Uporabno
9304 ogledov

Na kaj morate biti pozorni ob nakupu novega televizorja?

Samsung, televizor Samsung
Izbira primernega televizorja za naš dom je v poplavi različnih tehnoloških izdelkov vse prej kot enostavna.

Velikost televizorja

Kako se sploh lotiti nakupa? Na kaj moramo biti pozorni? V prvi vrsti moramo biti pozorni na velikost televizorja. To je potrebno prilagoditi velikosti prostora in razporeditvi pohištva v njem. Če je televizor prevelik ali sedite preblizu, se boste verjetno hitro začeli soočati z glavobolom in pekočim občutkom v očeh ali pa med gledanjem vsebin ne boste mogli videti celotne slike. Napačna izbira velikosti lahko pokvari celotno filmsko izkušnjo. Zato je še toliko bolj pomembno, da izberete televizor pravih dimenzij za vaš prostor.

Noben vodnik za nakup televizorja, ne glede na to, kako podroben je, ne more nadomestiti vaših izkušenj in presoje. Ne glede na to, ali iščete zgolj osnovni ali visoko zmogljiv televizor, naj bo eden izmed najpomembnejših dejavnikov za vašo odločitev velikost zaslona. Na tej točki je pametno razmisliti, koliko ljudi v vaši družini gleda televizijo hkrati, in pa seveda, kam jo boste postavili. Nato izberite takšno velikost, ki se bo prilegala vašemu prostoru in proračunu.

Samsung, televizor | Avtor: Samsung Samsung

Ameriški vir Tom's Guide navaja, da je velikost zaslona odvisna predvsem od tega, kako blizu televizorja sedite. Povedano preprosto: Če lahko vidite posamezne slikovne pike zaslona, sedite bistveno preblizu ali pa imate prevelik televizor. Skozi čas se je uveljavilo pravilo, da morate od televizorja sedeti na razdalji, ki je vsaj trikrat večja od višine zaslona.

Samsung Neo QLED 2022 je eden izmed televizorjev, ki zna poskrbeti za skorajda kinematografsko izkušnjo in bo s svojimi zmožnostmi navdušil prav vse družinske člane. Ker je izredno velik, pa velja posrkbeti, da ga namestimo na primerno razdaljo.

 

1080p, 4K ali 8K? 

Med ključne kriterije poleg velikosti sodi tudi ločljivost. Verjetno ste se že srečali z oznakami, kot so denimo 1080p, 4K in celo 8K. Takšen in drugačen tehničen žargon lahko marsikoga zmede. Zato je pomembno, da za začetek razčistimo nekatere osnovne pojme.

Ločljivost zaslona je število uporabljenih pik oziroma pikslov na elektronskem zaslonu. Manjši kot je piksel, večja je ločljivost. Po podatkih PC Mag 8K izdelki predstavljajo višjo ločljivost kot 4K. Zasloni 1080p imajo ločljivost 1920 x 1080 slikovnih pik. 4K zasloni te številke podvojijo na 3840 x 2160 in s tem kar štirikrat povečajo število slikovnih pik. 8K ponovno podvoji ta števila na ločljivost 7680 x 4320, kar nanese za štirikrat več slikovnih pik kot pri 4K. To pomeni, da jih je 16-krat več kot pri televizorju 1080p. 

Za več konteksta priporočamo, da si natančno ogledate svoj stari televizor. Poskusite najti eno slikovno piko (ne posameznih rdečih, zelenih in modrih luči – to so podpiksli, kar pomeni, da ste preblizu). Če gledate zaslon 4K, si predstavljajte, da se v eni slikovni piki nahajajo štiri slikovne pike. Če pa gledate zaslon 1080p, si predstavljajte mrežo šestnajstih slikovnih pik, znotraj ene same slikovne pike. To je 8K. Bistveno ostrejši od 4K in mnogo ostrejši od 1080p.

HDR, HDR 10 in HDR 10+

HDR, HDR 10 in HDR 10+ so univerzalne kratice za High Dynamic Range oziroma visok dinamični razpon. Ta ustvarja kontrast v slikah, kar zagotavlja širši razpon svetlosti in barv med najsvetlejšimi in najtemnejšimi odtenki. Po navedbah vira HDR Instant slike HDR običajno bolje upodabljajo tisto, kar zazna človeško oko. HDR se uporablja tako v fotografiji kot tudi v videu. Če ste na preži za novim televizijskim zaslonom, ste se verjetno že srečali s kraticami, kot sta HDR 10 in HDR 10+

HDR 10 je oznaka za standardni format HDR. Večkrat je opredeljen tudi kot "statičen" format. Če vsebine gledate v formatu HDR 10, boste skozi film deležni enakih nastavitev. HDR 10+ pa med drugim omogoča v tako imenovani "dinamični" format. Pri tovrstnem televizorju se kalibracija izvaja okvir za okvirjem. Takšna oblika torej uporablja optimalne nastavitve za vsak okvir z namenom, da gledalcu zagotovi najboljšo vizualno kakovost celotne vsebine.

