Uporabno
146 ogledov

Malvazija – kraljica Istre

Vinoteka Okusi Istre Vinoteka Okusi Istre
Vinoteka Okusi Istre predstavlja Malvazijo, ki je v zadnjih desetih letih postala prodajni hit in vino, ki se ga pije tudi v najboljših restavracijah in hotelih.

Vinoteka Okusi Istre predstavlja Malvazijo, ki je nekoč veljala za namizno vino, ki se ga je pilo pri delih na poljih in v vinogradih ter na počitnicah ob morju, najraje zmešanega z vodo ali radensko, je v zadnjih desetih letih postala prodajni hit in vino, ki se ga pije tudi v najboljših restavracijah in hotelih. In ne več samo v sveži izvedbi. Danes se iz grozdja malvazije pridelujejo penine, sladka vina in močna macerirana vina, ki se jih je oprijelo ime oranžna vina.

Izvor najbolj pogoste sorte v Istri

Ena teorija o izvoru pravi, da malvazija izhaja iz kraja Malevizi na Kreti, druga pa, da naj bi ime dobila po benečanski trdnjavi Monemvasia na vzhodnem Peloponezu v Grčiji. Od tam so to vino, ki je slovelo po visoki stopnji alkohola beneški trgovci pošiljali v Evropo, največ malvazije se je popilo na beneških banketih. Bila je tako priljubljena, da so vinske trgovine v Benetkah imenovali kar malvasie, zato so se trte udomačile in ukoreninile po celotnem Sredozemlju. Tudi pri nas, v Istri, na Krasu, v Goriških Brdih in Vipavski dolini, od koder so prihajale razno razne dobrote med beneške hedoniste, pa tudi na Portugalskem, kjer je sploh pridelajo največ, ter na Kanarskih otokih in Madeiri. Pratrtre malvazije -  na svetu sicer obstaja več kot 50 različnih trt malvazije - so vinogradniki na slovenskem ozemlju skozi stoletja selekcionirali in ustvarili trte istrske malvazije, ki so postale najpomembnejša in najštevilčnejše zastopana trta v Istri, sadili pa so jo tudi po ostali treh primorskih vinorodnih okoliših. V Sloveniji je z malvazijo zasajenih več kot 900 hektarov vinogradov kar predstavlja slabih 6 odstotkov vseh trt, ki rastejo v Sloveniji. 

Vinoteka Okusi Istre | Avtor: Vinoteka Okusi Istre Vinoteka Okusi Istre

Istrska bela kraljica

To, da je malvazija postala moderno, predvsem pa kulinarično vino, opažajo vinarji tako v Istri, kjer so jo ustoličili za kraljico vinogradov. Povpraševanja po sortni malvaziji je vse več. Tudi vinogradov. Čeprav so se grozdi malvazije že v času Jugoslavije bohotili po vinogradih celotne primorske vinske regije. A je moda kasneje narekovala, da je potrebno saditi več globalnih sort kot so chardonnay, pinot in sauvignon. Danes se malvazija sadi po celotni Istri, pa tudi na Krasu, v Goriških Brdih in v Vipavski dolini. A za mnoge ljubitelje te sorte je najboljša še vedno v Istri, kjer je praktično edino vino, ki se ga da piti tudi poleti. In glede na to, da pričakujemo vedno bolj vroča poletja, bo povpraševanje po istrski kraljici nedvomno še naraščalo. Danes v Istri vsaka vinska hiša gradi na prepoznavnosti s svojim stilom vina, svojo vizijo. Kljub temu, da ima skoraj vsaka vinska hiša vsaj eno malvazijo v macerirani izvedbi, kar pomeni, da je narejena po postopku, s katerimi se večinoma delajo rdeča vina, torej, da belo grozdje takoj po trgatvi ne roma takoj v prešo, ampak se skupaj z groznim olupkom več dni, tednov ali mesecev namaka v posodah - macerira in se zato navzame močnejše rumene barve, ki se skriva v grozdnih olupkih, v ospredje vse bilj prihajajo sveže malvazije z nižjo stopnjo alkohola in pridelane na ekološki ali biodinamični način. Malvazija ima v Istri tudi dva praznika. Eden je Festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana v Portorožu, drugi pa Orange Wine Festival v Izoli, ki je posvečen maceriranim vinom, med katerimi še posebej slovi prav ta najbolj posebna istrska sorta.

Vinoteka Okusi Istre | Avtor: Vinoteka Okusi Istre Vinoteka Okusi Istre

Kje so Malvazije pristnega istrskega okusa?

Največ različnih vrst malvazije je moč poskusiti v koprski vinoteki Okusi Istre, kjer dobesedno lahko poizkusite vse najboljše okuse Istre na enem mestu. Nahaja na znameniti Kidričevi ulici 37 v Kopru in je znana kot degustacijski in prodajni salon z izborom najuglednejših vinarjev iz celotne Istre.

Med njih nedvomno sodijo vinske hiše Steras, Bordon, Rojac, Korenika&Moškon, Gordia, Ražman, Brič, Zaro, Černe, Klabjan, Klenart, Santomas, Robi & Dorjano Korenika, Polič, Rodica, Vinales, Montemoro, Norbin, Vinakoper in drugi.

Vsak dan za vas

Vsi z dobrim okusom, ali tisti, ki bi si ga radi izoblikovali, ste dobrodošli v Okusih Istre. Degustacije so na voljo vse dni v tednu razen v ponedeljek.

V kolikor jih danes ne morete obiskati ali pa je željen termin že zaseden, lahko kadarkoli oddate spletno naročilo in blago prejmete z dostavo. Za več informacij obiščite spletno mesto okusiistre.com ali njihovo Facebook stran.