Uporabno
7465 ogledov

Mini kuhinje za maksi užitke

Majhen prostor lahko predstavlja precejšen izziv pri opremljanju, sploh tako pomembnega prostora, kot je kuhinja. A z nekaj iznajdljivosti ter ob upoštevanju teh enostavnih nasvetov bo tudi majhna kuhinja prinašala vsem veliko veselja in užitkov.

Idealne rešitve so mini rešitve

Ko opremljamo vikend, manjše stanovanje ali morda počitniški apartma, smo ponavadi omejeni z velikostjo oz. majhnostjo prostorov. Zato so za takšna bivališča idealne kompaktne rešitve, ki prihranijo prostor ter izkoristijo vse njegove kotičke, in prav takšne so mini oz. blok kuhinje.

Za mini kuhinje je značilno, da imajo praktično vse, kar imajo velike, le strnjeno v manjše dimenzije. Omarice, delovni pult, predali, aparati in prostor za shranjevanje so lično oblikovani bodisi v en strnjen niz ali v kotno verzijo mini kuhinje.

 | Avtor:

Enostavne in funkcionalne mini kuhinje

Osnovno pravilo pri opremljanju majhnih prostorov je “poenostaviti in vizualno povečati”. Zato izberimo mini kuhinje ravnih, dolgih, neprekinjenih linij ter čistega, minimalističnega dizajna. Z odtenki svetlih, jasnih barv, kot so bela, bež, svetlo modra in svetlo siva bomo vizualno povečali prostor in ga naredili svetlejšega. Tudi stekleni ali kovinski detajli povečajo prostor, da “zadiha”.

Veliko v majhnem - blok kuhinje

Pri majhni kuhinji je še posebej pomembno, da je le-ta pospravljena in ni na delovnih površinah navlake, ki še dodatno zmanjšuje prostor. Na prvi pogled morda tega ne kažejo, a mini oz. blok kuhinje lahko nudijo veliko shranjevalnega prostora. V ta namen izberimo blok kuhinje z visokimi elementi ter spodnjimi in zgornjimi omarami ali z visokimi izvlečnimi elementi, kamor bomo lično pospravili in umaknili vse, kar ni nujno potrebno.

 | Avtor:

Z inovativnimi rešitvami lahko tudi notranjo stran vrat omaric uporabite za obešanje in odlaganje kuhinjskih pripomočkov, desk in podobno ter tako pospravite navlako iz vidnega polja. Čist in prazen delovni pult optično poveča prostor, hkrati p je vedno pripravljen za uporabo. 

Razmišljajte vertikalno in vsestransko

Torej, eden od nasvetov za popoln izkoristek majhne kuhinje je širitev navzgor, ko smo v dolžino omejeni. Visoki kuhinjski bloki in elementi, kamor vgradimo kuhinjske aparate, bodo koristno zapolnili prostor, hkrati pa izgledajo elegantno in sobo podaljšajo. Tudi pri postavitvi aparatov lahko pridobite veliko prostora, če boste npr. pečico in mikrovalovno pečico razporedili eno nad drugo in ne eno zraven druge.

Izvlečne stalaže za živila ali posodo so prav tako praktična in elegantna rešitev, ki se lepo skrije v element. Predali z vstavki in razdelilniki pa omogočajo lično in urejeno shranjevanje pribora, skodelic itd.

Če vam primanjkuje delovnih površin, je zanimiva popestritev izvlečni delovni pult, ki ga po uporabi zložite in skrijete v element. Druga možnost pa je delovni otok, ki se po uporabi spremeni v jedilno mizo - dvoje v enem, praktično in enostavno.

Optimalne oblike mini kuhinje za vaš prostor

Samo obliko mini oz. blok kuhinje izberite glede na obliko in namen prostora, ki ga imate na razpolago. Če je v sobi prostor za jedilno mizo in daljša ravna stena, lahko izberete mini kuhinje v enem nizu oz. t.i. blok kuhinje. V tem nizu vgradite tudi vse aparate, da ne bodo razmetani po kuhinji in dodatno jemali prostor.

Če lahko uporabite kotni del sobe, načrtujte mini kuhinjo v obliki črke L, ki jo boste postavili v kot, saj boste tamo najbolje izkoristili dani prostor. Ko vam primanjkuje prostora za jedilno mizo, pa en del kraka kuhinje ali “pult” načrtujte tako, da bo lahko služil tudi kot jedilna miza ali podaljšana delovna površina - torej kot črka G.

 | Avtor:

Elegantne in sodobne - tudi takšne so lahko poceni kuhinje

Ko opremljamo vikend ali apartma, kjer ne bomo preživeli toliko časa, se pogosto odločamo za res enostavne in poceni kuhinje. To pa ne pomeni, da takšne, cenovno ugodne kuhinje ne morejo biti privlačne in funkcionalne. Sodobne mini kuhinje ali kuhinjski bloki so kakovostni, privlačno oblikovani, hkrati pa prijazni tudi do denarnice. Ker gre za manjše sestave, ki vsebujejo res tiste nujne elemente, je tudi cena ustrezna. Enostavno oblikovanje pa v majhnem prostoru dobro deluje, saj ga, kot že omenjeno, poveča in vizualno razširi.

 | Avtor:

Mini rešitve po vaši meri

Blok oz. mini kuhinje v tipskih postavitvah vam prihranijo čas in dileme pri izbiri. Če pa želite mini kuhinjo popolnoma prilagoditi vašim potrebam in željam ter prostoru, vam svetujemo načrtovanje in izris kuhinje po vaših željah. Pri tem lahko uveljavite svoje kreativne ideje in si s 3D načrtovalcem sami izrišete svojo mini kuhinjo. Pri tem vam bodo, če boste želeli, tudi prijazno in strokovno pomagali izkušeni in usposobljeni svetovalci.

Tudi majhen prostor lahko nudi veliko veselja in užitkov, tako pri kuhanju kot uživanju v druženju ob pripravljenih poslasticah.

Izberite pametno in vaša mini kuhinja vam bo še dolgo prinašala veliko veselje!