Uporabno
3168 ogledov

Na to bodite vozniki ta teden še posebej pozorni

prehod za pešce Saša Despot
Prvega septembra se bodo šolarji in dijaki vrnili v šolske klopi. Med njimi bo tudi 21.366 prvošolk in prvošolcev. Skupaj poskrbimo, da bodo varni.

1. Otroci so na poti v šolo. Bodimo pozorni nanje!

Agencija za varnost pri prometu (AVP) vsako leto ob začetku šolskega leta vse voznike z akcijo Začetek šole obvešča starše in širšo javnost o varnem ravnanju na šolski poti. Tudi letos je Agencija pripravila plakate in letake, v preventivno akcijo pa se je vključilo že kar 182 občinskih Svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu (SPV).

V prvih dneh šole bodo na lokalni ravni na izpostavljenih mestih v okolici šol otroke varovali številni prostovoljci. Aktivnosti bodo prilagojene glede na spreminjajočo se epidemiološko situacijo.

2. Otrokom dajmo vedno prednost na prehodu!

 

Avp | Avtor: AVP AVP
Med najbolj ranljivimi udeleženci prometa

AVP poziva vse voznike k strpnosti in previdnosti, saj lahko tako storimo največ za varnost otrok. Šolarji in dijaki so med najbolj ranljivimi udeleženci prometa, zato je na vseh nas, da jih zaščitimo. Pomembno pa je tudi, da smo jim vsi ostali udeleženci v vzor. "Bodite vedno zgled otrokom, vozite in se v prometu vselej obnašajte odgovorno. Bodite odgovorni in pozorni, ne le na prvi šolski dan, temveč prav vse dni v letu!," AVP opominja vse udeležence prometa, posebej pa starše in skrbnike. Še posebej najmlajši šolarji nevarnih situacij v cestnem prometu ne znajo predvideti, hitro se lahko tako zgodi nesreča. Poleg tega pa so otroci prvih let osnovne šole tudi slabše vidni.

Agencija za varnost prometa opozarja, da je nujno, da vsi skupaj z največjo možno mero odgovornosti in pozornosti soustvarjamo varnejše poti v šolo in domov za vsakega otroka, prav vse dni v letu.

3. Telefon ne sodi za volan. Spremljamo promet!

 

Za starše so pripravili posebna navodila

Največ se o cestnem prometu nauči otrok neposredno, zato AVP staršem svetuje, da s svojim šolarjem še pred začetkom šolskega leta prehodijo šolsko pot, jih opozorijo na možne nevarnosti in z njim utrjujejo znanje o varnem vedenju v prometu. Vse prvošolke in prvošolce morajo starši po zakonu v šolo pospremiti prav vsak dan, pri tem pa morajo biti opremljeni z rumenimi ruticami in kresničkami.

Otroci in starši si lahko na spletni platformi Načrtov šolskih poti ogledajo načrt in pregledajo vsebine za njihovo šolo. Na spletni platformi je naloženih že 296 načrtov šolskih poti ter 124 digitaliziranih načrtov.

4. Mlajše otroke spremljamo na poti v šolo!

 

Tudi letos obsežna akcija AVP

Lani je obsežna akcija AVP ob prvem šolskem dnevu vzburila veliko pozornosti. Tako bo tudi letos. 51 promotorjev prometne varnosti bo med 7. in 11. uro na 20 frekventnih lokacijah v Ljubljani, Celju, Kranju, Mariboru, Novem Mestu in Kopru opozarjalo voznike tudi na pomen pripetosti z varnostnim pasom in na pomen neuporabe mobilnih telefonov med vožnjo.

Voznike želimo aktivno ozaveščati o prvem šolskem dnevu in vračanju otrok v promet, predvsem pa nemudoma vplivati na vedenje voznikov ter s takojšnjim ukrepanjem prispevati k varnosti vseh udeležencev v prometu, še posebej najmlajših. -
AVP

5. Otroke med vožnjo vedno varno namestimo v otroški sedež in pripnimo!

Avp | Avtor: AVP AVP