice za najboljšo potico šel v roke Karmen Šlibar Vuzem, ki je pripravila izvrstno makovo potico. Kot je dejala zmagovalka, je bila v igri najprej orehova potica, potem pa je dobila preblisk in se zadnji dan prijavila z receptom makove potice. Potice peče že več kot 30 let, z okusi zelo rada eksperimentira, a kot pravi, za pripravo in peko nima nobenega skritega recepta: "Glavno vodilo je samo veselje do peke potic. In to je to."

makova potica, potica | Avtor: Anže Krže/Mediaspeed Anže Krže/Mediaspeed

Lahka odločitev pa ni bila niti pri izboru najboljše med inovativnimi poticami. Po oceni žirije jo je letos speklalanska zmagovalka Marija Špitaler, ki se je to leto predstavila s pehtranovo potico z domačo kandirano pomarančo. Na tem natečaju sodeluje že od samega začetka, vsako leto pa se predstavi z drugo potico. "To leto sem se spraševala, kaj naj pripravim. Vedela sem, da bo orehovih veliko. Na koncu sem se odločila za pehtranovo, ki jo najbolje poznam, moram pa priznati, da sem doktorirala iz kandirane pomaranče."

potica, tekmovanje, fala | Avtor: Anže Krže/Mediaspeed Anže Krže/Mediaspeed

Najboljša potica po oceni obiskovalcev pa je postala drobnjakova potica z lanom in mandlji, ki je nastala izpod rok Judite Peterlin. "Res ne vem, zakaj je publika izbrala ravno mojo. Vem le, da sem naredila takšno, da je bila meni všeč. Me je pa presenetilo, da so izbrali slano in ne sladko."

potica, tekmovanje, fala | Avtor: Anže Krže/Mediaspeed Anže Krže/Mediaspeed

Tekmovalci so se razveselili lepih nagrad

Vse tri zmagovalke so se razveselile enoletne naročnine na kuharsko revijo Pet zvezdic in paketa Mlinotest. Velika zmagovalka je prejela še laskavi naziv Mojster potice – Fala kraljice ter 150 evrov, nagrajenka, ki je spekla najboljšo med inovativnimi poticami, je prejela 100 evrov, publika pa je izbrala svojo favoritinjo, ki je na koncu prejela 70 evrov. Vsi sodelujoči so bili nagrajeni tudi s paketom praktičnih nagrad Fala in Mlinotest, ki je bil tudi letošnji sponzor natečaja.

fala, tekmovanje, potica | Avtor: Anže Krže/Mediaspeed Anže Krže/Mediaspeed

Fala Slonček in sodelavci Lesaffre Slovenija so dogodek Mojster potice – Fala kraljice tudi dobrodelno obarvali in potice podarili Karitasu.