Uporabno
1666 ogledov

Ljubezen v času koronavirusa

Ljubezen v času koronavirusa Profimedia
Partnerska ljubezen je v koronakrizi trčila ob nove izzive, ki prinašajo številne konflikte, pa tudi priložnosti.

Partnerska razmerja so se v času pomladnega in jesensko-zimskega zaprtja korenito spremenila. Tisti, ki so pred tem živeli narazen, so se morda prav zaradi zaprtja odločili za korak naprej in se preselili v skupno gnezdece.

Mnogi, ki so skupaj živeli že prej, so čez noč postali tudi "sodelavci v isti pisarni". Študij in delo od doma sta mnoge prisilila v neprekinjeno skupno bivanje, ki zahteva veliko prilagajanja, strpnosti, vzajemnega spoštovanja ter kompromisov.

Ljubezen v času koronavirusa | Avtor: Profimedia Profimedia
Odpadel je obisk kinotek ali kulturnih dogodkov, prekinjena so bila druženja s prijatelji, čez noč so izginili brezskrbni večeri v restavracijah ob dobri pijači in hrani. Klasične zmenke je nadomestil sprehod v dvoje in stiskanje na kavču ob dobri seriji. Pari so prvič poskusili nove dejavnosti, kot so barvanje in striženje las, kuhanje posebnih jedi in skupna telovadba.

Tako so mnogi še poglobili svojo ljubezen, najpogumnejši so se odločili tudi za načrtovanje poroke. To zahteva v teh negotovih časih veliko prilagajanja in dodatnega načrtovanja, a je tudi to mogoče.

Pred poroko pravljična zaroka

Čeprav je zdaj iskanje popolnega načina za zaroko oteženo, je lahko zaroka toliko bolj intimna in čustvena.

Dan za usodno vprašanje lahko načrtujete kar v objemu stanovanja. Za zaroko lahko izberete rano jutro, ko drago razveselite z zajtrkom v postelji in s prstanom ter sporočilom na pladnju.

Svojo jedilnico spremenite v romantično restavracijo, jo opremite s cvetjem, decembrsko osvetlitvijo in svečkami, slastno večerjo pa naročite ali naredite kar sami. Vprašanje o poroki lahko napišete na karton in privežete na kosmatinca, vprašanje lahko napišete tudi na ogledalo ali na svojo majico.

Doma lahko pripravite tudi kino vzdušje in jo zaprosite med romantičnim filmom, vprašanje lahko zapišete v pismo Božičku ali na enega od doma narejenih okraskov za jelko. Vprašanje lahko pride z dostavljenim šopkom ali čokolado. Če ima rada čokoladne bombone, lahko vprašanje na jedilni mizi ali postelji sestavite iz številnih sladkih čokoladic.

Poroke na prostem in v ožjem krogu

Zaradi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa se je v Sloveniji izrazito znižalo število porok. Po podatkih Statističnega urada RS (Surs) je v drugem četrtletju 2020 zakonsko zvezo sklenilo 1.184 parov ali za več kot polovico manj kot v istem obdobju lani.

Številni pari so datum poroke prestavili v leto 2021. Če bo epidemiološka slika dovoljevala, bodo znova dovoljena tudi večja zbiranja in slavja. Kljub temu bo tudi v letu 2021 večje povpraševanje po porokah na prostem, saj so bila prav slavja v notranjih prostorih ena največjih žarišč okužb.

Ljubezen v času koronavirusa | Avtor: Profimedia Profimedia

Če načrtujete poroko, si zato čim prej rezervirajte primeren zunanji prostor, okoliščine pa so bolj naklonjene tistim, ki si želijo majhne poroke. Če načrtujete veliko slavje z velikim številom povabljencev, počakajte na razplet s pandemijo in učinki napovedanega cepljenja. Morda se odločita za majhno poroko v letu 2021, veliko slavje pa premakneta na leto kasneje. Tako boste bolj sproščeni in vaše načrtovanje ne bo šlo v nič, kot se je mnogim zgodilo v zadnjem letu.

Ljubezen, zaupanje in varnost

Ne glede na to, ali se partnerja odločita za poroko ali ne, so za zvezo veliko pomembnejši vzajemno spoštovanje, skrb, zaupanje in občutje varnosti, ki ga dajeta eden drugemu. Pokažita, koliko vama ljubezen pomeni in kaj vse ste pripravljeni za partnerja narediti. Naj nikoli ne ostaja le pri besedah, svojo naklonjenost redno dokazujte tudi z dejanji.

Pomislite tudi na prihodnost partnerja in mu zagotovite socialno varnost v primeru vaše smrti. Premislite o sklepanju življenjskega zavarovanja za primer smrti Zavarovalnice Triglav. Zavarovanje lahko sklenete tudi prek spleta TUKAJ.

Ena izmed prednosti Triglav življenjskega zavarovanja je, da se prilagaja vašim življenjskim situacijam, kot so poroka, nakup stanovanja ali rojstvo otrok. Tako lahko zavarovalno vsoto glede na potrebe sčasoma tudi spreminjate.

Zavarovanje lahko kombinirate tudi z ostalimi zavarovanji in poskrbite za lastno varnost v primeru nezgode.

Novim življenjskim situacijam, kot so poroka ali selitev, se boste lažje prilagodili s pomočjo brezplačnih priročnikov, ki jih enostavno prenesete TUKAJ.