Uporabno
2910 ogledov

Mesta Srbije: Štiri sanjske destinacije za nepozabna doživetja

Novi Sad Aca Milutinović
Srbija je nadvse raznolika, razgibana država, ki svojim obiskovalcem nudi številne atrakcije. Pohvali se lahko z bogato kulturno in naravno dediščino, nudi najrazličnejše dogodke, zabavo, gastronomske užitke in kakovostno nakupovanje.

Pričevanja različnih kultur skozi stoletja kažejo bogato kulturno dediščino Srbije in jo predstavljajo kot pomemben most, ki povezuje različne civilizacije Vzhoda in Zahoda. Zaradi takšnih kontrastov je Srbija izjemno privlačna destinacija. Številni kulturni spomeniki in naravna območja pa so del Unescove dediščine.

Srce in duša Srbije so njena mesta. So popolno izhodišče za raziskovanje preostalih delov države, so pa tudi sama po sebi tako zanimiva, da lahko v njih uživate dneve in dneve ter odkrivate mnoge skrivnosti, ki jih imajo ponuditi. Vsako srbsko mesto ima svoje posebnosti in značilnosti, mi pa vam predstavljamo le najboljše od najboljšega. Morda boste prav zdaj našli navdih za svoj naslednji dopustniški pobeg.

Beograd – ena največjih metropol na Donavi

Srbska metropola se nahaja na sotočju Save in Donave, reki pa v veliki meri narekujeta ritem mesta – od Ade Ciganlije, ki je kraj za počitek in kopanje, prek Savamae (nekdanje industrijske četrti, ki je postala središče urbane kulture) in priljubljenih splavov, kjer mesto živi ponoči, do Beton Hale, kjer so nekatere najboljše mestne restavracije.

Beograd | Avtor: Aleksandar Matić Aleksandar Matić

Sava je Beogradu to, kar je Temza Londonu ali Tibera Rimu. Po obrežjih reke se lahko sprehodite, lahko si jih ogledate s kolesom ali jih občudujete med plovbo z ladjo. Ne glede na to, katero prevozno sredstvo boste izbrali, se vam obeta nepozabno doživetje.

Če ste v Beogradu prvič, se sprehodite po Knez Mihailovi ulici, kjer so številne restavracije, kavarne, knjigarne, umetniške galerije in trgovine (čaka vas popolno nakupovanje), na koncu ulice pa je še ena znana beograjska atrakcija, ki je ne gre zamuditi – park Kalemegdan. Tam boste našli impozantno beograjsko trdnjavo z najlepšim razgledom na mesto (zlasti na sotočje Save in Donave ter Novi Beograd), v parku pa se nahajajo muzeji, živalski vrt ... Videli boste enega najlepših srbskih spomenikov z imenom Zmagovalec, ki je delo znanega kiparja Ivana Meštrovića.

1/6
Aca Milutinović

Skoraj nedotaknjen Beograd z začetka 20. stoletja si lahko ogledate na Skadarliji, ulici, ki po svojih boemskih in umetniških značilnostih spominja na pariški Montmartre in v kateri se nahajajo številne restavracije z avtohtono srbsko kulinariko. Ta kraj je kot nalašč, da se za nekaj časa preselite iz sodobne metropole v preteklost in uživate se preprosto pustite razvajati.

Če iščete prijeten sprehod in si želite ogledati nekaj najbolj znanih mestnih znamenitosti, je Kosančićev Venac pravi kraj za vas. Ta prijeten, tih in edinstven del mesta se ponaša s številnimi znamenitostmi in ustanovami, kot so Katedralna cerkev sv. Mihaela nadangela, rezidenca princese Ljubice in Muzej uporabne umetnosti. Ljudje uživajo v sprehodih, restavracijah, barih in pogledu na reko in Novi Beograd.

Danes je Beograd moderna prestolnica, ki ponosno ohranja svojo bogato zgodovinsko dediščino. Morda prav zato privablja obiskovalce in je priljubljena izbira vseh tistih, ki iščejo popolno izkušnjo potovanja.

Novi Sad – svetovno znani Exit v evropski prestolnici kulture

Drugo največje srbsko mesto je priljubljeno mesto mladih popotnikov, zlasti tistih, ki si želijo dobre zabave z najbolj znanimi imeni svetovne glasbene scene. V Novem Sadu se namreč odvija Exit, eden najbolj znanih glasbenih festivalov na svetu. Če boste v mestu v času festivala, se boste precej časa zadrževali v Petrovaradinski trdnjavi.