Samsung, televizor | Avtor: Samsung Samsung

Kakšna je razlika med OLED in QLED televizorji?

Na samem začetku tako imenovane "LED ere" je svoj pečat pustila vsem dobro znana LED (Light Emitting Diodes) tehnologija zaslona. Prevladala je, dokler je niso nadomestili naprednejši zasloni z organskimi svetlečimi diodami – OLED. Ti so za vedno spremenili kakovost slike, saj omogočajo visok kontrast. OLED je sprva postal priljubljen zaradi hitre rasti pametnih telefonov. Tehnološki razvoj pa se ni ustavil tu. S televizorji nove generacije Quantum Dots LED oziroma QLED smo že vstopili v naslednjo dimenzijo televizijskih zaslonov. QLED zasloni vključujejo daleč najboljše vidike tako organskih kot anorganskih svetlobnih sevalcev.

Kljub temu da so se OLED zasloni na trgu pojavili nekoliko prej kot QLED, to še ne pomeni, da jim niso konkurenčni. Dandanes je težko določiti, kateri je boljši, saj tako OLED kot tudi QLED spadata med najbolj priljubljene in napredne zaslonske tehnologije. Vsak ima svoj nabor prednosti v smislu kakovosti slike, kontrasta in barvne korekcije. 

Po podatkih What Hi-Fi Samsungovi QLED zasloni zagotavljajo svetlejšo in prodornejšo sliko kot njihovi predhodniki OLED. Poleg tega so v zadnjih letih impresivno zapolnili vrzel glede globine črne barve in vidnih kotov. Z nedavnim mini LED-osvetljenim Neo QLED-om pa so naredili še en korak naprej.

To, da je Samsung eden vodilnih ponudnikov televizijskih ekranov, ni nikakršna skrivnost. Nedavno je na trg poslal nov produkt – Neo QLED 2022. Dogajanje na zaslonu je z najnovejšo tehnologijo še bolj resnično, še posebej zaradi funkcije Object Tracking Sound Pro, ki omogoča premikanje zvoka. Ta sledi dogajanju na zaslonu in prilagodi njegovo smer tako, da je mogoče slišati vsako podrobnost iz vseh kotov televizorja. S Samsung Soundbar zvočnikom se lahko aktivira tudi tehnologijo Q-Symphony, ki sinhronizira delovanje zvočnika in televizorja. 

Samsung, televizor | Avtor: Samsung Samsung

S pomočjo Quantum Matrix Pro tehnologije za prefinjen kontrast je zdaj moč videti vsako podrobnost. Le-ta prinaša znatno zmanjšanje prodora osvetlitve ozadja okoli objektov v televizijski sliki (tako imenovani blooming). Zahvaljujoč inovativno majhnim Quantum Mini LED lučkam, ki natančno nadzorujejo svetlobo za izboljšanje globokih črnih tonov, je izkušnja še boljša. Oglejte si vse podrobnosti, kot so si jih zamislili ustvarjalci, zahvaljujoč tehnologiji Quantum HDR 64x, ki zajame najmanjše podrobnosti v svetlih in temnih območjih za prikaz prave kakovosti slike HDR 10+, točno tako, kot si je zamislil režiser.

Ogled dokumentarcev o državah sveta s posnetki s ptičje perspektive in številnih panoram bo na Samsung Neo QLED 2022 televizorju prikazano resnično čudovito. V takšnih posnetkih se najbolje odraža kristalna kakovost ločljivosti 8K, za katero je televizor Samsung Neo QLED tudi prejel nagrado na sejmu tehnologij CES 2022

Se odločate za nakup?

Ob nakupu televizorja Neo QLED z diagonalo 189 cm (75") ali več v teh dneh kot darilo prejmete še prenosni projektor The Freestyle. Na izbrani televizor pa dobite tudi 5-letno garancijo. Akcija traja od 11. 11. do 11. 12. 2022 oz. do odprodaje zalog. Za pridobitev pravice do darila morate svoj nakup registrirati na ce@promo-adria.com. Več informacij o promociji in celoten seznam naprav, vključenih v promocijo, najdete tukaj.

Samsung, televizor, akcija | Avtor: Samsung Samsung