Uporabno
1499 ogledov

Lifesavers: Po stopinjah dolgoletne družinske tradicije prostovoljnega gasilstva

Ford
Sočutje, pogum, moč in prijateljstvo. To so glavna načela prostovoljnih gasilcev. ‟Vse nas povezuje strast, da pomagamo ljudem,” pripoveduje mlada gasilka Tjaša Gregorn, ki ponosno nadaljuje dolgoletno družinsko tradicijo. Zadnja epizoda prve Fordove serije filmov 'Lifesavers' oz. Reševalci življenj je tokrat raziskala vsakodnevne izzive in nevarnosti, ki pretijo gasilcem.

Mama jo podpira kljub življenjskim nevarnostim

Tjaša je študentka grafičnega oblikovanja in multimedije, v prvi vrsti pa je prostovoljna gasilka v Postojni. Kljub življenjskim nevarnostim, ki jim je izpostavljena med delom, je njena mama ponosna nanjo, saj je bila tudi sama včasih prostovoljka, pripoveduje Tjaša. 

‟Prostovoljno gasilstvo je del mene, že od nekdaj. Ne bi rekla, da se mi je s tem spremenilo življenje. To je del mojega življenja.”

 | Avtor:

‟Kadar gre zares, se ne ločujemo. Mi smo eno.”

Gasilsko brigado iz Postojne ne navdihuje zgolj gašenje požarov, pač pa v prvi vrsti skrbijo za svoje sokrajane. S posebno prirejenimi vozili Ford Ranger, Tjaša in njeni sodelavci redno dostavljajo pitno vodo do oddaljenih gospodinjstev. Tesno povezana ekipa stopi skupaj tudi ob prometnih nesrečah. Tjaša razkriva: ‟Moj največji strah je, da bom prišla na intervencijo in ne bom mogla pomagati.” Strah pred tem, da tvoje delo ne bo dovolj, ne straši zgolj Tjaše, pač pa vse junake z modrimi lučmi. Ne glede na to, ali govorimo o profesionalcih ali prostovoljcih. Vsi imajo isti cilj – reševati življenja drugih. 

1/6
Ford

Tjaša pravi, da je zelo čustvena oseba, a ko je intervencija in gre zares, je vsa čustva treba dati na stran ter se posvetiti delu. Mlada gasilka se pogumno sooča z izrednimi dogodki, kar pa nikakor ne pomeni, da med delom ni v skrbeh. ‟Seveda nas je strah. Vsi se bojimo. Ne zaradi ognja, ampak drug za drugega, da bi se vrnila celotna ekipa.” Junaki tvegajo vse, ko hitijo pomagati drugim. Star pregovor pravi, da v nesreči srečaš prijatelja. ‟Hvaležnost, ki jo dobiš nazaj od ljudi, je zagotovo najlepši del gasilstva,” je priznala Tjaša. 

Gasilstvo pomeni družino. ‟Kadar gre zares, se ne ločujemo. Mi smo eno.” Biti gasilec pomeni biti timski delavec, saj sam ne boš naredil ničesar, nam je samozavestno povedala mlada gasilka. Proti dimu, prahu in ognju se gasilci lahko borijo le skupaj in ne sami. Vežejo jih moč, močno prijateljstvo ter reševanje življenj.

Gasilska brigada Postojna prisega na vozila Ford

Gasilska brigada Postojna s Tjašo na čelu že vrsto let prisega na vozila Ford, ki so zaradi svoje zmogljivosti postala njihov zvesti sodelavec. Pri napornih vsakodnevnih izzivih gasilce spremljajo posebej prirejena vozila Ford Ranger, ki svojo nalogo odlično opravljajo na vseh možnih terenih. Pri gasilskih opravilih je izjemno pomembno, da pridejo do najvišje točke, kjer imajo pregled nad celotnim terenom. Ranger se je s svojo terensko zmogljivostjo že večkrat dobro izkazal. Še posebej priročen je velik odmik od tal, saj omogoča dostop do višjih razglednih točk, kamor večja vozila niso zmožna priti.

 | Avtor: Ford Ford

Naloge gasilcev so zelo raznolike, zato za svoje delo potrebujejo veliko prostora, kjer lahko skladiščijo potrebne pripomočke. Brigada iz Postojne ima v ta namen več dostavnih vozil Ford Transit, ki igrajo pomembno vlogo med drugim tudi pri dostavljanju pitne vode v gospodinjstva, ki jo potrebujejo, in podobnih intervencijah. Fordova vozila gasilcem omogočajo, da s seboj pripeljejo do 350 litrov vode in visokotlačno črpalko, kar je vse, kar strokovnjaki potrebujejo pri gašenju požara.

 | Avtor: Ford Ford

Fordova serija Reševalcev življenj

Peto epizodo Fordove serije Lifesavers je popeljalo v Slovenijo, natančneje v Postojno. Kamere so tokrat spremljale prostovoljko Tjašo Gregorn, ki živi za gasilstvo. V nekaj kratkih filmih so snemalci ujeli naporne in življenjsko nevarne podvige reševalcev življenj. Pobliže si lahko ogledate življenja junakov z modrimi lučmi vsepovsod po Evropi. Vsaka epizoda razkriva, kaj žene te junake pri reševanju življenj.

Nešteto izjemnih posameznikov vsepovsod po svetu se vsak dan sooča z življenjskimi nevarnostmi. Njihov neverjeten skupinski duh je postavljen v žarišče najnovejše Fordove serije, ki si jo od zdaj naprej lahko ogledate na njihovi platformi. Več zanimivih vsebin najdete TUKAJ!