Novi Sad | Avtor: Aca Milutinović Aca Milutinović

A tudi če boste mesto obiskali kdaj drugič, obiska trdnjave ne smete zamuditi. Trdnjava ima Zgornje in Spodnje mesto (Podgrađe). V Zgornjem mestu se nahaja prepoznavni Clock Tower. Ena najbolj impresivnih stavb so Leopoldova vrata z baročno fasado in visečim mostom. Podzemne vojaške galerije so pravzaprav komunikacijski in obrambni sistem v štirih nadstropjih, dolg 16 km, in so edinstvena atrakcija Petrovaradinske trdnjave.

Če želite začutiti, kako moderno diha Novi Sad, morate obiskati Dunavsko ulico, ki povezuje breg Donave in Zmaj Jovino ulico. Na začetku ulice sta hiška pri belem levu, to je najstarejša hiša v mestu, in mestna knjižnica. V številnih prehodih [MK1] bodo vašo pozornost kradle trgovine, prodajalne spominkov, slaščičarne in restavracije.

1/6
Slava Mičić

Najbolj znane mestne znamenitosti so večinoma verske zgradbe – rimskokatoliška cerkev, imenovana po Mariji, škofovska palača Bačke škofije srbske pravoslavne cerkve, srbska pravoslavna cerkev sv. Jurija – katedrala in sinagoga. Novi Sad bo leta 2022 evropska prestolnica kulture, zato je morda ravno takrat pravi čas za obisk. Če pa ne želite čakati do takrat, vas bodo tudi letos sprejeli odprtih rok!

Niš – mesto bogate zgodovine in središče južne Srbije

Niš je neizogibna destinacija za vse ljubitelje kulturnega turizma, saj boste povsod našli sledi zgodovine – v rimskih ostankih, trdnjavi, skrivnostni kostnici v obliki stolpa Ćele kuli, koncentracijskem taborišču Crveni Krst (Rdeči križ). Niš že iz časov Rimskega cesarstva predstavlja neuradno mejo med Vzhodom in Zahodom. V starodavnem Naissusu se je rodil tudi veliki rimski cesar Konstantin.

Niš | Avtor: Dragan Bosnić Dragan Bosnić

Potopljen v stoletja zgodovine je Niš edinstveno mesto z vplivi iz preteklosti, ki jih lahko čutimo še danes. Toda eden glavnih razlogov za obisk mesta je bogata gastronomija. Priljubljeni burek je sestavni del tradicionalnega niškega zajtrka, vsako kosilo pa se bo začelo z mezo, katere sestavni deli so sukana pita, solata urnebes, paprike v kisli smetani, belmuž ali pihtije, cel obed pa se poplakne z nekaj kozarci domačega žganja. Ko govorimo o Nišu, je nemogoče iti mimo žara. V mestu se veščina priprave dobrega žara neguje in prenaša iz roda v rod.

1/4
Slava Mičić

Kragujevac – ritem hedonizma v srcu Srbije

Po cenah in kakovosti gastronomske ponudbe je Srbija ena najboljših evropskih destinacij. To boste začutili na vsakem koraku v vsakem srbskem mestu, tudi v Kragujevcu, ki leži južno od Beograda. Podobno kot Niš tudi Kragujevac svojim obiskovalcem ponuja odlično kombinacijo kulture in gastronomije. Od tradicionalnih, kulturnih in verskih krajev do edinstvenih parkov, umetniških galerij in muzejev – Kragujevac ima znamenitosti, ki ustrezajo vsakemu okusu in zanimanju. A ne le zaradi bogate kulture, mesto vas bo zagotovo očaralo tudi s svojim hedonističnim ritmom, gastronomijo in nočnim življenjem (ki bo po pandemiji znova zaživelo).

Kragujevac - Turistična organizacija Slovenije | Avtor: Dragan Bosnić Dragan Bosnić

Med najpomembnejšimi mestnimi znamenitostmi velja omeniti Milošev venac, kulturno-zgodovinski kompleks, ki se razteza čez levi in desni breg reke Lepenice, Spominski park Kragujevački oktobar, ki je edinstvena ambientalna enota, le dva kilometra oddaljena od središča mesta, pa Muzej Stara livnica, ki sledi zgodovini vojaške tovarne od ustanovitve leta 1853 do 1973. leta, prav tako ne gre spregledati hiše Đure Jakšića, ki so jo ohranili v čast enemu najpomembnejših slikarjev in pesnikov srbske romantike. Za najmlajše in ljubitelje zabave na prostem je na voljo Pustolovski park ob jezeru, ki ponuja številne športne in rekreacijske objekte ter aktivnosti: namizni tenis, odbojko na mivki, kolesarske in pohodniške poti, ribolov in izletniški turizem.

1/3
Dragan Bosnić

Opisana mesta so le del velikega bogastva sodobne Srbije, ki rada pokaže tudi svojo tradicijo. Obiščite jih in uživajte v njihovem raziskovanju, hkrati pa naj vam bodo izhodišče za raziskovanje drugih lepot– srbskih vasi in čudovite narave.