Uporabno
137 ogledov

Najboljši okusi Istre na enem mestu

Okusi Istre Okusi Istre
Slavna Istra je največji polotok severnega Jadrana. Razteza se čez Hrvaško, Slovenijo in Italijo. Ponaša se z izjemno zgodovino. Velika pa je tudi ljubezen domačinov do vinogradov, nasadov oljk in drugih mediteranskih pridelkov. Zato je kultura vinarjenja v Istri med najbolj razvitimi.

Skrivnost slovenske Istre

Samo na slovenski strani je 1800 hektarjev vinogradov. Raztezajo se od morskih obrežij na Debelem rtiču prek nizkih rtičev do strmih planjav znotraj polotoka. Zato radi rečemo, da je slovenska Istra najtoplejši slovenski vinorodni okoliš. Je dom bogatih in žlahtnih vin vseh vrst, od črnega refoška do dišeče istrske malvazije. Zgodovinsko je bila pridelana kot oranžno vino, tradicija h kateri se sodobni vinarji sedaj radi vračajo.

Seveda imajo soroden nabor sort tudi vinarji v italijanskem in hrvaškem delu, kjer je del vinogradov pokrit z rdečo zemljo, ki je izjemno bogata z železom. Ampak to je že druga zgodba.

Vprašanje je, kje se zbirajo ljubitelji žlahtnih istrskih okusov, ki vejo, kaj je res dobro.

Koprska vinoteka za najzahtevnejše brbončice

Na Kidričevi ulici 37 je majhen prostor s pogledom na morje, kjer se zbirajo vsi, ki so židane volje in polni ljubezni do vina, oljk, tartufov in drugih poslastic. Imenuje se Okusi Istre in je pomemben koprski družabni prostor. Je urejen kotiček, kjer boste s pomočjo predanega osebja hitro našli najboljše za v vašo klet. Izbirate lahko med več kot 150 vrstami vina. Ob kozarcu muškata, refoška ali malvazije pa teknejo  še svež domač kruh in istrski narezki.

Okusi Istre so nastali 19. 9. 2015 kot pobuda domačinov, da se končno združi vse istrske specialite najvišje kakovosti na enem kraju.

Jernej Sepič, sin soustanovitelji Igorja, pa je naredil prve korake v modernizacijo s trendovskimi oranžnimi vini in peninami. Pod njegovim budnim očesom poteka tudi sestrski projekt vino+eko h kateremu so pritegnili nekatere najboljše slovenske vinarje.

Okusi Istre | Avtor: Okusi Istre Okusi Istre

Najboljše vino v najboljših kozarcih

Za večino je kakovost pomembna, za Okuse Istre pa najpomembnejša. Naj je vino belo, rdeče, oranžno ali peneče, izbrano je z največjo skrbnostjo. Zato njihovo zalogo sestavljajo žlahtne kapljice lokalnih vinarjev, katerim je vinoteka kot drugi dom.

Na policah Okusov istre domujejo velika imena Bordon, Besednjak, Brič, Bržan, Černe, Gorida, Klabjan, Klenart, Korenika in Muškon, Krmac, Lisjak, Monte Moro, Morgan, Plahuta, Polič, Prelac, Ražman, Robi in Dorjano Korenika, Rodica, Rojac, Santomas, Sartori, STeraS, Vinakoper, Vinales, Zaro in drugi.

Okusi Istre | Avtor: Okusi Istre Okusi Istre

Refošk in malvazija še vedno kralja

Istra je posebno okolje, kjer poleg vodilne rdeče sorte refošk uspevajo in dozorevajo tudi največje svetovne rdeče sorte. Cabernet sauvignon, shiraz, merlot so sorte, ki dajejo odlična vina vendar zahtevajo veliko sonca in dobro fenolno dozorelost. Seveda to ni problem, saj ima slovenska Istra največje število sončnih ur v državi.

Refošk je že lep čas najbolj prodajano vino v Sloveniji in zelo zaželjeno tudi za izvoz. Iz refoška se  pridelujejo različni tipi vin, od rosejev, penin, svežih, sadnih refoškov pa do prestižnih zorjenih vin. Kako pa je z malvazijo, drugim biserom slovenske Istre?

Malvazija je eno najbolj mikavnih belih vin v Sloveniji. S svojo modernostjo, prefinjenostjo in značilnim mediteranskim vonjem navdušuje vse več ljudi. Zato je trud vinogradnikov vsako leto večji, kakovost malvazije pa raste v nebo.

Tudi istrske oljke so svetovni presežek

Istra je v pomembnem mednarodnem vodniku Flos Olei že več let zapored razglašena za najboljšo oljkarsko regijo na svetu. Ekstra deviško oljčno olje je prvi slovenski pridelek, ki je v Evropski uniji pridobil označbo Zaščitena označba porekla (ZOP).

V slovenski Istri je približno 2000 hektarov oljčnih nasadov. Oljkarstvo ima starodavno tradicijo, v zadnjih desetletjih pa doživlja pravo renesanso, sploh zato, ker se ljudje zavedajo pomembnosti ekološke pridelave. Seveda pa ima kakovost svojo ceno. Če je na ekološki način pridelek na drevo od 10 do 15 kilogramov, je pri konkurenci, ki uporablja sintetična gnojila, kar dvakrat večji. Seveda pa podvojitev količine drastično vpliva na kakovost olja.

Če bi se ljudje tega bolj zavedali, bi verjetno raje izbirali pridelano na naraven in zdravju prijazen način. O kakovosti istrskih oljčnih olj vseh vrst pričajo pomembne nagrade tako na domačih kot na mednarodnih tekmovanjih. Čeprav je za nami ena najslabših letin v zadnjih letih, ki je posledica suše, so v Okusih Istre oljčni presežki za vas vedno na dosegu rok.

Okusi Istre | Avtor: Okusi Istre Okusi Istre

Vsak dan še na mnoga leta

Vsi z dobrim okusom, ali tisti, ki bi si ga radi izoblikovali, ste dobrodošli v Okusih Istre. Degustacije so na voljo vse dni v tednu razen v ponedeljek.

V kolikor jih danes ne morete obiskati ali pa je željen termin že zaseden, lahko kadarkoli oddate spletno naročilo in blago prejmete z dostavo. Za več informacij obiščite spletno mesto okusiistre.com ali njihovo Facebook stran.