Uporabno
509 ogledov

Luskavica na nohtih

Annika Annika.si
Luskavica je nenalezljiva avtoimuna bolezen, ki prizadene okoli 2-3% svetovnega prebivalstva. Večina ljudi, ki trpi za tem obolenjem ima tudi luskavico na nohtih. Poleg dednosti vpliva na razširjenost bolezni stres, telesna aktivnost in način prehranjevanja. Večini ljudi se izraža v milejši obliki, vendar v nekaterih primerih lahko močno vpliva na naš vsakdan.

Zakaj luskavica?

Luskavico povzroči napaka v delovanju našega imunskega sistema. Lahko rečemo, da naše telo deluje proti sebi kar se odraža na koži, ki postane zadebeljena, pordela in se lušči. Lahko govorimo o avtoimunskem vnetju kože. Luskavica se najpogosteje pojavi med 20. in 40. Letom starosti z izboljšanji in poslabšanji vnetja kože.

 Obstaja tudi korelacija oz. povezava med depresijo in luskavico, kar nakazuje na težavnost te bolezni. Če se nam luskavica pojavi na bolj vidnem mestu, lahko povzroči močno zadrego in nelagodje ko smo v javnosti. Poleg depresije se pri ljudeh z luskavico pogosto pojavljajo tudi srčno-žilne bolezni, diabetes in Crohnova bolezen.

Kako prepoznamo luskavico na nohtih?

Luskavico na nohtih je včasih zelo težko prepoznat, zato je priporočljiv obisk strokovnjaka, ki bo ocenil za kaj gre. Če imamo luskavico kjerkoli drugje na telesu, je zelo verjetno da je deformacija nohtov tudi posledica luskavice. Nohti, ki so luskavica se kažejo kot:

  • Luščenje nohtovRumeno obarvanje nohtov
  • Srbeč občutek pod in okoli nohta
  • Odstopanje nohta
  • Vdolbinice ali brazde na nohtu

Annika | Avtor: Annika.si Annika.si

Glivice na nohtih

Glivično obolenje nohtov se kožo prav tako z rumenim obarvanjem. Največja razlika med luskavico nohtov in glivicami na nohtih je struktura. Pri luskavici se celotna nohtna plošča lušči, medtem ko se pri glivicah ne. Glivično okužbo lahko spremlja neprijeten vonj stopal, odstopanje nohta od nohtne posteljice in zadebeljenost nohtov.

Če pri sebi prepoznamo, da gre za glivične nohte, je priporočljivo takojšnje ukrepanje, saj se glivice hitro širijo. Ne vedno, ampak jih tudi lahko prenesemo na ostale družinske člane. Pri pojavu glivic na nohtih priporočajo strokovnjaki uporabo Nailodon obnovitvenega laka proti glivicam. Nailodon s svojo formulo omogoči nohtu ponovno zdravo rast.

Kako si lahko pomagamo pri glivičnih nohtih?

Glivice na nohtih predstavljajo velik problem, ki prizadene ogromno ljudi. Največkrat se pojavijo pri ljudeh s težavami z jetri, želodcem ali prebavo, saj so povezane s čiščenjem telesa. Redna uporaba Nailodon obnovitvenega laka proti glivicam na naraven način omogoči, da se znebite glivične okužbe nohtov. Eterično olje klinčkov, ki je ena izmed ključnih sestavin Nailodon obnovitvenega laka proti glivicam na nohtih, deluje protiglivično in antibakterijsko. Poleg eterična olja klinčkov vsebuje še eterično olje timijana in čajevca. 

Pri obolenju nohtov z glivično okužbo niso prizadeti le naši nohti, temveč gre za problem celotnega telesa. Glivice na nohtih sproščajo v naš krvni obtok strupene toksine, ki škodujejo našemu imunskemu in živčnemu sistemu. Izjemna formulacija Nailodon obnovitvenega laka proti glivicam poskrbi, da se sanirajo tudi nohti, ki so glivični že več let.